Powered by

«Καμπάνα» χιλιάδων ευρώ σε Alpha Bank, Aelius Developers και ΒοC

Διοικητικά πρόστιμα ύψους €250.000 και €60.000 στις Alpha Bank Cyprus Ltd και Aelius Developers Ltd, αντίστοιχα, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές προς καταναλωτές, επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία έλαβε απόφαση εναντίον της Bank of Cyprus Ltd για ύπαρξη καταχρηστικών συμβατικών ρητρών σε συμβάσεις στεγαστικού δανείου με καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την επιβολή διοικητικού προστίμου €250.000 στην Alpha Bank Cyprus Ltd, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι σε αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε σε σχέση με πρακτικές της τράπεζας σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων με καταναλωτές διαπίστωσε παραβάσεις του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου, οι οποίες συνίστανται στις ακόλουθες πρακτικές:

Παράλειψη ενημέρωσης ή ελλιπής ενημέρωση καταναλωτών που λαμβάνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα για τους κινδύνους τέτοιων δανείων, ασάφεια συμβατικών όρων σχετικά με την εκταμίευση του δανείου, τις επιβαρύνσεις του δανειολήπτη και τη μεταβολή αυτών, την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, την επιβάρυνση του καταναλωτή με χρεώσεις, έξοδα και δαπάνες, εφαρμογή χρεώσεων για ενημέρωση καταναλωτών ύψους 5€ ανά e-mail και 50€ ανά ταχυδρομική επιστολή και συμπερίληψη δήλωσης στις καταστάσεις λογαριασμού που αποστέλλονται στους καταναλωτές ότι τεκμαίρεται η ορθότητα των χρεώσεων του λογαριασμού, σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν τις αμφισβητήσει εντός 14 ημερών από τη λήψη τους.

Επίσης, σύμφωνα με την Υπηρεσία, η τράπεζα προχώρησε σε “χρήση συμβατικού όρου με τον οποίο ο καταναλωτής φέρεται να βεβαιώνει ότι η δανειακή σύμβαση είναι απολύτως σύννομη”, καθώς και “χρήση συμβατικού όρου με τον οποίο ορίζονται ως αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση διαφορών τα δικαστήρια της Κύπρου, στις περιπτώσεις που η δανειακή σύμβαση έχει συναφθεί με κατοίκους κρατών-μελών της ΕΕ, πλην της Δανίας”.

Ενόψει των πιο πάνω η Υπηρεσία αναφέρει ότι επέβαλε στην Alpha Bank Cyprus Ltd διοικητικό πρόστιμο ύψους €250.000, και διέταξε την τράπεζα να τερματίσει τις παραβάσεις που συνεχίζονται και να αποφύγει την επανάληψή τους στο μέλλον.

Aelius Developers Ltd

Επιπλέον, η Υπηρεσία αναφέρει ότι διενήργησε έρευνα, κατόπιν υποβολής παραπόνου από καταναλωτές εναντίον της εταιρείας ανάπτυξης γης και υποδομών Aelius Developers Ltd, σε σχέση με την πώληση ακίνητης περιουσίας από την εταιρεία στους παραπονούμενους.

Οι παραπονούμενοι, σύμφωνα με την Υπηρεσία, ισχυρίζονταν ότι, κατά την υπογραφή σύμβασης για αγοραπωλησία ακινήτου, δεν ενημερώθηκαν για την έκταση της προϋπάρχουσας υποθήκης επ’ αυτού, μολονότι γνώριζαν την ύπαρξή της, ούτε για τις συνέπειες της σε σχέση με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στα ονόματά τους.

Επιπλέον, ισχυρίζονταν ότι ο πωλητής κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, δεν είχε τις απαραίτητες άδειες από τις κρατικές αρχές για ανέγερση του ακινήτου, δηλαδή πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής, προσθέτει.

Στην ανακοίνωση η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διαπίστωσε παραβάσεις του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου και επέβαλε στην Aelius Developers Ltd διοικητικό πρόστιμο ύψους €60.000.

Απόφαση εναντίον της Bank of Cyprus Ltd

Η υπόθεση, σύμφωνα με την Υπηρεσία, αφορά σε παράπονο που υποβλήθηκε από καταναλωτές, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι έλαβαν από την τράπεζα στεγαστικά δάνεια των οποίων οι συμβάσεις περιέχουν καταχρηστικούς όρους.

Μετά από εξέταση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας αποφάσισε βάσει των εξουσιών που του παρέχονται από τον περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμο, ότι συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης είναι καταχρηστικοί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%