Powered by

ΥΠΟΙΚ: Ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Φορολογικά κίνητρα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κανόνες που θα βάλουν φρένο στο φαινόμενο πρόωρης εκταμίευσης, διάλυσης και δανεισμού των δικαιούχων από τα Ταμεία Προνοίας τους, όπως και ριζική αλλαγή στο κομμάτι της εποπτείας, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη προωθούμενη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τομέα. 

Το πλαίσιο της μεταρρύθμισης σκιαγράφησε από το βήμα του 7ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ «Rethink Pensions: Το Συνταξιοδοτικό της Νέας Εποχής» που παρουσίασε η AON Hewitt και διοργάνωσε η IMH, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή που θα επιχειρηθεί, θα αφορά κυρίως τον Β’ και Γ’ πυλώνα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή τα Ταμεία Προνοίας και τα Ιδιωτικά Ασφαλιστικά Ταμεία Συνταξιοδότησης. 

Ο υπουργός εστίασε στα οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω μεταρρύθμιση, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό/ επενδυτικό επίπεδο για τη χώρα μας. Αναφέρθηκε επίσης στα χρονοδιαγράμματα της μεταρρύθμισης, σημειώνοντας πως αν και δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, στόχος είναι να προχωρήσει όσο γίνεται περισσότερο. 

Σύνταξη χωρίς επάρκεια για το 70% των εργαζομένων
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι βάσει μελετών, στο μέλλον ένα ποσοστό πέραν του 70% των εργαζομένων δεν θα φτάνουν το όριο της συνταξιοδότησης με επάρκεια για μια αξιοπρεπή σύνταξη. «Ακόμα και σήμερα, άνθρωποι που δουλεύουν για μια ζωή, δεν λαμβάνουν επαρκή σύνταξη, καθώς ως εργαζόμενοι είτε δεν μετείχαν σε κάποιο σχέδιο επαγγελματικής σύνταξης όπως το Ταμείο Προνοίας, είτε μετείχαν αποσπασματικά. Οι εργαζόμενοι σήμερα αντιμετωπίζουν το Ταμείο Προνοίας τους ως αποταμιευτικό τραπεζικό λογαριασμό, από τον οποίο εκταμιεύουν συνήθως για καταναλωτικούς σκοπούς», υπογράμμισε ο υπουργός. 

Εστίασε στο πρόβλημα των πολλών, μικρών ταμείων Προνοίας που λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως μόνο τέσσερα εξ αυτών εργάζονται σήμερα με σωστή λειτουργία και επενδυτική πολιτική. Ανέφερε μάλιστα ότι υπήρξε μια περίπτωση Ταμείου από το χώρο των ακινήτων, το οποίο ξέμεινε από επάρκεια σε μετρητά, πέραν των άλλων, τα οποία είχαν επενδύσει υπό τη μορφή μετρητών, με αποτέλεσμα να κουρευτούν του 2013. 

«Λιγότερα ταμεία – καλύτερη διαχείριση»
Σκιαγραφώντας το στόχο της μεταρρύθμισης που εξαγγέλθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός τόνισε πως η Κύπρος χρειάζεται λιγότερα και καλύτερα ταμεία, με επαγγελματική διαχείριση, σωστή επενδυτική πολιτική, κανόνες διαφάνειας και ελέγχου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητας της λειτουργίας τους, προς όφελος των μελών τους. 

Στο τραπέζι, επίσης, θα τεθούν φορολογικά κίνητρα και αντικίνητρα, τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου πρόωρης εκταμίευσης ενός ταμείου, διάλυσης ή και δανεισμού από αυτό. Θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμπληρωματικής κάλυψης (στο ΤΚΑ) και από τους άλλους δύο πυλώνες. Δεν αποκλείεται, επίσης, να μελετηθεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον ελάχιστης συνεισφοράς από εργοδότες και εργαζομένους. Ωστόσο, ο βασικός σκοπός είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του θεσμού. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επανάκτηση της αξιοπιστίας του θεσμού, καθώς επίσης και το πλαίσιο που αφορά τη ρύθμιση, εποπτεία, διαφάνεια και λογοδοσία των Ταμείων. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι από μόνη της μια οδός για ενίσχυση της συμμετοχής», συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ. 

Ενιαία Εποπτεία
Στο μικροσκόπιο θα τεθεί και το μείζον θέμα της εποπτείας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η κατακερματισμένη σήμερα από διάφορες υπηρεσίες, εποπτεία του υφιστάμενου συστήματος, ειδικά σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Κύπρος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. «Ένα από αυτά είναι και η μη σοβαρή αξιοποίηση του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού συστήματος, γι αυτό και επιθυμούμε συνένωση της εποπτείας», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη ο κοινωνικός διάλογος, τον οποίο θα εκκινήσουν από κοινού Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας θα ξεκινήσει σύντομα και σε αυτόν θα έχουν ρόλο και οι επαγγελματίες του κλάδου. 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια