Powered by

Αθήνα: Εκτιμήσεις κατά το δοκούν από ΔΝΤ

Το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε ενώ από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του, σχολιάζει η Αθήνα, μετά την τελευταία παρέμβαση στελεχών του Ταμείου με άρθρο σε blog που πυροδότησε αντίδραση και από πλευράς Κομισιόν και ESM.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το ΔΝΤ το 2010 προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1% το 2012, ενώ τελικά η ελληνική οικονομία τότε παρουσίασε ύφεση 6,6%. Και τελικά το 2013 το Ταμείο, όπως είπε, ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές για να προχωρήσει, στη συνέχεια, στα εγκαίνια μιας νέας περιόδου καταστροφολογικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, οι οποίες έχουν όλες διαψευστεί.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ, κ.κ. Τόμσεν και Ομπσφελντ, που υπογράφουν το επίμαχο άρθρο, αυτοαναιρούνται όταν αναφέρουν ότι αν και το Ταμείο υπερασπίζεται πλεονάσματα της τάξης του 1,5% για μετά το τέλος του προγράμματος, θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και ότι θα απαιτήσει νέα μέτρα λιτότητας, εκτιμώντας ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζεται το Πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες, αν και το Ταμείο τάσσεται, όπως λένε, κατά της λιτότητας.

Επανέλαβε, επίσης, σειρά στοιχείων που αναφέρονται σε άρθρο του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, και τόνισε ότι είναι ψευδή τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ ότι το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από τη φορολογία και ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52%. Την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ, που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα