Powered by

Σε πτωτική τροχιά για 23 τρίμηνα ο αποπληθωρισμός

Στο -1,0% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο ρυθμός του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Οκτώβριο του 2016, συνεχίζοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις για 23 συνεχόμενα τρίμηνα και ειδικότερα από το Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης από τον Οκτώβριο του 2014.

Για την περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου, εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ σε μηνιαία βάση (σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2016) ο ΕνΔΤΚ διαμορφώθηκε στο -0,9%.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2015, οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές ήταν οι Μεταφορές με -5,2%, η Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με -2,7% και Ένδυση και Υπόδηση με -2,1. Τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές παρουσίασαν οι τομείς της Υγείας με 1,4% και τα Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός με 1,1%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του 2016, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τα εστιατόρια και ξενοδοχεία με 4,4%, ενώ αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία ένδυσης και υπόδησης με 7,0%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές καταγράφηκαν στις Μεταφορές -8,3% και Στέγαση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με -7,9%, αντισταθμίζοντας τις θετικές μεταβολές που καταγράφηκαν στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση (1,1%) και Υγεία (1,1%).

Τέλος, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 παρατηρήθηκε στην Ενέργεια με 2,6%, ενώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2016 η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στα αλκοολούχα ποτά και στο καπνό με -2,1%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%