Powered by

Ξανά στο στόχαστρο της ΕΕ οι κινεζικές εισαγωγές χάλυβα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα για το αν οι Κινέζοι παραγωγοί συγκεκριμένων τύπων ανοξείδωτου χάλυβα εισάγουν στην Ευρώπη σε χαμηλές τιμές που καθιστούν άδικο το εμπόριο. Πρόκειται για την πρόσφατη μεταξύ μιας σειράς ενεργειών ενάντια στις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, τονίζει το Reuters.

Σύμφωνα με την επίσημη περιοδική έκδοσή της, η Κομισιόν έκρινε πως μια καταγγελία της ένωσης Ευρωπαίων κατασκευαστών χάλυβα, Eurofer, χρήζει έρευνας.

Η ΕΕ έχει επιβάλει δασμούς σε μια μεγάλη γκάμα τύπων χάλυβα, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια με σκοπό να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ποσότητες του μετάλλου που προέρχονται από τη χώρα λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητάς της.

Στο μεταξύ, περίπου 5.000 θέσεις εργασίας έχουν εξαλειφθεί από τη βρετανική βιομηχανία χάλυβα τον τελευταίο χρόνο, καθώς παλεύει να ανταγωνιστεί τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές και τα υψηλά κόστη ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις της G20 παραδέχθηκαν το Σεπτέμβριο το γεγονός ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα του χάλυβα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η Κίνα, πηγή του 50% του ατσαλιού του κόσμου και μεγαλύτερος καταναλωτής του μετάλλου, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Τον Οκτώβριο, η ΕΕ επέβαλε προσωρινούς, ανεπίσημους δασμούς μέχρι και 73,7% στο βαρύ χάλυβα και μέχρι και 22,6% στο χάλυβα θερμής έλασης που προέρχεται από την Κίνα. Οι τρέχουσες έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Το νέο σχέδιο Μερτς για τόνωση της γερμανικής οικονομίας… Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ύψους €46 δις
Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026
Οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο κόντρα στους δασμούς Τραμπ