Powered by

Ανησυχίες οικονομολόγων για την εκλογή Τραμπ

Έντονες ανησυχίες για την επίδραση της εκλογής Ντόναλντ Τράμπ στην αμερικανική και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, εκφράζουν οικονομολόγοι. Οι προεκλογικές του διακηρύξεις δεν αφήνουν αμφιβολία ότι, με τον ίδιο στο τιμόνι της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική οικονομία εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας και προστατευτισμού, ο οποίος, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα είναι οπωσδήποτε επιζήμιος.  

Ήδη, η ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος έφερε τις πρώτες αρνητικές επιδράσεις σε αγορές και χρηματιστήρια, ενώ όλοι αναμένουν με μεγάλη ανησυχία  ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει τελικά ο νέος πλανητάρχης στον τομέα της οικονομίας. 

Πέντε οικονομολόγοι μεταφέρουν στο InBusinessnews τις εκτιμήσεις τους για το τι ακολουθεί την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος  στις  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.  Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνία  Ε.Ε.- ΗΠΑ σχετικά με τον περιβόητο TTIP (Transatlantic Partnership and Investment Partnership) ναυαγεί, ενώ ανησυχίες διατυπώνονται και για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την ΕΕ, και την Κίνα, όπως και με γειτονικές χώρες της Αμερικής, όπως το Μεξικό και ο Καναδάς.  Ως συνέπεια των πιο πάνω, προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, και κυρίως στις σχέσεις της με τους trade partners της.

«Λιγότερο ελεύθερο εμπόριο» 
Τη θέση ότι εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε λιγότερο ελεύθερο εμπόριο, εξέφρασε ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης. «Ο Τραμπ είναι υπέρ του πραστατευτισμού, ωστόσο πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση πιθανόν να περιορίσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ», σημείωσε. Ο κ. Φλωρεντιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μάλλον πάει προς ναυάγιο η συμφωνία TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ είναι ο πιο δυνατός υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου. Πλέον με τον Τραμπ, ο ρόλος αυτός της Αμερικής θα περιοριστεί», πρόσθεσε.  Δεν απέκλεισε επίσης του ενδεχόμενο αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς, να αναγκαστούν να μεταφέρουν τη βάση τους πίσω στην Αμερική, καθώς ο νέος Πρόεδρος τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον της παγκοσμιοποίησης. 

Ο κ. Φλωρεντιάδης υπέδειξε ότι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας, εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών»  σε Γερουσία και Κογκρέσο, πιθανότατα  θα διευκολύνει τον Τραμπ στο να περνούν και να εφαρμόζονται δικές του θέσεις και πολιτικές.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τράμπ είναι πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο κ. Φλωρεντιάδης τόνισε πως οι περισσότεροι οικονομολόγοι διεθνώς τάσσονται εναντίον των όσων διακηρύττει.  «Δεν σημαίνει ότι ο σωστός επιχειρηματίας θα ακολουθήσει και ορθολογιστικές πολιτικές», κατέληξε. 

«Αρνητική εξέλιξη»
Τραγικές χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Ντόναλτ Τραμπ για το εμπόριο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χατζηγιάννης, ο οποίος κάνει λόγο για αρνητική εξέλιξη.  «Πως είναι δυνατόν να αναφέρει ότι θα καταργήσει τη NAFTA; Δεν νομίζω να το πετύχει, κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της Αμερικής», τόνισε. «Ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές διέπονται από συμφωνίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει όσα εξήγγειλε, ή πως απλά δεν τα  εννοεί», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Χατζηγτιάννης ανέφερε πως με βάση τα όσα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε προεκλογικά, η Αμερική φαίνεται να οδηγείται πλέον σε μια εσωστρέφεια. «Νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, χωρίς να υπολογίζει στις σχέσεις της Αμερικής με άλλες χώρες»,  πρόσθεσε. «Ανησυχεί για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα και πιστεύει ότι αυτό μπορεί να λυθεί με περιορισμούς στο εμπόριο. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σοφό, ούτε και μπορεί να γίνει βάσει των διεθνών συμφωνιών που ισχύουν σήμερα», κατέληξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

«Όλα θα ξεκαθαρίσουν από την Άνοιξη»
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος, Γιώργος Θεοχαρίδης,  συστήνει υπομονή μέχρι την Άνοιξη, οπόταν και θα ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Στην αρχή θα υπάρξει αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια και στις τιμές των συναλλαγμάτων, λόγω των προεκλογικών πολιτικών πεποιθήσεων/δηλώσεων του κ. Τραμπ.  Ωστόσο, μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική που τελικά θα ακολουθήσει. Δεν σημαίνει πως θα εφαρμόσει  όλα όσα έλεγε», υπέδειξε ο κ. Θεοχαρίδης. 

Πάντως, ο οικονομολόγος τόνισε πως αν τελικά οι θέσεις Τραμπ γίνουν πράξη, θα υπάρχει αρνητική επίδραση στην Αμερική και στις σχέσεις της με trade partners της, όπως το Μεξικό και η ΕΕ.  Μπορεί ακόμα, συμπλήρωσε, να δημιουργηθεί αστάθεια σε πολιτικό επίπεδο,  με τη δημιουργία προβλημάτων με χώρες όπως της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας καθώς επίσης και με την ΕΕ. «Είναι όμως δύσκολο να προβλεφθεί από τώρα το τι θα γίνει, γιατί πολλές φορές οι πολιτικοί άλλα λένε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν μετά»,  συμπλήρωσε ο κ. Θεοχαρίδης. 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και στη Γερουσία, ο κ. Θεοχαρίδης υπενθύμισε πως  πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δεν τον υποστήριξαν, διαφωνώντας με τις θέσεις του. 

«Χειρότερο σενάριο ο προστατευτισμός»
Το χειρότερο για την Αμερική είναι ο προστατευτισμός που αναμένεται να ακολουθήσει στο επίπεδο της οικονομίας, δήλωσε ο οικονομολόγος, Μάριος Μαυρίδης. Ανέφερε επίσης ότι αν ο νέος  Πρόεδρος των ΗΠΑ διώξει τους μετανάστες από τη χώρα, όπως διακήρυττε προεκλογικά, τότε, η χώρα θα στερείται από φθηνό εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πληθωριστικές τάσεις.

Πάντως, ο κ. Μαυρίδης τόνισε πως ο Ντόναλτ Τραμπ δεν θα κυβερνά μόνος του, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κογκρέσο θα βάζει φρένο στις επικίνδυνες πολιτικές που ο ίδιος ενδεχομένως να προωθεί. 

Η άλλη άποψη
Πιο εσωστρεφή στην εξωτερική και την οικονομική της πολιτική,  βλέπει από το επόμενο διάστημα την Αμερική, ο οικονομολόγος, Πάμπος Παπαγεωργίου, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη επίδραση στη χώρα είτε στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Αμερική είναι μια χώρα που εξαρτάται από την εσωτερική αγορά – το 80% του ΑΕΠ της εξαρτάται από την τοπική αγορά – με την εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη  επίδραση στη χώρα είτε στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε. 

Κληθείς να σχολιάσει τις επίδρασεις του εκλογικού αποτελέσματος στις αγορές και τα χρηματιστήρια, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν με υπερβολή. «Προτιμούσαν την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον για διάφορους λόγους, όμως θα συνηθίσουν και τον Τραμπ», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας