Powered by

Ρος: Ποιος είναι ο νέος υπουργός του Τραμπ

Ανακοινώθηκε και επίσημα ο διορισμός του μεγαλομετόχου και αντιπροέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπορ Ρος ως υπουργός Εμπορίου στη νέα κυβέρνηση Τραμπ. Ποιος είναι το προφίλ του νέου Αμερικανού υπουργού, τι δήλωσε παλαιότερα για την κυπριακή Οικονομία και πως επηρεάζεται η επένδυση του στην Κύπρο.

Ποιος είναι ο Ρος 
Ο Γουιλμπουρ Ρος, 79 ετών σήμερα με την περιουσία του να υπολογίζεται στα $3 δισ., είναι γνωστός στην Κύπρο για την επένδυση του στην Τράπεζα Κύπρου ύψους €400 εκατ., τον Αύγουστο του 2014 και τον μετέπειτα διορισμό του ως αντιπρόεδρος του ΔΣ του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου. Ο Ρος είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου WL Ross & Co. LLC και έχει στη μακρά του επιχειρηματική σταδιοδρομία "αναστήσει" πολλές θνησιγενείς επιχειρήσεις, αρκετές από αυτές στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

Διετέλεσε εκτελεστικός διευθύνων Σύμβουλος της Rothschild Inc. για 24 χρόνια προτού την εξαγοράσει το 2000. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale και του Business School του Χάρβαρντ, έχει συμβάλει στην αναδιάρθρωση περισσότερων από $400 δισ. εταιρικών υποχρεώσεων. Διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επενδυτικού Ταμείου Η.Π.Α.-Ρωσίας και διετέλεσε σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων του Ρούντι Τζουλιάνι, δήμαρχου της Νέας Υόρκης. Στα περιουσιακά του στοιχεία συγκαταλέγονται διάφορες συλλογές έργων τέχνης με την αξία τους να αποτιμάται στα $150 εκατ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εμπειρία του θα βοηθήσει τα σχέδια του Τραμπ στις προτεραιότητες της οικονομικής του πολιτικής, που είναι οι εμπορικές σχέσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως με την υπουργοποίηση του, ο κ. Ρος θα πρέπει να αποχωρήσει από το αξίωμα του αντιπροέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, ενώ θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις ως προς το άτομο ή εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της επένδυσης του στο κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα.

Μίλησε στα Gold Awards το 2015
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα CIPA International Investment Awards hosted by Gold magazine το 2015, προβλήθηκε βίντεο με δηλώσεις του κ. Ρος. Συγκεκριμένα,  ο Αμερικανός μεγιστάνας σημείωσε πως οι διεθνείς επενδύσεις θα εξακολουθήσουν είναι σημαντικές για την κυπριακή Οικονομία, ενώ εξήγησε πως τόσο η εταιρεία του όσο και άλλες ξένες εταιρείες επέλεξαν να επενδύσουν στην Τράπεζα Κύπρου λόγω της εμπιστοσύνης που τρέφουν για την μακροπρόθεσμη προοπτική της κυπριακή Οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Ρος επεσήμανε πως για να επιτύχει η Κύπρος θα πρέπει να επιτύχει και ο τραπεζικός τομέας και αντιστρόφως, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως και η πορεία των δύο θα είναι επιτυχής.

Υπογράμμισε πως ο πληθυσμός τη Κύπρου διαθέτει ένα από το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με τη σύναψη φορολογικών συμφωνιών με ολοένα και περισσότερες χώρες, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο κ. Ρος επεσήμανε πως η στρατηγική θέση της Κύπρου, η ιστορία και ο πολιτισμός, οι τουριστικές της υποδομές καθώς και η προώθηση του σχεδιασμού για δημιουργία καζίνο θερέτρου θα καταστήσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου ακόμη πιο ελκυστικό.

Για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής Οικονομίας ο Αμερικανός μεγιστάνας είχε επισημάνει πως θα πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα της ΑΗΚ και της Cyta, ενώ η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή και η προοπτική επανένωσης του νησιού θα μεταμορφώσουν τη Οικονομία προς την ορθή πορεία.

 

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας