Powered by

Σε πτωτική τροχιά για 23 τρίμηνα ο αποπληθωρισμός

Στο -1,0% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο ρυθμός του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Οκτώβριο του 2016, συνεχίζοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις για 23 συνεχόμενα τρίμηνα και ειδικότερα από το Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης από τον Οκτώβριο του 2014.

Για την περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου, εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ σε μηνιαία βάση (σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2016) ο ΕνΔΤΚ διαμορφώθηκε στο -0,9%.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2015, οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές ήταν οι Μεταφορές με -5,2%, η Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με -2,7% και Ένδυση και Υπόδηση με -2,1. Τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές παρουσίασαν οι τομείς της Υγείας με 1,4% και τα Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός με 1,1%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του 2016, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τα εστιατόρια και ξενοδοχεία με 4,4%, ενώ αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία ένδυσης και υπόδησης με 7,0%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές καταγράφηκαν στις Μεταφορές -8,3% και Στέγαση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με -7,9%, αντισταθμίζοντας τις θετικές μεταβολές που καταγράφηκαν στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση (1,1%) και Υγεία (1,1%).

Τέλος, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 παρατηρήθηκε στην Ενέργεια με 2,6%, ενώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2016 η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στα αλκοολούχα ποτά και στο καπνό με -2,1%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια