Powered by

Κουγιάλης: H κατοχύρωση του χαλουμιού δεν επηρεάζεται από τη CETA

Η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί θέμα που αφορά αποκλειστικά την ΕΕ και συνεπώς η εγγραφή του στο σχετικό κατάλογο της ΕΕ εκ των πραγμάτων δεν επηρεάζεται από εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με το πιο πάνω θέμα ενώ διευκρινίζει ότι η υπογραφή της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) από την ΕΕ δεν επηρεάζει την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως η αναγνώριση του χαλουμιού ως ΠΟΠ ενισχύει την προστασία του προϊόντος από προϊόντα μιμητισμού στην επικράτεια της ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει προσάψει σχετικές συμφωνίες και διασφαλίζει ότι το χαλούμι μπορεί να παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το εμπορικό μας ισοζύγιο και την εθνική μας οικονομία.

Η CETA προϋποθέτει την προστασία από την παρασκευή και εμπορία προϊόντων μιμητισμού 140 προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠ) της ΕΕ στον Καναδά. Με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας της CETA και ειδικότερα το άρθρο 20.22 ο κατάλογος των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης μπορεί να τροποποιείται και να προστίθενται σε αυτόν νέα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.  Συνεπώς, με την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, η Κύπρος θα ζητήσει την συμπερίληψη του προϊόντος στον εν λόγω κατάλογο.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια