Πρόεδρος ΚΟΤ: Άμεση ανάγκη το Υφυπουργείο Τουρισμού
06:52 - 23 Νοεμβρίου 2016
Τη θέση ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού έχει ήδη αργήσει πολύ, και πως αν σημειωθούν επιπλέον καθυστερήσεις, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στον Τουρισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Άγγελος Λοΐζου, καλώντας παράλληλα τη βουλή να ψηφίσει άμεσα και τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, τα οποία όπως είπε, σχετίζονται και με το κομμάτι του Τουρισμού.
Μιλώντας στο InbusinessNews, ο κ. Λοΐζου τόνισε πως για να διατηρηθεί ο τουρισμός στα επίπεδα, στα οποία έφτασε τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν ταχύτατες διαδικασίες για την αναβάθμιση και ορθή λειτουργία του, έτσι ώστε να καταστούμε όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί. «Οι ανταγωνιστές μας συνεχώς αναβαθμίζονται, γι αυτό και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε στάσιμοι, πρέπει να σταματήσει η οποιαδήποτε γκρίνια και να προωθηθεί άμεσα η ψήφιση τόσο του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, όσο και τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΚΟΤ.
Όπως εξήγησε, και τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα είναι συνδεδεμένα και με τις τομές που πρέπει να γίνουν στο κομμάτι του Τουρισμού. Οι οριζόντιες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου, σε συνδυασμό με μια εκσυγχρονισμένη δημόσια υπηρεσία, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόνοιες εναλλαξιμότητας και σωστής αξιολόγησης του προσωπικού της, θα καταστίσουν την Κύπρο ανταγωνιστική στη διεθνή τουριστική αρένα. «Αν δημιουργηθεί το Υφυπουργείο, χωρίς να περάσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρόκειται για ένα αρρωστημένο Υφυπουργείο, το οποίο δεν θα διαθέτει τις δυνατότητες να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές που χρειάζεται ο τομέας του τουρισμού», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου. Για να τονίζει, παράλληλα, πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν «χθες».
Εξηγώντας πως σχετίζονται ο τουρισμός με τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, ο πρόεδρος του ΚΟΤ τόνισε πως στο Υφυπουργείο θα επιλέξουν (ή θα επιλεγούν για) να πάνε δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν γνώσεις, αγαπούν τον τουρισμό και έχουν την όρεξη και τη ζωντάνια να προσφέρουν σε αυτό το κομμάτι.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Εφόσον ψηφιστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2017. Σε ότι αφορά τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να πάρουν σύντομα το δρόμο προς την Ολομέλεια.
Εκτιμήσεις για ακόμα καλύτερη χρονιά το 2017
Ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε στην καλή, από πλευράς τουρισμού, τρέχουσα χρονιά, εκφράζοντας παράλληλα την συντηρητική εκτίμηση ότι το 2017 θα υπάρξει αύξηση στο τουριστικό ρεύμα, σε ποσοστό περίπου 5%.
Όπως τόνισε, βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, θα παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 10% στο τουριστικό ρεύματα από τη Βρετανία κατά τη χειμερινή περίοδο και κατά 6% την καλοκαιρινή περίοδο του 2017. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, ότι και η ρωσική αγορά θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ τόνισε ότι το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο οφείλεται στις στοχευμένες συνεργασίες, στις οποίες προχώρησε το ΔΣ του οργανισμού από το 2014, και οι οποίες, όπως εξήγησε ο κ. Λοΐζου, προσφέρουν ασφάλεια και δίνουν στους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού το κίνητρο να επενδύσουν περαιτέρω στη χώρα μας. «Έτσι ενώ άλλες χώρες καταγράφουν μείωση στο τουριστικό τους ρεύμα, στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο, κι εμείς χρόνο με το χρόνο χτίζουμε επάνω στις συμφωνίες αυτές», υπογράμμισε.
Οι μικρότερες αγορές
Ερωτηθείς για τις αγορές, στις οποίες στοχεύει ο ΚΟΤ, ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Ιράν:
Α. Από το φθινόπωρο άρχισαν να φθάνουν από την Κίνα μικρά groups των 20 ατόμων. Αν επιλυθούν κυρίως τα προβλήματα βίζας, η εικόνα θα βελτιωθεί αισθητά και θα έχουμε 2,5 – 3 χιλιάδες κινέζους τουρίστες κάθε χρόνο.
Β. Κατά την τρέχουσα χρονιά, αφίχθηκαν στην Κύπρο περίπου 1200 τουρίστες από την Ιαπωνία, οι οποίοι εκφράστηκαν πολύ θετικά για τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προσδοκίες για επανάληψη του ίδιου ή και καλύτερου ρεύματος για την επόμενη σεζόν.
Γ. Μεγάλη αγορά θεωρείται αυτή του Ιράν, με δεδομένο ότι ο Ιρανός ξοδεύει σχεδόν τα διπλάσια από τον μέσο όρο του τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας. Εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα, όπως η αεροπορική διασύνδεση Κύπρου – Ιράν, θέματα βίζας και τραπεζικά. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Κύπρος θα επωφεληθεί τα μέγιστα από μια τέτοια συνεργασία.
Στόχος η επέκταση της περιόδου
Επόμενο βήμα για τον τουρισμό της Κύπρου, αποτελεί η σταδιακή επέκταση της τουριστικής μας περιόδου. «Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των μηνών με τη χαμηλότερη επισκεψιμότητα, ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση», υπογράμμισε ο κ. Λοΐζου, τονίζοντας ότι χρόνο με το χρόνο, ο τουριστικός χειμώνας παρουσιάζει ενδυνάμωση της τάξης του 30%. Ήδη γίνεται προώθηση της Κύπρου ως αθλητικός και καταδυτικός προορισμός, για την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, αναφερόμενος στα εργασιακά και άλλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν στον τομέα των ξενοδοχοβιομηχανίας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί συνολικά κατά ένα μήνα, δύο βδομάδες στην αρχή και άλλες δύο στο τέλος της. «Στόχος μας, είναι να καταφέρουμε έχουμε καλό αριθμό τουριστών για 9 - 9,5 μήνες κάθε χρόνο», κατέληξε ο κ. Λοΐζου.