Προτάσεις νόμου για Συνεργατισμό κατάθεσαν εκ νέου ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ
19:20 - 28 Νοεμβρίου 2016
Πρόταση νόμου που δεν θα επιτρέπει την δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ελέγχου που θα διενεργεί ο Γενικός Ελεγκτής στον Συνεργατισμό και η οποία θα αυξάνει ενδεχόμενα τις ποινές για διαρροή των πορισμάτων, δεσμεύτηκε να καταθέσει μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν το απόγευμα δύο προτάσεις νόμου με την μία πρόταση να κατατίθεται από κοινού από τους βουλευτές Γιώργο Λουκαϊδη εκ μέρους του ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ και η άλλη από κοινού από τους Προέδρους της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη. Στόχος την προτάσεων είναι να τροποποιήσει τη νομοθεσία που ψήφισε πριν περίπου 15 μέρες η Ολομέλεια της Βουλής με βάση την οποία ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να ασκήσει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό.
Κατά τη συζήτηση τέθηκε θέμα μη δημοσιοποίησης των πορισμάτων του ελέγχου που θα διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία στον Συνεργατισμό έτσι ώστε να προστατευτεί ο Οργανισμός με τα μέλη της Επιτροπής να αποδέχονται πρόταση του κ. Νεοφύτου να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Επί του θέματος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν θέλει να πάρει "προσωπικά την ευθύνη", και να δημοσιοποιήσει κάτι που θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στον Συνεργατισμό.
Όσον αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης των πορισμάτων του ελέγχου για τον Συνεργατισμό, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι ειδικά για το κεντρικό κράτος το σύνταγμα προνοεί ότι η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το σύνταγμα δεν λέει τι δεν βάζεις μέσα στην έκθεση και “δεν είμαι βέβαιος αν θα μπορούσε να υπάρχει ένας νόμος που να λέει ότι μέσα στην έκθεση δεν βάζεις κάτι”.
Σε σχέση με την μη δημοσιοποίηση από μέρους του θεμάτων του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μιχαηλίδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές τους ανέφερε ότι “τα θέματα του Υπουργείου Άμυνας δεν τα μαθαίνετε”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν παρατηρήσεις της ΕΥ οι οποίες πηγαίνουν στον Υπουργό Άμυνας ή στον Αρχηγό του ΓΕΕΦ τις οποίες δεν μαθαίνετε ποτέ”.
“Η θέση της Υπηρεσίας είναι ότι αυτά αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας και δεν τα λέμε ό,τι και να γίνει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ “περιφρόνηση” από το Υπουργείο Άμυνας για θέματα που εντοπίζει η Υπηρεσία και θα πρέπει να διορθωθούν ώστε “να χρειαστεί να κάνουμε κάτι”.
Η πρόταση ΑΚΕΛ/ΔΗΚΟ αποφασίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή με τον Γενικό Ελεγκτή (ΓΕ) να δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση.
Σε σχέση με την πρόταση Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων ο κ. Μιχαηλίδης έθεσε θέμα για την πρόνοια της πρότασης ότι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν μπορεί να περιλαμβάνει θέματα στρατηγικής τα οποία θεωρούνται εμπιστευτικής φύσεως και τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της τράπεζας, εξαιρουμένων των θεμάτων του διαχειριστικού ελέγχουν και πρόσβαση σε αλληλογραφία και πρακτικά σε σχέση με την εποπτεία εργασιών τραπεζικών ιδρυμάτων.
“Υπάρχει μείζων θέμα ότι δεν μπορεί να επιλέγει ο ελεγχόμενος τα στοιχεία τα οποία θα παραδώσει στον ΓΕ για έλεγχο” και να σου παραδίδει κάποιες σελίδες λέγοντας σου ότι έχω αφαιρέσει τις παραγράφους που αφορούν την εποπτεία”, ανέφερε και διερωτήθηκε πως θα γνωρίζει ο ΓΕ ότι αυτοί οι παράγραφοι που έχουν αφαιρεθεί αφορούν την εποπτεία και ότι “αυτό που πήραμε είναι πράγματι όλη η πληροφορία”.
Ο κ. Μιχαηλίδης δεν έθεσε θέμα όσον αφορά τις πρόνοιες της πρότασης ότι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν μπορεί να περιλαμβάνει την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πελατών ή και σε τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τη για οποιοδήποτε λόγο άρση του τραπεζικού απορρήτου οποιουδήποτε προσώπου διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό σε συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα και την εξέταση αιτήσεων για την παραχώρηση και αναδιάρθρωση δανείων.
Σε σχέση με το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν θεωρεί σωστό να μην τα μαθαίνουν ποτέ τα πορίσματα της ΕΥ για τον Συνεργατισμό, προσθέτοντας ότι “συμφωνεί με τον κ. Νεοφύτου πως δεν είναι καλό να δημοσιοποιούνται όλα τα θέματα”.
Ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι στην ετήσια έκθεση του 2015 που θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον επόμενο μήνα “δεν θα μπουν πορίσματα από τον έλεγχο που θα κάνουμε από την στιγμή που θα μπούμε μέσα” στον Συνεργατισμό αλλά “ούτως ή άλλως μετά τη συνεννόηση που έχει γίνει ότι δεν θα δημοσιοποιούνται τα πορίσματα μας για τον έλεγχο του Συνεργατισμού, δεν θα περιλαμβάνονταν αυτά στην ετήσια έκθεση”.
“Στην ετήσια έκθεση για το 2015 θα καταγράφουμε απλώς το ιστορικό πως έχει γίνει η διαδικασία και δεν ελέγξαμε τον Συνεργατισμό και δεν θα υπάρχουν πορίσματα φετινού ελέγχου”, υπογράμμισε.
Ο Γενικός Ελεγκτής δεσμεύτηκε ότι θα έρχεται ενώπιον της Επιτροπής και θα συζητεί προφορικά σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία ποια θέματα του Συνεργατισμού θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και ποια όχι.
Παρουσιάζοντας την πρόταση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι σκοπός της πρότασης “είναι να καταργήσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ και έγινε νομοθεσία και “η οποία συνέτεινε στο να μην μπορεί να ασκήσει ούτε οικονομικό ούτε διαχειριστικό έλεγχο η Ελεγκτική Υπηρεσία επί του Συνεργατισμού”.
“Η διόρθωση του διαδικαστικού λάθους θα επιτρέψει η ΕΥ να ξεκινήσει αμέσως τον διαχειριστικό αλλά και τον οικονομικό έλεγχο”, πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “και οι δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ αποσκοπούσαν στον χειρισμό δύο διαφορετικών νόμων”.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, “μετά την εκ παραδρομής ψήφιση σχετικής πρότασης νόμου με την οποία απαγορεύεται η άσκηση οικονομικού ελέγχου σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα από τον ΓΕ ώστε να μπορεί να εκφράζει γνώμη για την αληθινή και δίκαιη εικόνα των οικονομικών λογαριασμών τους καθώς και την απουσία από τον κανονισμό
Παρουσιάζοντας την πρόταση Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων, ο κ. Περδίκης είπε ότι με την πρόταση νόμου “θέλουμε να δώσουμε στον ΓΕ τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης σε στοιχεία ή πληροφορίες που έχει και ο ανεξάρτητος ελεγκτής (του Συνεργατισμού) η οποία έχει κάποιας μορφής πρόσβαση σε αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα προσωπικά δεδομένα”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ