Powered by

Ρύθμιση οφειλών ΦΠΑ με δόσεις προωθεί η Κυβέρνηση

Νομοθετική πρωτοβουλία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με μηνιαίες δόσεις προωθείται στη Βουλή σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου σε ρόλο συντονιστή.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΦΠΑ, καθώς και στο Φόρο Εισοδήματος, στο Φόρο για την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, στον Κεφαλαιουχικό Φόρο, στο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας, στο Φόρο Κληρονομιάς, στην Έκτακτη Εισφορά των αυτοτελώς εργαζόμενων και των εργαζομένων, καθώς επίσης και στα τέλη χαρτοσήμων.

Σύμφωνα με την πρόταση, η ρύθμιση της οφειλής θα γίνεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τις 48. Η ρύθμιση ακυρώνεται εφόσον ο οφειλέτης καθυστερήσει να καταβάλει τρεις μηνιαίες δόσεις.

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οφειλέτης που θα συμφωνεί για συγκεκριμένο αριθμό δόσεων με τον Έφορο του Τμήματος Φορολογίας, θα δύναται να τύχει διαγραφής σημαντικού μέρους των επιβαρύνσεων και τόκων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Η πρόταση δόθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου προς όλα τα κόμματα, με τον κ. Νεοφύτου να εκφράζει την εκτίμηση ότι «την ερχόμενη Παρασκευή θα συνυπογραφεί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα» ώστε να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών, μαζί με την πρόταση που κατέθεσε το 2015 το ΔΗΚΟ και η οποία αφορά μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΦΠΑ.

Πρόσθεσε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέλαβε το συντονισμό μεταξύ της Επιτροπής Οικονομικών και της Κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν προτάσεις και από άλλα κόμματα που εκκρεμούν. «Ευελπιστώ ότι θα τύχει της συνυπογραφής για να κατατεθεί ως πρόταση» νόμου, είπε ο κ. Νεοφύτου και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι το κείμενο ετοιμάστηκε από τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών.

«Λόγω και της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν στη δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια να μην μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και στην αποπληρωμή των φόρων τους» είπε και αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΚΑ. Συνέχισε, λέγοντας ότι «η συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας φέρνει καλά αποτελέσματα για τους πολίτες», ιδίως για τις χιλιάδες που κινδύνευαν με φυλάκιση.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για «πάγια θέση όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά και θέληση της Κυβέρνησης» να ρυθμιστεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών με νομοθετικά ορθό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

«Μιλάμε για ανείσπρακτους φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων», αν και όπως είπε, κάποιοι δεν μπορούν ποτέ να εισπραχθούν, για παράδειγμα λόγω της διάλυσης νομικών προσώπων.

Κατέληξε, λέγοντας ότι με αυτή τη ρύθμιση με μηνιαίες δόσεις θα διευκολυνθούν με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο δεκάδες χιλιάδες πολιτών, στη βάση των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, το κράτος θα εισπράξει και από την άλλη δεν θα κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας να οδηγηθούν στη φυλακή για απλήρωτους φόρους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%