Πιέσεις στον Β. Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος
15:52 - 07 Νοεμβρίου 2016
Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται αναφέρει ότι για να συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να αποφασιστούν συγκεκριμένα βήματα ήδη πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018, και ει δυνατόν, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι που όμως απορρίπτει, ως γνωστόν, ο Β. Σόιμπλε.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «σε κύκλους των δανειστών, ο Σόιμπλε επικρίνεται όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει την απαίτηση του Ταμείου για ελάφρυνση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές. ‘Το ένα δε γίνεται χωρίς το άλλο', λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται η FAZ. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ωστόσο ότι λόγω των εκλογών, «η γερμανική πλευρά θα συνεχίσει να απορρίπτει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με κούρεμα. (…) Έτσι θα συνεχίζει να μην πληρείται η προϋπόθεση, υπό την οποία είχε συναινέσει η γερμανική Βουλή το 2015 στο νέο πρόγραμμα του ESM. Ο Σόιμπλε ενδέχεται να το δικαιολογήσει αυτό στους βουλευτές, λέγοντας ότι αποφασιστικής σημασίας δεν είναι η οικονομική συμμετοχή του Ταμείου, αλλά το ότι συνεχίζει να συμμετέχει στην αξιολόγηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων».
Νέα διαμάχη Βρυξελλών-Ουάσιγκτον
Για νέα διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt: «Στο προοίμιο της συνάντησης των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ξέσπασε μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας νέα διαμάχη, με αντικείμενο το ερώτημα πόσο αυστηρό πρέπει να είναι στο μέλλον το πλαίσιο περικοπών. Ενώ το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε χαλάρωση των όρων, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατήρηση των φιλόδοξων στόχων. Στο πρόγραμμα βοήθειας προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει από το 2018 και σε μεσοπρόθεσμη βάση πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ. Αυτό που συζητείται τώρα είναι τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμα».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ένα πλεόνασμα 1,5% πιο ρεαλιστικό, οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να διατηρηθούν οι αυστηροί όροι. Το γεγονός ότι οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως ο Β. Σόιμπλε εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι, οφείλεται στο εξής, σύμφωνα με την Handelsblatt. «Όσο μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε απομείωση του χρέους». Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη στο 180% επί του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να εξειδικεύσει ήδη κατά τους επόμενους μήνες τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθεται να συζητήσει μετά το 2018. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση τους Μέρκελ και Σόιμπλε.
«Εξαιτίας των διαφορετικών και σύνθετων συμφερόντων, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμφωνήσουν εντός της τρέχουσας χρονιάς, όπως είχε προβλεφθεί. Εντούτοις το πρόβλημα δεν μπορεί να μετατεθεί απλά μετά τις γερμανικές εκλογές. Διότι την ερχόμενη άνοιξη η Αθήνα θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα. Και θεωρείται απίθανο να συναινέσει η γερμανική Βουλή στην εκταμίευση άλλης δόσης από τον ESM, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου».
ΠΗΓΗ: dw.com