Observer: «Αξιοσημείωτη» η ανάκαμψη της Τράπεζας Κύπρου

Ως αξιοσημείωτη «ιστορία αναβίωσης όμοια με την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Observer τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
 
«Μόνο πριν από τρία χρόνια η Τράπεζα Κύπρου βρισκόταν στην κρίσιμη λίστα. Είχε υποχρεωθεί – υπό τους όρους της ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ διάσωση της χώρας – να αρπάξει ρευστό από τους αποταμιευτές της και κρατούταν ζωντανή με δισεκατομμύρια ευρώ που αντλούνταν από την κεντρική τράπεζα», υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα στο δημοσίευμα με τον ενδεικτικό τίτλο «Η Κύπρος η κρίση και η τράπεζα που επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού».
 

Τώρα η τράπεζα επιδιώκει τη χρηματιστηριακή εισαγωγή της και εξάπλωσή της στη βρετανική αγορά, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζον Χούρικαν να βρίσκεται στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να καταστήσει την τράπεζα ελκυστική για τους επενδυτές, συνεχίζει το δημοσίευμα.
 
Όπως αναφέρεται, οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμα κάπως ασαφείς. Στόχος είναι μια αρχική εισαγωγή στις αρχές του νέου έτους, αλλά το βασικό σχέδιο είναι να γίνει η τράπεζα τόσο δυνατή ώστε να κερδίσει μία θέση στους δείκτες FTSE. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλλε στην προσέλκυση επενδυτών.
 
Παρόλα αυτά, η πρόθεση μιας τράπεζας που ακόμα είναι «υπό επιδιόρθωση», σύμφωνα με τον κ. Χούρικαν, είναι ένδειξη της «εντυπωσιακής» φιλοδοξίας του ιδίου, σχολιάζει ο Observer.
 
Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 58% του χαρτοφυλακίου δανεισμού, αλλά και ότι υπάρχει μια σειρά θετικών ενδείξεων, όπως ότι απομένει να αποπληρωθεί μόνο ένα ποσό της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ στην κεντρική τράπεζα και το γεγονός ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν.
 
Αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος το Μάρτιο η εφημερίδα τη χαρακτηρίζει «σχεδόν θαύμα». Οικονομικός αναλυτής λέει ότι η αναμενόμενη βαθύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια ύφεση αποφεύχθηκε λόγω των γρήγορων και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.
 
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με το τι συνέβη στην Ελλάδα οι περισσότεροι Κύπριοι είδαν τις διαρθρωτικές αλλαγές ως καθυστερημένες αλλά και πιο αποδεκτές από τις αυξήσεις φόρων.
 
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για την Τράπεζα Κύπρου, αξιωματούχος της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «συρρικνώθηκε για να γίνει πιο δυνατή».
 
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η τράπεζα εξασφάλισε και νέα κεφάλαια, με τη συμμετοχή επενδυτών όπως ο Γουίλμπουρ Ρος που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
 
Σημειώνοντας τον αυστηρότερο έλεγχο που θα συνοδεύσει την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου σε κάποιον χρηματιστηριακό δείκτη του Λονδίνου, η εφημερίδα επικαλείται τον ίδιο αξιωματούχο της τράπεζας που παραπέμπει στην κατά 10% αύξηση των καταθέσεων, σχολιάζοντας ότι «η εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει σημαντικά».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ