Η αγορά ακινήτων σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού

Σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού οι αξίες των ακινήτων δεν επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις, αλλά από τον βασικό νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Για να υπάρξει αύξηση στη ζήτηση θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι προοπτικές, οι ανέσεις και η ασφάλεια που θα ελκύσει τους πιθανούς επενδυτές.

Η συγκέντρωση επιχειρήσεων είναι η πρώτη αιτία για την δημιουργία των πόλεων και για αυτό υπάρχουν μερικές πυκνοκατοικημένες περιοχές και άλλες όχι. Οι εταιρίες συγκεντρώνονται κοντά στις πόλεις λόγο των "Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων", τις "Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας", και τις "Οικονομίες συγκέντρωσης". Άλλοι λόγοι είναι η "Αύξηση του Φυσικού Κεφαλαίου", των εξοπλισμών, των κτηρίων, της παραγωγικότητας και του εισοδήματος, η "Αύξηση Του Ανθρώπινου Κεφαλαίου" δηλ. η αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων και των εισοδήματα, η "Τεχνολογική Πρόοδος", και η παραγωγικότητα, και κατ επέκταση το Κατα Κεφαλή Εισόδημα (ΑΕΠ). Η συγκέντρωση επιχειρήσεων σε μια περιοχή αυξάνει την παραγωγικότητα μέσω της χρήσης κοινών εισροών και την πιο αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας. 

Στα Αστικά Οικονομικά η ανάπτυξη των πόλεων μας λέει ότι μία περισσότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένη πόλη με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα θα προσελκύσει νέο πληθυσμό και νέες θέσεις εργασίας, και θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη.  Άρα λοιπόν, σε μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα αναπτυχτούν οι περιοχές με τις περισσότερες ανέσεις και σύμφωνα με αυτά που έχουμε περιγράψει. Οι άλλες πόλεις της Κύπρου θα επηρεαστούν και αυτές θετικά αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και κόσμος θα θέλει να βρίσκονται κοντά σε υπηρεσίες, ανέσεις και σε νέες θέσεις εργασίας. Η αύξηση στην ζήτηση θα υπάρξει σε όλη την Κύπρο μετά που θα διοχετευθεί το υφιστάμενο "απόθεμα" και μέχρι οι τιμές να φθάσουν σε ισορροπία (equilibrium). 

Όσο αφορά τις κατεχόμενες περιοχές, αυτές δηλαδή που πιθανόν να επιστραφούν και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν την ίδια επίδραση και την ανάλογη ζήτηση. Εάν για παράδειγμα, επιστραφεί η Μόρφου και εκεί υπάρξει αύξηση στις επιχειρήσεις ή στις ξενοδοχειακές μονάδες, όλο και περισσότεροι επενδυτές πιθανόν να θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την περιοχή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, άρα θα έχουμε αύξηση του Ανθρώπινου και του Φυσικού κεφαλαίου άρα και αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημα (ΑΕΠ).               

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;