Γ. Εισαγγελέας: «Ο ΥΠΟΙΚ περιφρονεί τις γνωματεύσεις της Ν. Υπηρεσίας»
11:37 - 08 Νοεμβρίου 2016
Περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα καταλογίζει στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο Γενικός Εισαγγελάς Κώστας Κληρίδης, με αφορμή δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Ρ.Ι.Κ. σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο του Συνεργατισμού.
«Με τις σημερινές δηλώσεις σας λυπούμαι να παρατηρήσω ότι έχετε επιδείξει περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του Νόμου, ενώ σε παρατήρηση της παρουσιάστριας ότι ερμηνεύτηκε όμως ο Νόμος από τη Νομική Υπηρεσία, απαντήσατε ότι υπάρχουν και Δικαστήρια που ερμηνεύουν τους Νόμους», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε επιστολή του προς τον Υπουργό.
Ο κ. Κληρίδης σημειώνει επίσης ότι οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη παραγνωρίζουν πλήρως τις Συνταγματικές διατάξεις.
«Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι οι δηλώσεις σας παραγνωρίζουν πλήρως τις Συνταγματικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος, μεταξύ άλλων και των Υπουργών, και συνακόλουθα οι γνωματεύσεις τους θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από τα κρατικά όργανα», αναφέρει.
Περαιτέρω στην επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας, επισημαίνει προς τον Υπουργό Οικονομικών ότι συνεχίζει να αποφεύγει να θεωρεί τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ως κρατική επιχείρηση παρά τις σχετικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι τυγχάνει «κρατική επιχείρηση», μέσα στην έννοια του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου του 2014 και παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της Σ.Κ.Τ. έχοντας καταβάλει ποσό 1,7 δις ευρώ ως κρατική ενίσχυση και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις νομικοί σύμβουλοι της Σ.Κ.Τ. (Τ. Παπαδόπουλος & Συνεργάτες, Χρ. Τριανταφυλλίδης & Σια και Γ.Ζ. Γεωργίου και & Συνεργάτες) αποδέχονται στη δική τους γνωμάτευση ημερ. 5.2.2016 ότι «είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η ΣΚΤ θεωρείται κρατική επιχείρηση για τους σκοπούς του εν λόγω Νόμου.»
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ