Λιγότερες τράπεζες επιζητούν οι «μεγάλοι»
18:28 - 01 Δεκεμβρίου 2016
Ο μεγάλος αριθμός τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και η ανάγκη συρρίκνωσης του τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια panel discussion στο πλαίσιο του 4ου Cyprus Banking Forum με τους CEOs των μεγάλων τραπεζών να επισημαίνουν πως χρειάζεται ακόμη χρόνος για συγχωνεύσεις τραπεζών, ενώ όλοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ψηφιακή μεταμόρφωση και μεταμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου.
Σε αρκετά σημεία του συνεδρίου επισημάνθηκε ο μεγάλος αριθμός τραπεζών που υπάρχει τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Κύπρο με τους CEOs των τραπεζικών ιδρυμάτων να επισημαίνουν την ανάγκη για συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καθώς και στην ανάγκη για συγχωνεύσεις και ενοποίηση τραπεζικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι είναι από όλους παραδεκτή η πιο πάνω ανάγκη, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls επισήμανε πως στο παρόν στάδιο το επίκεντρο των ενεργειών των περισσοτέρων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο είναι η διαχείριση και αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων που διαθέτουν στο ενεργητικό τους, με αποτέλεσμα να μην απομένει επαρκής χρόνος για τη διεξαγωγή σοβαρού διαλόγου μεταξύ των τραπεζών για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο καθώς το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων τραπεζών. Πρόσθεσε πως για έναν τέτοιο σχεδιασμό απαιτείται περισσότερος χρόνος.
Από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ενοποίηση δραστηριοτήτων των τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς η Κύπρος είναι μικρή και αποτελεί την μόνη οδό για επιβίωση του εν λόγω κλάδου. Σημείωσε, ωστόσο, πως θα απαιτηθεί χρόνος για να οδηγηθούμε σε συγχωνεύσεις τραπεζών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican ο οποίος επισήμανε πως αν δεν υπάρξει οργανική ενοποίηση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσει στο μέλλον, τονίζοντας πως μείωση του αριθμού των τραπεζικών ιδρυμάτων θα πρέπει να καταγραφεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η όποια συγχώνευση ή ενοποίηση δραστηριοτήτων θα πρέπει να προσθέτει αξία υπογράμμισε από την πλευρά του ο CEO της RCB Kirill Zimarin και ανέφερε κατά λέξη πως «μερικές φορές είναι καλύτερα να ζεις μόνος παρά να εμπλακείς σε σκάνδαλο».
Από την πλευρά του Συνεργατισμού ο Head of operation division της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Σταύρος Ιακώβου επισήμανε πως έχει καταγραφεί μείωση του αριθμού των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προσθέτοντας πως το επίκεντρο στρέφεται προς τη βελτίωση της διαχείρισης των ΜΕΔ.
Αναδιαρθρώσεις
Στο ερώτημα πως προχωρούν οι τράπεζες σε αναδιαρθρώσεις δανείων με πελάτες οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν και ροκανίζουν τον χρόνο, ο κ. Hourican αναφέρθηκε στην λανθασμένη πρακτική του παρελθόντος σύμφωνα με την οποίαν οι χρηματοδοτήσεις παραχωρούνταν στη βάση των εξασφαλίσεων και όχι με γνώμονα το κατά πόσον μια επιχείρηση ήταν βιώσιμη ή υπήρχε ικανοποιητική ροή ρευστού στην επιχείρηση. Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των πελατών που αρνούνται να συνεργαστούν, ο κ. Hourican ανέφερε πως με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και για τις εκποιήσεις, οι περιπτώσεις που αρνούνται να συνεργαστούν παίρνουν την νομική οδό.
Από την πλευρά του ο κ. Pijls ανέφερε πως ο χρόνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, επισημαίνοντας πως το καλύτερο για τον πελάτη είναι να συνεργαστεί και να αρχίσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης το συντομότερο δυνατό. Αρκετοί, ωστόσο, δεν το κατανοούν, σημείωσε, αναμένοντας την οικονομία και την αγορά να ανακάμψουν προτού συνεργαστούν με το τραπεζικό ίδρυμα. «Δεν κατανοώ γιατί οι πελάτες καθυστερούν» τόνισε ο κ. Pijls για να υπογραμμίσει πως οι αναδιαρθρώσεις δανείων αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία και για τις δύο πλευρές. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με πρόθυμους και συνεργάσιμους πελάτες», κατέληξε ο CEO της Ελληνικής.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Ο πελάτης θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των μελλοντικών ενεργειών των τραπεζών ανέφερε ο κ. Hourican προσθέτοντας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών καθώς και στην αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου εντός του οποίου δραστηριοποιούνται τα τραπεζικά ιδρύματα.
Παράλληλα, ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά υποβοηθητικό, ενώ κάλεσε την κυπριακή κοινωνία να μην επιδείξει ανοχή σε νοοτροπίες όπου αρκετοί αναμένουν να ανακάμψει η οικονομία για να προβούν σε πωλήσεις ακινήτων με στόχο να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και δεν προσέρχονται για να τα αναδιαρθρώσουν. Με τα ΜΕΔ να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, είπε, καμία σοβαρή επιχείρηση δεν θα θέλει να επενδύσει στην Κύπρο.