Powered by

Κομισιόν: Προτείνει απλοποίηση κανόνων ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Πρόταση, η οποία θα αυξήσει τα έσοδα των κρατικών προϋπολογισμών στην ΕΕ κατά 5 ως 6 δισ. ευρώ κατά έτος, μέσω της απλοποίησης των κανόνων επιβολής και είσπραξης ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προχώρησε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προτείνει όπως όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα φορολογούνται στο κράτος όπου βρίσκεται η έδρα τους, ανεξαρτήτως του πού πουλάνε τα προϊόντα τους. Αυτό θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την καταβολή και των υπολογισμό ΦΠΑ `online` χωρίς την παρέμβαση υπαλλήλων. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβίσι εκτίμησε πως η πρόταση θα φέρει νέα έσοδα στα κρατικά ταμεία, που σήμερα χάνονται στην γραφειοκρατία, ενώ οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικά μειωμένο διοικητικό κόστος. Η Κομισιόν μάλιστα προτείνει στις φορολογικές διοικήσεις να φτιάξουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες ακόμα μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (smartphone apps).

Επιπλέον η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν περιέχει δύο νέα όρια για την εφαρμογή των κανόνων: οι διασυνοριακές πωλήσεις που δεν υπερβαίνουν τα 10 000 € θα γίνεται εντός της χώρας της επιχείρησης. Οι ΜΜΕ θα επωφεληθούν από απλούστερες διαδικασίες για τις διασυνοριακές πωλήσεις ύψους έως 100 000 €, ώστε να διευκολύνεται η άσκηση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Σε σχέση με τα ηλεκτρονικά καταστήματα που λειτουργούν στο εξωτερικό, η Κομισιόν καταργεί το όριο των 22 ευρώ ανά πακέτο. Μέχρι σήμερα τα μικρά δέματα που εισάγονται στην ΕΕ τα οποία είναι αξίας μικρότερης των 22 € απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Καθώς εισάγονται περίπου 150 εκατομμύρια δέματα απαλλαγμένα από την καταβολή ΦΠΑ στην ΕΕ κάθε έτος, το σύστημα είναι ανοιχτό σε μεγάλης κλίμακας κατάχρηση και απάτη και δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις εις βάρος των επιχειρήσεων της ΕΕ. Αυτό καταργείται με την νέα πρόταση.

Τέλος η Κομισιόν προτείνει την ευθυγράμμιση των συντελεστών που εφαρμόζουν στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις με αυτούς που εφαρμόζουν στις έντυπες εκδόσεις.

Όπως επεσήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, "οι διαδικτυακές επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους στην ΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα μας ζητούσαν να τους διευκολύνουμε τη ζωή. Σήμερα το πράττουμε. Οι εταιρείες, μικρές και μεγάλες, που πραγματοποιούν πωλήσεις στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου θα αντιμετωπίζουν τώρα τον ΦΠΑ όπως και τις πωλήσεις στις δικές τους χώρες. Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου που σπαταλάται, περιορισμό της γραφειοκρατίας και ελάττωση των εξόδων. Απλοποιούμε επίσης τους κανόνες για τις πολύ μικρές και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς τους επιτρέπουμε να απευθύνονται ευκολότερα σε νέες αγορές. Οι προτάσεις μας σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν 100 εκατ. € την εβδομάδα επιπλέον να διαθέσουν για υπηρεσίες προς τους πολίτες τους".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας