Η ιστορία του κυπριακού οίνου στο Παρίσι
13:00 - 10 Δεκεμβρίου 2016
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν από κοινού η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, για την ιστορία του κυπριακού οίνου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά και την πλούσια ιστορία του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου, προβαίνοντας και σε μια σύντομη ιστορική διαδρομή στην πορεία του κυπριακού κρασιού από τα πρώτα του βήματα του μέχρι και σήμερα.
Ο κ. Κουγιάλης ανέλυσε τους κύριους λόγους για τους οποίους ο αμπελοοινικός τομέας κατέστη σημαντικότατος τομέας για την αγροτική οικονομία και αναφέρθηκε στις περαιτέρω προοπτικές του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων
Στην ημερίδα, στην οποία μετείχαν Διπλωμάτες ξένων χωρών στο Παρίσι, δημοσιογράφοι οινικών περιοδικών και εξειδικευμένων οινικών ιστοσελίδων καθώς επίσης και επαγγελματίες του χώρου εστίασης, παρουσίαστηκαν 26 βραβευμένες ετικέτες κυπριακών οίνων προερχόμενοι από τις ποικιλίες – Πρεσβευτές της Κυπριακής Οινοποιίας όπως το λευκό Ξυνιστέρι και το κόκκινο Μαραθεύτικο, ενώ την τιμητική της είχε η Κουμανταρία.