powered by

Χ. Μιχαήλ: Κύριο ανταγωνιστικό μας μειονέκτημα η φήμη

Η στρατηγική, ο συντονισμός και η δράση είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που χρειάζεται να εφαρμοστούν επειγόντως στον τομέα των Διοικητικών Υπηρεσιών, αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Gold ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (CFA), Χρίστος Μιχαήλ.

Όπως επισημαίνει, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος από την ψήφιση της νομοθεσίας στο τέλος του 2012 για τον τομέα των Διοικητικών Υπηρεσιών, ο οποίος εποπτεύεται από τρεις ρυθμιστικές αρχές, που συνεχίζουν να επιτελούν τον ρόλο τους με διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη βιομηχανία και τη χώρα.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει περιορισμένο το επίπεδο κατανόησης του τομέα και των ευκαιριών που προκύπτουν από τις αρμόδιες αρχές, εξηγώντας ότι ο κόσμος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλάζει ραγδαία και ότι «ως χώρα θα πρέπει να μείνουμε μπροστά στις εξελίξεις ή τουλάχιστον να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσουμε το επιχειρείν, να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, εκμεταλλευόμενοι τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται».

Κοινή στρατηγική δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Ερωτηθείς για τις επιθυμητές αλλαγές για βελτίωση της κατάστασης, επισημαίνει ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξει μία σαφής κατανόηση της αγοράς και της δυναμικής του τομέα για την κυπριακή οικονομία και στη συνέχεια μία στρατηγική κατεύθυνση, η οποία θα καθοδηγήσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και τον ιδιωτικού τομέα. «Η τρέχουσα πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διορίσει ‘ομάδα εργασίας’ με στόχο τη μελέτη του τομέα και την παροχή ανατροφοδότησης και συστάσεων αποτελεί σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Μιχαήλ. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «αυτό αποτελεί μόνο την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού προς τη δημιουργία μίας συναφούς στρατηγικής και πλάνου δράσεων για την υλοποίησή της, η οποία δεν αναμένεται να επιτευχθεί χωρίς τον συντονισμό των δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και χωρίς να αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων και εξουσίας που υπάρχει σήμερα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, των ρυθμιστικών αρχών και άλλων αρχών και φορέων του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CFA, αν και η τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων μπορεί να εξυπηρετήσεις αφενός τους στόχους της κυβέρνησης και /ή ενός πολιτικού κόμματος και αφετέρου την προστασία των συμφερόντων των μελών ορισμένων μεγάλων οργανώσεων», εντούτοις, «αυτό αποτελεί μία κοντόφθαλμη άποψη: Το πλοίο της Κύπρου πλέει, σε μία ηλιόλουστη ημέρα, ανάμεσα σε παγόβουνα, τα οποία φαίνονται επιφανειακά πολύ μικρά και όλοι είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε εν τέλει στον προορισμό μας και έτσι αυτή τη στιγμή απολαμβάνουμε την πορεία».

Εκλείπουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα
Συγκρίνοντας την Κύπρο με ανταγωνιστικούς προορισμούς, ο κ. Μιχαήλ τονίζει ότι στον νέο κόσμο της ενισχυμένης διαφάνειας, με PEP, FATCA και CRS, αναφορά σε υπάρχουσες ή νέες αναπτύξεις, τα φορολογικά πλεονεκτήματα που ορισμένες χώρες είχαν στο παρελθόν έχουν εκλείψει και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μίας χώρας βασίζονται στην ποιότητα του επαγγελματικού προσωπικού και των υπηρεσιών, του λογικού κόστους, της σταθερότητας και της συνολικής φήμης στην αγορά.

«Όσον αφορά την ποιότητα του επαγγελματικού προσωπικού, πιστεύω ότι έχουμε ένα μοναδικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους περισσότερους ανταγωνιστές μας, αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν μεταφράζεται σε σταθερά υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, λόγω των ήπιων κανονισμών και της αποτυχίας των επαγγελματικών φορέων να παρακολουθούν αποτελεσματικά όλα τα μέλη τους», αναφέρει ο πρόεδρος του CFA, επισημαίνοντας ότι η φήμη αποτελεί το κύριο ανταγωνιστικό μειονέκτημά μας και χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική στρατηγική για να αντιστραφεί. 

«Έχουμε την τάση να επιδιώκουμε βραχυπρόθεσμους, ατομικούς και ευκαιριακούς στόχους, που θέτουν το σύνολο της βιομηχανίας σε κίνδυνο, βλάπτοντας τη φήμη της χώρας, αντί για μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες», εξηγεί σχετικά.

Προσαρμογή στους νέους κανόνες
Ταυτόχρονα, ο  Χρίστος Μιχαήλ σημειώνει ότι «η προσαρμογή στις νέες πραγματικότητες σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του παιχνιδιού είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και πολλά από τα μέλη μας αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, όπως η αβεβαιότητα στην αγορά, που συνδυάζεται με την αδυναμία της κυβέρνησης να αλλάξει ή να εφαρμόσει εγκαίρως νομοθεσίες και κανονισμούς».

Εξάλλου, τονίζει τη σημασία του τομέα των επενδυτικών ταμείων για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε όλες τις ανταγωνιστικές χώρες, επισημαίνοντας ότι «λόγω της έλλειψης στρατηγικής και συντονισμού είχε καθυστερήσει η ψήφιση των σχετικών νόμων (παρά τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα κατά την τελευταία δεκαετία), την ώρα που η κακή φήμη έχει περιορίσει την ανάπτυξη του τομέα στην Κύπρο». Προσθέτει επίσης ότι  «μερικά από τα μέλη μας έχουν σταδιακά αρχίσει να προσφέρουν ορισμένες υπηρεσίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων σε κάποια τοπικά και υπεράκτια ταμεία, αλλά η δυνατότητα να αυξηθούν οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να καθοριστεί από την συνολική ανάπτυξη του τομέα των funds στην Κύπρο». Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των υπηρεσιών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων θέτει αρκετά υψηλά πρότυπα για τους διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων της ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας, της επαγγελματικής ασφάλισης, των εσωτερικών ελέγχων και επαγγελματικών αναγκών σε προσωπικό και αποτελεί μια ισχυρή βάση για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρόχων και κατά συνέπεια της υπηρεσίας

Το ετήσιο φόρουμ του CFA έχει ως στόχο να ενώσει τους διάφορους φορείς της αγοράς για τη δημιουργία ενός στρατηγικού πλαισίου για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του τομέα του fiduciary, που θα πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής, τους φορολογικούς, νομικούς και άλλους κανονιστικούς στόχους, καθώς και την ευθυγράμμιση των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων μερών.  

«Αν και πιστεύω ότι η κοινή ρύθμιση (για ενιαία ρυθμιστική αρχή ή τουλάχιστον ένα ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για όλους τους φορείς του fiduciary) ως αντίδραση της κυβέρνησης και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών στους υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό τον τομέα, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των προτύπων της βιομηχανίας και, κατά συνέπεια, της φήμης της Κύπρου, ένας εξίσου μεγάλος κίνδυνος είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να καθορίσουν κοινούς στόχους που μπορεί να προστατεύσουν τον κλάδο από τις ισχυρές αντιξοότητες που αναμένεται να μας ακολουθήσουν στο ταξίδι μας στον νέο κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», αναφέρει καταληκτικά ο πρόεδρος του CFA.

Το 3ο Cyprus Fiduciary Association Forum θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 , στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, στη Λεμεσό.  

Διοργανωτής: Cyprus Fiduciary Association 
Χορηγοί: Fileminders, G.A.P. Vassilopoulos Group, Primetel, TFI Markets 
Συντονιστής: IMH 
Χορηγοί Επικοινωνίας: Accountancy Cyprus, Reporter Online και Περιοδικό Gold

Δειτε Επισης

Εξήρε το έργο που παράγει το CIM ο Νίκος Χριστοδουλίδης-«Ραγδαία η ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης»
Bolt: Λανσάρει την υπηρεσία Bolt Send για παράδοση δεμάτων αυθημερόν στη Λευκωσία
Συνάντηση με επίκεντρο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο θεσμών-Τα είπαν ΣΕΛΚ και Γενικός Ελεγκτής
Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και George of London ένωσαν δυνάμεις για το Movember
Σχέδιο στήριξης εφημερίδων και πρακτορείων διανομής Τύπου από το ΥΠΟΙΚ-Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις
SOFTONE: Χρυσός χορηγός στην ετήσια εκδήλωση του Cyprus Payroll Management Association
Χαιρετίζει τη συνεργασία ΤΕΠΑΚ και ΚΣΕΕΚ το ΚΕΒΕ-Στρατηγικό βήμα ανάπτυξης
ΟΠΑΠ Κύπρου: Σχεδόν 70 εκατ. για επενδύσεις και έργα προς όφελος των Κυπρίων πολιτών-Η δέσμευση της εταρείας
Τεράστιο ενδιαφέρον για τα κυπριακά Πανεπιστήμια από Ελλαδίτες-Ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Η Ελληνική Τράπεζα στήριξε και φέτος τον θεσμό Movember Cyprus