ΥΠΟΙΚ: Τα Δικαστήρια ερμηνεύουν τελεσίδικα αν κάτι είναι νόμιμο
12:47 - 08 Νοεμβρίου 2016
«Υπάρχουν και τα Δικαστήρια τα οποία αποφασίζουν τελεσίδικα αν κάτι είναι νόμιμο ή όχι». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ αναφορικά με την νομοθεσία σύμφωνα με την οποίαν θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος στον Συνεργατισμό από την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους. Διευκρίνισε, παράλληλα, πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο για να προσφύγει στα Δικαστήρια επί του θέματος, αφήνοντας να νοηθεί πως ο ίδιος ο Συνεργατισμός μπορεί να το πράξει.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο σκοπός της συνάντησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων του Υπουργείο Οικονομικών και στελεχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου) στις Βρυξέλλες δεν σχετιζόταν με την διαμάχη για τον έλεγχο του Συνεργατισμού από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
«Δεν ήταν γι αυτό το σκοπό που έγινε η συνάντηση, ούτε προκύπτουν απρόβλεπτες εξελίξεις, ούτε επικίνδυνες καταστάσεις για τον Συνεργατισμό, ακριβώς το αντίθετο, εντελώς λογικά και προβλέψιμα ήσαν τα όσα είχαν συζητηθεί, εντελώς λογικά και προβλέψιμα θα είναι και τα επόμενα βήματα που ενδεχομένως θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως η συζήτηση ήταν γύρω από την γενικότερη πορεία του Συνεργατισμού, ο οποίος χρειάστηκε και έλαβε στήριξη από το κράτος με έγκριση και όρους που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε πως μετά τη συνάντηση η εικόνα που απεκόμισε από τη μια είναι θετική σε ό,τι αφορά την επίτευξη πολύ συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με την πορεία της αναδιάρθρωσης, όπως ο διπλός στόχος για μείωση του προσωπικού και σύσταση εξειδικευμένων δομών που θα επιτρέπουν στον Συνεργατισμό να λειτουργήσει στο νέο πολύ αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση μια πολύ καλή επίδοση. Από την άλλη, είπε, υπάρχει και μια όχι τόσο θετική εικόνα σε ό,τι αφορά ορισμένες κινήσεις, πρωτοβουλίες που φαίνονται να σπρώχνουν τον Συνεργατισμό προς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι οι όροι και το πλαίσιο παραχώρησης της κρατικής ενίσχυσης καθορίζει.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα πρέπει να απεμπλακεί το Κράτος όσο το δυνατό πιο σύντομα από τον Συνεργατισμό, ο υπουργός Οικονομικών απάντηση αρνητικά και επισήμανε πως αυτό θα συμβεί εάν έστω και καλοπροαίρετα σπρώχνουμε τον Συνεργατισμό προς την μετατροπή του σε μια κρατική υπηρεσία, κάτι το οποίο παραβιάζει τους όρους. «Ενόσω παραβιάζονται οι όροι υπάρχει το ενδεχόμενο από πλευράς Κομισιόν να υπάρξει απαίτηση για άμεση και δραστική διόρθωση προς την άλλη κατεύθυνση. Άρα αυτό για όσους θα θεωρούσαν κίνδυνο μια ενωρίτερη έξοδο του Κράτους από τη συμμετοχή του στο Συνεργατισμό, στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως αυτό το ενδεχόμενο μεγιστοποιείται, προκύπτει, τουλάχιστον εκ μέρους της Κομισιόν όσο έστω κι άθελα μας σπρώχνουμε τον συνεργατισμό προς την ένταξη του στις δομές του κράτους. Εάν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει αντίδραση προς την αντίθετη κατεύθυνση, με απαίτηση ίσως για επιτάχυνση της διαδικασίας εξόδου του κράτους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε πως αυτό δεν έχει προκύψει μέσα από μια πρώτη συζήτηση που έγινε με την Κομισιόν.