Powered by

Μεξικό και Κίνα βαθαίνουν τους δεσμούς

Η Κίνα και το Μεξικό υποσχέθηκαν σήμερα να βαθύνουν τους δεσμούς τους στη διάρκεια συνάντησης των δύο κορυφαίων διπλωματών τους, μετά την νίκη του Ντοναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, μια νίκη που δοκιμάζει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και με τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, πριν φτάσει στο Μεξικό την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της κινεζικής κυβέρνησης, Yang Jiechi, συναντήθηκε με μέλη της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ στην Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένου και του Μάικλ Φλιν, τον οποίο έχει επιλέξει ο νεοεκλογείς ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Το Μεξικό, από την άλλη, εξερευνά τρόπους ώστε να περιορίσει την οικονομική του εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από φόβο πως θα χάσει την πρόσβαση στον Νο.1 εμπορικό του εταίρο, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των νέου προέδρου που έχει υποσχεθεί να εμποδίσει τις «αμερικανικές» θέσεις εργασίας να βγουν από τη χώρα.

Η συνάντηση του Yang με τη Μεξικανή υπουργό Εξωτερικών, Claudia Ruiz Massieu, περιλάμβανε συζητήσεις επάνω στην ενίσχυση των δεσμών σε εμπόριο και επενδύσεις, αλλά και επάνω στη βελτίωση των πτήσεων που συνδέουν τις δύο χώρες, τόνισε το μεξικανικό Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Συμφώνησαν να βαθύνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αναπτύξουν διμερή διάλογο σε θέματα κοινού συμφέροντος, μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου Μεξικού-Κίνας (Mexico-China Strategic Dialogue), προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Yang ανέφερε στην συνάντηση πως η πλήρης εταιρική σχέση της Κίνας με το Μεξικό «ανθίζει» μέρα με τη μέρα, ενώ συμπλήρωσε ότι η ασιατική χώρα ελπίζει να βαθύνει τη συνεργασία στο εμπόριο, την επένδυση, τους πόρους, την υποδομή και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με διαδικτυακή ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η σχέση Κίνας-Μεξικού ισχύει και πάλι», σχολίασε ο Evan Ellis, καθηγητής έρευνας στο αμερικανικό Army War College, που ειδικεύεται στην κινεζική παρουσία στη Λατινική Αμερική. «Η εκλογή του προέδρου Τραμπ και η σχετική απειλή στην NAFTA, πιθανώς ήταν ένας παράγοντας ώστε το Μεξικό να διαφοροποιήσει τις ξένες, οικονομικές του συμβάσεις», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας