Powered by

Αυξάνονται οι επενδύσεις στη Βρετανία μετά το Brexit

Η επιχειρηματική επένδυση ενισχύθηκε στη Βρετανία τους τρεις μήνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Ιουνίου και την απόφαση για Brexit, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Άνοδο αλλά με επιβράδυνση εμφάνισε και η καταναλωτική δαπάνη το τρίτο τρίμηνο.

Τα δεδομένα «υπαινίσσονται» πως η αβεβαιότητα για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ δεν έχει επηρεάσει πολύ την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σχολιάζει το MarketWatch.

Η επιχειρηματική επένδυση ενισχύθηκε κατά 0,9% τους τρεις μήνες από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, καθώς διαμορφώθηκε στα 44,2 δισ. στερλίνες (55 δισ. δολάρια), χάρη στις δαπάνες σε κτίρια και μηχανικό και άλλο εξοπλισμό.

Ωστόσο, σε ετήσιους όρους, η επιχειρηματική επένδυση εμφάνισε πτώση της τάξης του 1,6%.

Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν την πρώτη επίσημη «ματιά» στο πώς η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από το ευρωπαϊκό μπλοκ επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια των βρετανικών επιχειρήσεων: «Οι επενδύσεις από εταιρίες κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα στον άμεσο απόηχο του δημοψηφίσματος, αν και είναι πιθανό οι περισσότερες από αυτές τις επενδυτικές αποφάσεις να ελήφθησαν πριν την ημέρα της κάλπης», ανέφερε ο Darren Morgan, επικεφαλής στην ONS για το ΑΕΠ.

Η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης την αρχική της εκτίμηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο τρίμηνο. Η βρετανική οικονομία ενισχύθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, καθώς και κατά 2,3% σε ετήσια.

Η οικονομική ανάπτυξη, της οποίας ο ρυθμός συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τις παραδοσιακές τάσεις, οδηγήθηκε από την αύξηση στο εμπόριο και στην καταναλωτική δαπάνη, αλλά και από τις ισχυρές επιδόσεις στον βρετανικό τομέα των υπηρεσιών, το κυρίαρχο κομμάτι στην οικονομία της χώρας που φαίνεται να μένει ατάραχο από την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ.

Το Bloomberg προσθέτει ότι στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Η άνοδος αυτή, ωστόσο, αντανακλά μια επιβράδυνση από το 0,9% της περιόδου από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, αν και συνάδει με τον μέσο ρυθμό των τελευταίων τριμήνων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας