Από μεγαλοεπενδυτής, εκ των υπευθύνων για την οικονομική τραγωδία

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί την τελευταία δεκαετία για την σχέση και τις δραστηριότητες του Ανδρέα Βγενόπουλου με την Κύπρο. Ο άνθρωπος που ανέλαβε τη Λαϊκή Τράπεζα το 2006, από την οποία άφησε το τιμόνι το 2011, ήταν για πολλούς ένας από τους κύριους υπεύθυνους για το κλείσιμο της Τράπεζας και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι από τον ελληνικό όμιλο της Marfin, υπό τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η Λαϊκή Τράπεζα οδηγήθηκε σε κλείσιμο τον Μάρτιο του 2013. 

Σε δημοσίευμα του περιοδικού InBusiness, τον Ιούνιο του 2009 σημειωνόταν ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος άρχισε να συζητείται ευρέψως στην Κύπρο από τις Φεβρουαρίου 2006, όταν ο τότε πρόεδρος της Λαϊκής, Κίκης Λαζαρίδης αναζητούσε νέο μεγαλομέτοχο για την Τράπεζα, μετά την αποχώρηση HSBC, προκειμένου να πωλήσει το 21,16% που κατείχε η HSBC στη Λαϊκή. 

Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, όπως αναφέρεται στο τεύχος του InBusiness, τον Νοέμβριο του 2006, οι δύο άντρες έφτασαν στο σημείο να ανταλλάζουν εκατέρωθεν κατηγορίες, με τον Κίκη Λαζαρίδη να καταλογίζει στον Ανδρέα Βγενόπουλο «προσπάθεια δωροδοκίας» του προκειμένου να υποστηρίξει τη συγχώνευση Marfin – Λαϊκής – Εγνατίας, και τον Βγενόπουλο να κάνει λόγο για «ψεύδη». Η ρήξη με τον ισχυρό άντρα της Marfin είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση Κίκη Λαζαρίδη από την προεδρία της Λαϊκής. Τον Οκτώβριο του 2006, το ΔΣ και οι μετόχοι της Λαϊκής Τράπεζας έδωσαν το πράσινο φως στην τριπλή συγχώνευση και τη μετονομασία της Τράπεζας σε Marfin Popular Bank Public Co Ltd.

Στις 15 Μαΐου 2009 ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε στον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιο Ορφανίδη, τη μεταφορά της έδρας της Marfin Popular Bank από την Κύπρο στην Ελλάδα, έπειτα από 108 χρόνια ζωής και δράσης στο νησί.

Στο ειδικό τεύχος Toxic Banking του InBusines, τον Σεπτέμβριο του 2015, τονιζόταν ότι  τα σημάδια κόπωσης του ομίλου στην Κύπρο φάνηκαν από τα τέλη του 2011, όταν η Τράπεζα αποτάθηκε για εξεύρεση ρευστότητας στην ΕΚΤ.  Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου και μέλους του ΔΣ της Marfin Popular Bank.

Σημειώνεται επίσης ότι η επέκταση του Ομίλου σε χώρες όπως η Σερβία και η Ουκρανία, η αγορά ελληνικών ομολόγων λίγο πριν η Κύπρος μπει στο μνημόνιο και ο μεγάλος δανεισμός σε επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, οι οποίες αποδείχθηκαν μη υγιείς, όπως η αλυσίδα Ορφανίδη, αποτελούν τα συστατικά του τοξικού κοκτέιλ που δηλητηρίασε τη Λαϊκή Τράπεζα. Τα άτομα που είχαν την ευθύνη της διαχείρισής της, ανάμεσά τους και ο Βγενόπουλος, ευθύνονται και για το λουκέτο που έβαλε η ιστορική για την Κύπρο τράπεζα. 

Στο Blame Issue του περιοδικού InBusiness, τον Απρίλιο του 2013 σημειωνόταν ότι το λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα δεν οφειλόταν μόνο στους κακούς χειρισμούς και την κακοδιαχείριση της εποχής Βγενόπουλου, καθώς ήταν μία αλυσίδα γεγονότων και αποφάσεων, που οδήγησαν την τράπεζα στον αφανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ποτέ δεν παραδέχτηκε ευθύνη για όσα συνέβησαν στη Λαϊκή Τράπεζα, επικρίνοντας και κατηγορώντας παράλληλα τους διαδόχους του.

Η κυπριακή δικαιοσύνη επεδίωκε μέχρι και τώρα την έκδοσή του στην Κύπρο ως ένας από τους υπαίτιους της οικονομικής τραγωδίας, την ώρα που και ο ίδιος κατέθεσε αγωγή  σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την οποία διεκδικούσε 1, 2 δισ. ευρώ.

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο