Η επόμενη μέρα για την Ελληνική
17:41 - 15 Δεκεμβρίου 2016
Η συνέχεια για την Ελληνική Τράπεζα μπορεί να μην είναι όπως σχεδιάστηκε, ωστόσο, και αναλόγως των εξελίξεων, χαρακτηρίζεται ως η πλέον ομαλή μετάβαση που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Η αναγκαία αποχώρηση του Bert Pijls για τους λόγους που καταγράφονται και από τον ίδιο, έφερε την τράπεζα σε αναζήτηση νέου Ανώτερου Εκτελεστικού Διευθυντή και η διαδικασία κατέληξε στο ότι ο Ιωάννης Μάτσης ήταν η πλέον κατάλληλη επιλογή.
Άριστος γνώστης των εξελίξεων στην τράπεζα μέσω της παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο το 2013 και ακόμα περισσότερο λόγω της προεδρίας του στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων ο Ι. Μάτσης κρίθηκε ως η καταλληλότερη επιλογή για τη θέση του κορυφαίου διευθυντικού στελέχους της τράπεζας μετά από μία διαδικασία που ακολουθήθηκε τις τελευταίες βδομάδες. Σχετική ενημέρωση έχει δοθεί και στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, ωστόσο, μέχρι να έρθει η επιστολή έγκρισης με την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι, τα σχετικά καθήκοντα θα εκτελεί ο Φοίβος Στασόπουλος. Την ίδια ώρα γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα αλλά και τα πρόσωπα του κυπριακού επιχειρείν αλλά ταυτόχρονα χαίρει εκτίμησης και στο εξωτερικό λόγω της πολυετούς παρουσίας του σε υψηλές θέσεις σε διεθνή επιχειρηματικά κέντρα. Στα θετικά επίσης το νεαρό της ηλικίας του.
Από συμβολικής πλευράς, ο διορισμός Μάτση ενδυναμώνει την εικόνα της τράπεζας έναντι της βάσης των πελατών της, των Κυπρίων, αφού πλέον τα πλείστα ανώτερα στελέχη της είναι κυπριακής καταγωγής παρά το γεγονός πως οι μεγαλομέτοχοι της, με εξαίρεση τη Δήμητρα Επενδυτική είναι ξένοι.
Πρακτικά, η στρατηγική της τράπεζας για διόρθωση από τη μία και επέκταση από την άλλη, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί, το αντίθετο μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και στα δύο επίπεδα. «Η Διοίκηση της τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην αποτελεσματική διαχείριση του ακόμα υψηλού ποσοστού των ΜΕΧ, την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου καθώς επίσης και σε ανάπτυξή καλύτερης τεχνολογίας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πελατών μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και διεργασιών», αναφερόταν στα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα για το εννιάμηνο του 2016.
Οι προκλήσεις πάντως που έχει ενώπιον του ο νέος CEO είναι πολλές. Βασικότερη είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που παρόλο που παρόλο που τα τελευταία τρίμηνα καταγράφουν πτωτικές τάσεις, εντούτοις παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 57.1%. Την ίδια ώρα, ορθής διαχείρισης θα πρέπει να τύχει και η υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτει η τράπεζα, ώστε από τη μία να αυξηθεί η κερδοφορία για τους μετόχους και από την άλλη όμως να γίνουν επενδύσεις που δεν θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους για την τράπεζα. Άλλωστε, η ηγεσία της τράπεζας κάκισε αρκετές φορές την πρακτική της ΕΚΤ για αρνητικά επιτόκια, θεωρώντας πως αποτελεί τιμωρία για τις τράπεζες που ακολουθούσαν συνετή δανειοδοτική πολιτική.
Από πλευράς κεφαλαίων, μετά και τον τελευταίο διαγνωστικό έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, η τράπεζα καλύπτει με άνεση τα ελάχιστα αποδεκτά κεφάλαια με Δείκτη CET1 14.37% και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 17.6%.