Ήπια ανάπτυξη εκτιμά για την Κύπρο η Κομισιόν
15:00 - 09 Νοεμβρίου 2016
Ήπια ανάπτυξη και μείωση του χρέους προβλέπει η Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία τα έτη 2017 και 2018, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μοσκοβισί, όμως εκφράζονται αμφιβολίες για μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα και την επίπτωσή τους.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2016, 2,5% το 2017 και 2,3% το 2018.
Αντίστοιχα, η ανεργία θα πέσει από το 12,5% το 2016 στο 11,1% το 2017 και το 10% το 2018, ενώ το χρέος θα αποκλιμακωθεί από 107,1% το 2016 σε 103,7% το 2017 και 100,6% το 2018. Το έλλειμμα του 2016 θα είναι -0,3%, το 2017 -0,4% και το 2018 ο προϋπολογισμός προβλέπεται ισοσκελισμένος. Ο πληθωρισμός από -1,1% το 2016 θα φτάσει το 0,7% το 2017 και το 1,3% το 2018.
Αναλυτικά, στο ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάκαμψη έχει ωφελήσει την αγορά εργασίας και η ανεργία άρχισε να μειώνεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει σε μέτρια θετικά επίπεδα. Η δε καθαρή θέση της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει κοντά στην ισορροπία, βοηθώντας στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έφθασε το 2,9% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης. Η ανάκαμψη οδηγείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, εν μέσω μείωσης των τιμών καταναλωτή και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Ο τομέας του τουρισμού, που επωφελείται από την επέκταση της τουριστικής σεζόν, τις αερομεταφορές, και τις γεωπολιτικές εντάσεις στις ανταγωνιστικές αγορές, προσέφερε σημαντική στήριξη στις εξαγωγές. Οι καθαρές εξαγωγές παρ `όλα αυτά συνεχίζουν και βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος λόγω της αύξηση των εισαγωγών. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 12,4% του εργατικού δυναμικού στα μέσα του 2016, κάτι που οφείλεται τόσο στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη μείωση του εργατικού δυναμικού.
Η οικονομική ανάκαμψη και η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων έχουν ασκήσει ανοδικές πιέσεις στο κόστος εργασίας. Σε συνδυασμό με την χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος άρχισε να αυξάνεται. Η πτώση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο -1,4% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016. Μετά από μια σημαντική αύξηση των περιθωρίων κερδών από το 2013, οι πιο πρόσφατοι δείκτες δείχνουν μια αντιστροφή αυτής της τάσης.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 2,8% το 2016 και στη συνέχεια να μετριαστεί σταδιακά σε 2,3% το 2018. Η πρόβλεψη για το 2017-2018 στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά και τη σταθεροποίηση της αγοράς κατοικιών. Η ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού προβλέπεται να συνεχιστεί. Η δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί όπως και η μείωση της ανεργίας και το ίδιο θα συμβεί και στους μισθού.
Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2017, παρέχοντας λιγότερη υποστήριξη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη, καθώς τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, περιορίζοντας τη μετακύλιση του υψηλότερου κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις τιμές καταναλωτή. Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη απομόχλευση και αναδιάρθρωση των δανείων από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την αδύναμη δανειοδοτική δραστηριότητα προβλέπεται να περιορίσουν την εγχώρια ανάπτυξη της ιδιωτικής ζήτησης και οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να πρέπει να χρηματοδοτούνται κυρίως από τα μη διανεμόμενα κέρδη και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, οι έμμεσες επιπτώσεις από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και τα ισχυρότερα εισοδήματα εργασίας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κατανάλωση περισσότερο από ό, τι προβλέπεται επί του παρόντος, καθώς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα από τις προβλέψεις. Επιπλέον, οι επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού θα μπορούσαν να αποδειχθούν ισχυρότερες. Αντιθέτως, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τους κύριους εμπορικούς εταίρους και αρνητικές δευτερογενείς επιδράσεις από το δημοψήφισμα για το Brexit θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη πιο αρνητικά τα αποτελέσματα. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η αργή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη περίοδο των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών, οι οποίες θα αμβλύνουν την ανάκαμψη.
Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2016, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, φθάνοντας σε πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μέτρα που καταγράφονται το 2015 που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, υπάρχει μια υποκείμενη επιδείνωση των 0,4 μονάδων του ΑΕΠ το 2016, που επίσης εξηγείται από τη σημαντική μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας και τη μερική στροφή προς επαγγελματίες στρατιώτες, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2016.
Υπάρχουν επίσης πρόσθετοι παράγοντες πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης σχετικά με τα έσοδα, όπως η απόδοση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και η μείωση του εισοδήματος μερίσματος από την Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου λόγω της μείωσης της βοήθειας έκτακτης ανάγκης ρευστότητας. Παράλληλα με το πρωτογενές ισοζύγιο, το ονομαστικό ισοζύγιο βελτιώθηκε επίσης καταγράφοντας έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ (από -1,1% του ΑΕΠ το 2015). Το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής προβλέπεται να μειωθεί οριακά στο 2,0% του ΑΕΠ. Οι αρχές αναμένεται να καταργήσουν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας που καταβάλλεται στην κεντρική κυβέρνηση χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα. Επιπλέον, μια ειδική συμβολή της μισθοδοσίας που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της κρίσης αναμένεται να λήξει το τέλος του 2016.
Η εφαρμογή των νέων κανόνων θέση όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, λέει η Κομισιόν, αναμένεται επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις επί των εσόδων του 2017. Η μερική στροφή προς επαγγελματίες στρατιώτες θα συμβάλει στην αύξηση των δαπανών, και θα αυξήσει την μισθολογική δαπάνη το 2017 κατά περίπου 0,1% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι μισθοί προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της λήξης στο τέλος του 2016 του παγώματος των αυξήσεων των προσλήψεων και των μισθών του δημόσιου τομέα. Παρά τη σταθερή βελτίωση του ονομαστικού ισοζυγίου, το διαρθρωτικό ισοζύγιο αναμένεται να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, σημειώνει η Κομισιόν. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 100,6% του ΑΕΠ το 2018 πηγαίνοντας ελαφρώς καλύτερα από ό, τι προβλέφθηκε την άνοιξη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ