Powered by

«Πάγωσε» η συζήτηση στη Βουλή για τα €33 εκατ. από το Καζακστάν

Αναβλήθηκε η σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην κατάθεση 33 εκ. ευρώ στη ΣΠΕ Αμμοχώστου, που προήλθαν από το Καζακστάν και πιο συγκεκριμένα από πρόσωπα εκζητούμενα για διάπραξη εγκληματικών πράξεων ή υπεράκτιες εταιρείες συνδεδεμένες με αυτά.

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της αναβολής της συζήτησης, ύστερα από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, που με επιστολές τους υπέδειξαν ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση και η συζήτηση ενδεχομένως να επηρεάσει το ανακριτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά της αναβολής της συζήτησης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, που ενέγραψαν το θέμα για να συζητηθεί, και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

«Τα χρήματα έχουν παγοποιηθεί με διαδικασίες της Δημοκρατίας από τις διωκτικές αρχές και λάβαμε επιστολή από τον Γεν. Εισαγγελεά ο οποίος ζητούσε τη συνεργασία της Βουλής για να αναβληθεί αυτό το θέμα, καθότι ενδεχομένως να επηρέαζε το ανακριτικό έργο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας.

«Χωρίς να απεμπολεί τον κοινοβουλευτικό της έλεγχο η Βουλή, θεωρήσαμε σωστό και είναι πάγια τακτική και πρακτική του κοινοβουλίου να έχει μία συνεργασία σε αυτά τα λεπτά ζητήματα» είπε.

«Ως εκ τούτου η Επιτροπή κατά πλειοψηφία, με διαφωνία των συναδέλφων του ΔΗΣΥ, απεφάσισε να κάνει αποδεχτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα και να δώσει λελογισμένο χρόνο και επιφυλάσσουμε το δικαίωμα εις την Επιτροπή Ελέγχου να επανέλθουμε όταν κι εφόσον κριθεί σκόπιμο» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουλίας είπε ότι δεν συζητήθηκε η ουσία του θέματος, αλλά είναι ένα θέμα που χρονολογείται από το 2013 και φαίνεται ότι τα χρήματα παγοποιήθηκαν μεταγενέστερα με αίτημα του Καζακστάν διότι προέρχονται από εγκληματικές πράξεις.

«Είναι γνωστό για τον κύριο που είχε το λογαριασμό, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος ή αυτοκτόνησε, κάπου στην Ελβετία» είπε.

«Εμείς καθηκόντως πρέπει να βοηθήσουμε το έργο του Γενικού Εισαγγελέα αλλά μέσα σε λελογισμένο χρόνο» επανέλαβε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι δημιουργούνται ερωτηματικά από τη στάση «συγκεκριμένων κύκλων» που ζητούν να μη συζητηθεί το θέμα.

Πρόκειται, ανέφερε για «πολύ σοβαρό θέμα» και «ζητούμε άμεσες και πειστικές απαντήσεις».

Το θέμα, πρόσθεσε, «έχει πάρει δημοσιότητα κι εκτός Κύπρου και δημιουργούνται ερωτηματικά ειδικότερα όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, είχε γίνει αρχικά προσπάθεια κατάθεσης των χρημάτων στην Ελληνική τράπεζα, η οποία απέρριψε το αίτημα γιατί υπήρχε κίνδυνος να προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες και διερωτήθηκε γιατί στη συνέχεια η ΣΠΕ Αμμοχώστου αποδέχθηκε αυτά τα χρήματα.

« Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο δημιουργείται όλος αυτός ο ντόρος για να μη συζητηθεί το θέμα από συγκεκριμένους κύκλους. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά. Όπως και να έχει σεβόμαστε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας γι` αυτό και έχει αναβληθεί» είπε.

Ανέφερε ακόμα πως ο ΔΗΣΥ δεν θα είχε πρόβλημα το θέμα να συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

«Είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα γενικότερα τη Κύπρου ως χρηματοοικονομικό σύστημα και θέλουμε να αποφύγουμε σκάνδαλα. Εάν πράγματι τηρήθηκαν αυτές οι διαδικασίες, ποιες ήταν αυτές και γιατί επετράπηκε να κατατεθούν αυτά τα χρήματα» κατέληξε.

«Αυτό που εγείρεται ως ερώτημα είναι η σπουδή κάποιων συναδέλφων να θέλουν να αγνοήσουν τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας και να επιμένουν άρον άρον να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε από πλευράς της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Έχουμε υιοθετήσει την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής για αναβολή. Μετά τις επιστολές τόσο του Γενικού Εισαγγελέα όσο και της Διοικήτριας κρίθηκε ότι θα ήταν πιο σωστό να εισακουστούν οι παραινέσεις τους» είπε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι πάγια τακτική της Βουλής, προκειμένου να μην διακυβεύονται οποιεσδήποτε προσπάθειες της Νομικής Υπηρεσίας.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι πρέπει «να υπάρχει όσο γίνεται περισσότερος έλεγχος σε δραστηριότητες που επηρεάζουν τα οικονομικά των πολιτών, των επιχειρήσεων, τη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ».

«Είναι γι` αυτό το λόγο που υποστηρίζουμε να υπάρχει πλήρης έλεγχος από το Γενικό Ελεγκτή στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και να μπορεί η Βουλή να ελέγχει τις δραστηριότητες τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υπηρεσία» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι όταν ένα συνεργατικό τραπεζικό ίδρυμα φέρεται να έχει εμπλακεί σε ύποπτες δοσοληψίες θα πρέπει αυτό το θέμα να μην απασχολήσει τη Βουλή γιατί κατά την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και της Διοικήτριας της ΚΤ αυτό θα επηρεάσει πιθανόν τις έρευνες που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις, «μπορούσε η Επιτροπή Ελέγχου να διεξάγει κοινοβουλευτικό έλεγχο σε μια πράξη που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι ύποπτη και να δυσφημεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Μ. Παναγιώτου: Στο επίκεντρο το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. για στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης
Στην Κύπρο η Υπ. Μεταφορών του Ισραήλ-Στο επίκεντρο η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και υποδομών