Powered by

«Καμπάνα» €2 εκατ. σε αρχιτεκτονικό γραφείο

Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έφεση που καταχώρησε, επί της πρωτόδικης απόφασης σε βάρος του για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο. 

Το δικαστήριο, επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους περίπου €2 εκατ. εναντίον του εν λόγω αρχιτεκτονικού, στο πλαίσιο αστικής αγωγής που καταχώρησε επιχειρηματίας. Μετά την καταδικαστική, σε βάρος του απόφαση, ο Αρχιτέκτονας καταχώρησε έφεση, προσβάλλοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Το ιστορικό
Η υπόθεση πάει πίσω στο 2004. Ο επιχειρηματίας ενοικίασε τεμάχιο γης, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου, με σκοπό την ανέγερση καταστημάτων και διαμερισμάτων, προς οικονομική εκμετάλλευσή τους. Το έργο ανατέθηκε σε εργοληπτική εταιρεία έναντι 1.160.836,50 λιρών Κύπρου.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2001, η ενάγουσα (ενοικιάστρια εταιρεία) συμφώνησε με τους εναγόμενους (αρχιτέκτονες) όπως οι τελευταίοι αναλάβουν την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων και την επίβλεψη της οικοδομής.

Ενώ το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη, κατέρρευσε το νότιο εξωτερικό κλιμακοστάσιο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δύο εργατών. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε πως ο λόγος της κατάρρευσης του κλιμακοστασίου ήταν ότι δεν είχαν κατασκευαστεί συγκεκριμένοι δοκοί. Μάλιστα,  δοκοί δεν υπήρχαν ούτε στο κλιμακοστάσιο που βρισκόταν στη βόρεια εξωτερική πλευρά του υπό ανέγερση κτηρίου, το οποίο στη συνέχεια κατεδαφίστηκε προς αποφυγή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων. Ακολούθησε η παραίτηση των αρχιτεκτόνων από το έργο. 

Η αγωγή
Η αγωγή καταχωρήθηκε στις 22/8/2005 και ο επιχειρηματίας-επενδυτής διεκδίκησε αποζημιώσεις πέραν των €5 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ζημιές, που όπως υποστήριξε, υπέστη, εξ αιτίας της κατάρρευσης του κλιμακοστασίου και της κατεδάφισης του δεύτερου, τα ενοίκια που κατέβαλλε την ίδια περίοδο στους ιδιοκτήτες του επίδικου ακινήτου (Νοέμβριος 2004 – Οκτώβριος 2006), τα ενοίκια που απώλεσε για την ίδια περίοδο και τέλος τα έξοδα για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων και μεταφορά των σορών τους. 

Στην αγωγή του, ο επιχειρηματίας απέδωσε στους αρχιτέκτονες επαγγελματική αμέλεια, σε ότι αφορά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικοδομής, την ορθή επίβλεψη του έργου, καθώς  επίσης και την επιλογή ικανού εργολάβου για την εκτέλεση του έργου. Βάσει των ισχυρισμών του ενάγοντα, αποτέλεσμα των αμελών πράξεων και παραλείψεων των εναγομένων ήταν η κατάρρευση ενός εξωτερικού κλιμακοστασίου, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργατών και την αναστολή των εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε, επίσης, πως χρειάστηκε να κατεδαφιστεί το δεύτερο κλιμακοστάσιο, το οποίο παρουσίαζε τα ίδια τεχνικά προβλήματα.

Η ενάγουσα εταιρεία, υποστήριξε επίσης ότι ήδη από το 2003 είχε υπογράψει συμφωνίες για την ενοικίαση των καταστημάτων, μεταξύ άλλων και με το υπουργείο Γεωργίας για ενοικίαση του 1ου ορόφου του κτηρίου για περίοδο 7 ετών, με εξασφαλισμένα εισοδήματα ύψους 890.000 λιρών. Συνεπώς, βάσει των ισχυρισμών, υπέστη περαιτέρω οικονομική ζημιά, λόγω των ενοικίων που απώλεσε. 

Στον αντίποδα, οι αρχιτέκτονες υποστήριξαν ότι εκτέλεσαν όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στον μέγιστο βαθμό ικανότητας και επιμέλειας. Ισχυρίστηκαν, ακόμα, ότι η ευθύνη για όλα τα προβλήματα που παρουσίασε η οικοδομή βαραίνει την εταιρεία του ιδιοκτήτη ή τους υπαλλήλους της ή και τους εργολάβους που διόρισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν
Βάσει της πρωτόδικης απόφασης, η ενάγουσα εταιρεία δικαιούται τα ακόλουθα:

  • Ποσό €410.567,80 για τα έξοδα που έχει υποστεί για την αποκατάσταση/επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν στην οικοδομή, λόγω της ελαττωματικής κατασκευής των δυο κλιμακοστασίων και της κατάρρευσης του ενός.
  • Ποσό €556.787,08 για τα ενοίκια που κατέβαλε στους ιδιοκτήτες του επίδικου ακινήτου, κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2004-Οκτωβρίου 2006.
  • Ποσό €855.394,23 για τα ενοίκια που απώλεσε κατά την πιο πάνω περίοδο.
  • Ποσό €42.608,24 για τα έξοδα αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων και τα παρεμφερή έξοδα για τη μεταφορά των σορών τους.

Ενόψει των ανωτέρω, εκδίδεται απόφαση υπέρ της ενάγουσας και εναντίον των εναγομένων από κοινού και/ή κεχωρισμένα, για το ποσό των €1.865.357,35 με νόμιμο τόκο και έξοδα.

Δημιουργείται προηγούμενο;
Η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση και η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε νευρικότητα και ανησυχίες στους αρχιτέκτονες. Οι επαγγελματίες του κλάδου φοβούνται το ενδεχόμενο συχνών από τούδε και στο εξής, προσφυγών εναντίον τους από πελάτες, με το παραμικρό ή με την όποια χρονική καθυστέρηση,   αξιώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.  

Σύλ. Αρχιτεκτόνων: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά προσοχή
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου στέλνει το μήνυμα ότι δεν δημιουργείται οποιοσδήποτε λόγος επιπλέον ανησυχίας ή προηγούμενο λόγω της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χρίστος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, με διαφορετικές παραμέτρους και ιδιάζουσες συνθήκες. Πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να αναφερθεί περαιτέρω σε μια υπόθεση, η οποία βρίσκεται ακόμα ενώπιον της δικαιοσύνης. Τόνισε ωστόσο ότι γενικότερα, η ευθύνη των Αρχιτεκτόνων είναι τεράστια, γι αυτό και κάλεσε τα μέλη του να λειτουργούν βάσει αυστηρού επαγγελματισμού, επιστημονικότητας και των προνοιών του κώδικα δεοντολογίας.

«Πρέπει να εξασκούν το επάγγελμα τους μέσα στο αυστηρό επιστημονικό πλαίσιο, το οποίο διδάχθηκαν και υπηρετούν και να μην λειτουργούν βάσει της όποιας προσπάθειας καθοδήγησης επιχειρηθεί από τον ιδιοκτήτη, όταν αυτή αντιβαίνει τα επιστημονικά κριτήρια», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου. Τέλος, τόνισε ότι στη σχέση Αρχιτέκτονα – πελάτη, θα πρέπει να υπάρχει ένα ορθό πλαίσιο αμοιβής και χρονικού περιθωρίου ολοκλήρωσης της εργασίας, προκειμένου να αποφεύγονται βεβιασμένες και πρόχειρες δουλειές. Τέλος διαβεβαιώνει ότι οι εγγεγραμμένοι αρχιτέκτονες στην Κύπρο έχουν εξαιρετικά επίπεδα μόρφωσης και η κοινωνία θα πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη και εκτίμηση στον Κύπριο Αρχιτέκτονα για οποιασδήποτε μορφής νέα έργα ή ανακαινίσεις, μικρά ή μεγάλα, αδιακρίτως πολυπλοκότητας.

ΕΤΕΚ: Κάθε επαγγελματίας την ευθύνη του
Χωρίς να αναφέρεται ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου  Κύπρου (ΕΤΕΚ), Στέλιος Αχνιώτης δήλωσε στο InBusinessNews ότι κάθε επαγγελματίας φέρει και την ευθύνη για ενδεχόμενες ζημιές ή και βλάβες πιθανόν να προκληθούν στον πελάτη, εξ υπαιτιότητας του. Γι αυτό και κάλεσε τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στην καθημερινή επαγγελματική τους ζωή. 

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%