Κλειώ Παπαδοπούλου: Η επίδραση των διεθνών φορολογικών εξελίξεων στην Κύπρο

Στην επίδραση των διεθνών φορολογικών εξελίξεων αναφέρθηκε η tax partner στην PwC Κύπου, Κλειώ Παπαδοπούλου, στο 3ο Cyprus Fiduciary Association Forum, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, στη Λεμεσό.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της, η κ. Παπαδοπούλου ανέλυσε τα παραδοσιακά μοντέλα και  υποδομές της Κύπρου και τις αλλαγές που έχουν ήδη επηρεάσει την Κύπρο, όπως για παράδειγμα, το ρωσικό deoffshorisation, τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών, καθώς και τα κοινά πρότυπα.

Ταυτόχρονα,  μίλησε για το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ που υποστηρίζεται από τους G20 με στόχο την αντιμετώπιση της διάβρωσης βάσης και της  μετατόπιση κέρδους. Η BEPS ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της διάβρωσης βάσης και τη διάβρωση μεταξύ των εδαφών, την αρμοδιότητα για τη φορολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και τις τιμές μεταβίβασης.
Την ίδια ώρα, η κ. Παπαδοπούλου εξήγησε την οδηγία για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (ATAD), μία πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις 17 Ιουνίου 2016. Η  ATAD προϋποθέτει ότι όλα τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν νόμους με στόχο την εφαρμογή της BEPS που σχετίζεται με τους κανόνες περιορισμού ενδιαφέροντος, υβριδικές αναντιστοιχίες, και ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες (ΕΑΕ).

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η ATAD μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε ορισμένα κράτη μέλη από ό, τι σε άλλα, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές από την 31η Δεκεμβρίου 2018, έτσι ώστε να εφαρμόσουν τη συμφωνία  το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019 (με ορισμένες εξαιρέσεις).

Επιπλέον, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της οδηγίας ΕΕ 2016/881, η Κύπρος θα πρέπει να ενσωματώσει στην κυπριακή νομοθεσία τις διατάξεις που θα εισαχθούν στην αναφορά από χώρα σε χώρα πληροφόρησης ( "CbCr").

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς