Powered by

ΜΕΔ και διαχείριση κινδύνων στις εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσιοποίησε την Πέμπτη τις προτεραιότητές της για το 2017 όσον αφορά την εποπτεία των σημαντικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο παρόν στάδιο, μεταξύ των οποίων η ανάγκη προσαρμογής σε χρηματοπιστωτικές συνθήκες όπως η υποτονική οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αντιμετωπίσουν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν.

Ως εκ τούτου, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στους κινδύνους που συνδέονται με τα επιχειρηματικά μοντέλα και την κερδοφορία καθώς και στον πιστωτικό κίνδυνο – με έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – και στη διαχείριση κινδύνων. Τα παραπάνω ήταν προτεραιότητες και το 2016 όμως οι επόπτες θα επικεντρωθούν τώρα σε νέους τομείς στο πλαίσιο κάθε κινδύνου.

«Η εποπτεία των τραπεζών αποτελεί δυναμική διαδικασία. Ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει, το ίδιο και οι οικονομικές συνθήκες και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Θα εξετάσουμε προσεκτικότερα τις επιδράσεις στις τράπεζες οι οποίες απορρέουν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον τομέα της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας και τις τραπεζικές δραστηριότητες που οι τράπεζες αναθέτουν σε εξωτερικούς φορείς», δήλωσε η Danièle Nouy, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Τράπεζας.

Επίσης, η ΕΚΤ θα εστιάσει περισσότερο την προσοχή της σε συγκεκριμένες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και θα υιοθετήσει νέα προσέγγιση που συνδυάζει επιτόπια και μη στοιχεία, για παράδειγμα κατά την εξέταση των ναυτιλιακών δανείων. Επιπλέον, η εποπτική αρχή θα ξεκινήσει νέα θεματική εξέταση προκειμένου να καταγράψει τις δραστηριότητες που οι τράπεζες αναθέτουν σε εξωτερικούς φορείς και να ελέγξει διεξοδικά πώς αυτές διαχειρίζονται τους σχετικούς κινδύνους. Οι σχετικές αξιολογήσεις ενδέχεται να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους.

Η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει επίσης αρκετές θεματικές αξιολογήσεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων που αφορούν το δυνητικό αντίκτυπο του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9) στις τράπεζες και τη συμμόρφωση των τραπεζών με τις αρχές της Επιτροπής της Βασιλείας σχετικά με την αποτελεσματική κατάρτιση συγκεντρωτικών δεδομένων για τους κινδύνους και την υποβολή εκθέσεων κινδύνου. Το ΔΠΧΑ 9 είναι ένα νέο λογιστικό πρότυπο για τα χρηματοδοτικά μέσα, που θα τεθεί σε ισχύ το 2018.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί μια στοχευμένη αξιολόγηση εσωτερικών υποδειγμάτων προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον τα εσωτερικά υποδείγματα του Πυλώνα 1 χρησιμοποιούνται καταλλήλως. Ο Πυλώνας 1 αναφέρεται στα ελάχιστα κεφάλαια που οι τράπεζες υποχρεούνται να τηρούν βάσει της νομοθεσίας. Η αξιολόγηση καλύπτει τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο αγοράς και τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου για τους οποίους οι σχετικές επιτόπιες αποστολές θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2017.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας