Powered by

Τα «δόντια» του Trump στην Κίνα και η δέσμευση για μείωση φόρων

Μείωση φορολογικών συντελεστών, απλοποίηση φορολογικών κλιμάκων, κατάργηση φόρων, καθώς και κατάργηση νομοθεσιών για την χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση εισηγείται, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Σε αντίθεσή με την ανθυποψήφιά του στις αμερικανικές εκλογές, Χίλαρι Κλίνοντ, η οποία είχε εκφράσει την πρόθεσή της για αύξηση των φόρων για τους οικονομικά ισχυρούς, ευνοώντας την ίδια ώρα την παραχώρηση υπηκοότητας σε παράτυπους μετανάστες, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποσχέθηκε να επιβάλει εμπορικούς δασμούς με την Κίνα, κλείνοντας ταυτόχρονα τα σύνορα με το Μεξικό.

3 αντί 7 φορολογικές κλίμακες
Στις προτάσεις του νέου πλανητάρχη όσον αφορά στην οικονομική πολιτική είναι η αντικατάσταση επτά φορολογικών κλιμάκων με τρεις, με ταυτόχρονη διαμόρφωση των φορολογικών συντελεστές στο 12%, 25% και 33%. Την ίδια ώρα, υπόσχεται την κατάργηση του φόρου ακινήτων, καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 15%.

Κατάργηση νόμου Dodd-Frank 
Από την άλλη, ο Trump δεσμεύεται για την κατάργηση του νόμου Dodd-Frank του 2010 για την χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, χωρίς, ωστόσο, να διασαφηνίζει τις προθέσεις του. Εν τω μεταξύ, το κόμμα που εκπροσωπεί αξιώνει την επάνοδο του νόμου Glass-Steagall, της δεκαετίας του 1930, που επιβάλλει τον διαχωρισμό των επενδυτικών τραπεζών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν καταθετικά προϊόντα.

Φόρος στις εισαγωγές από Κίνα
Μία από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που εισηγείται ο Trump είναι όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς θεωρεί ότι οι υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες έχουν οδηγήσει τη βιομηχανία εκτός ΗΠΑ. Στην προεκλογική του εκστρατεία πρότεινε την επιβολή φόρου 45% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές. «Όταν εκλεγεί ο Trump, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι η Αμερική επιστρέφει στην κυριαρχία του παγκόσμιου εμπορίου και ότι οι μέρες της νομισματικής χειραγώγησης και της εξαπάτησης τελειώνουν», αναφερόταν στην καμπάνια του νέου προέδρου.

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εισηγείται όπως τα νοικοκυριά εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος τις δαπάνες για τα παιδιά τους, ενώ δεσμεύεται να στηρίξει πολίτες χαμηλού εισοδήματος και να παραχωρήσει 6 εβδομάδες πληρωμένης άδειας μητρότητα.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Trump δύναται, σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού Tax Foundation, να κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 5,9 τρισ. δολάρια σε έσοδα μέσα σε 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 1% των Αμερικανών, που ανήκουν στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό, ενώ αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 1,9%.

Πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να αυξήσει τις θέσεις εργασίας μέσω κανονισμού που σχετίζεται  με την παραγωγή ενέργειας , ενώ υπόσχεται να καταργήσει μία σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, την οποία είχε προωθήσει ο τέως πλανητάρχης, το γνωστό Obamacare.

ΠΗΓΗ: Business Insider, Fortune Greece

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας