Στέλιος Χατζηιωάννου: Η επόμενη επένδυση στην Ελλάδα θα είναι το easy Farmer
13:02 - 02 Νοεμβρίου 2016
O Sir Στέλιος Χατζηιωάννου στο πλαίσιο της επίσημης τελετής απονομής για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016, ανακοίνωσε τις νικήτριες εταιρείες που έλαβαν συνολικά το ποσό των 100.000 ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί, μέχρι σήμερα στην ιστορία του θεσμού και μίλησε στο Fortune Greece, τόσο για τη βράβευση όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Easy Group και τις επιπτώσεις του Brexit.
Στην τελετή απονομής, ο Στέλιος Χατζηιωάννου μίλησε για τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία συμμετοχής των φετινών βραβείων, καθώς και στην αύξηση του ποσού χρηματοδότησης σε 100.000 ευρώ συνολικά, τα οποία οδήγησαν σε δεκαπλασιασμό των συμμετοχών ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece, ο Sir Στέλιος , ερωτηθείς για την συνεχή στήριξη που προσφέρει στην νεοφυή επιχειρηματικότητα δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να σταματήσει σε αυτήν την συγκυρία εξηγώντας ότι «δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε πίσω. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη. Γενικά βοηθάμε σε δυο επίπεδα, σε αυτό του φαγητού από καρδιάς σε έξι σημεία της Αθήνας με χιλιάδες κόσμου να συρρέουν για ένα μικρό γεύμα. Στο άλλο επίπεδο, πρέπει να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν νέες εταιρείες και νέες θέσεις εργασίας για να δώσουν δουλειά στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή περιμένουν στους ουρές και κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε. Ενώ χαίρομαι που μπορώ να βοηθήσω, είναι λυπηρό να βλέπεις 2.000 άτομα κάθε πρωί να στέκονται στην ουρά.»
Σχετικά με τα φετινά βραβεία που σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχών ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά ο ίδιος λέγοντας «Αυτό είναι το δεύτερο επίπεδο της προσφοράς μας. Είχαμε δέκα φορές περισσότερες αιτήσεις γιατί χαλαρώσαμε τα κριτήρια, δεν χρειάζεται, δηλαδή, να έχει τρία χρόνια κερδοφορία, δεν χρειάζεται μεγάλος τζίρος ή πολλοί υπάλληλοι για να θέσει υποψηφιότητα μια εταιρεία. Γνώρισα τους 12 από τους 67 και από αυτούς οι οκτώ πήραν το βραβείο.»
Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, ανάταση ψυχής, όπως σχολίασε το να γνωρίζει ανθρώπους αισιόδοξους οι οποίοι «πάνε καλά, έφτιαξαν κάτι με λίγη βοήθεια, με μικρά κεφάλαια, κατάφεραν να δημιουργήσουν έξυπνες και δημιουργικές επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδη. Άλλες δεν βγάζουν ακόμη αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος, υποστήριξε επίσης για το μέλλον των Βραβείων ότι το νεοεισαχθέν μοντέλο των 100.000 ευρώ για οκτώ εταιρείες, δουλεύει πολύ καλά για την Ελλάδα και σκοπεύει να το καθιερώσει.
Αναρωτηθήκαμε πως ένας επιχειρηματίας, με δραστηριότητες όπως αυτές του easy Group, βρίσκει το χρόνο να ασχολείται τόσο ενεργά με το φιλανθρωπικό του έργο «Χωρίζω το χρόνο μου περίπου σε τρία τρίτα (3/3). Το 1/3 είναι το Εasy group. Οι εταιρείες έχουν μεγαλώσει, έχουν στελέχη, είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, δεν χρειάζεται να κάθομαι κάθε μέρα και φορτώνω βαλίτσες στο αεροπλάνο! Πολλοί έχουν αυτήν την εντύπωση, πολλοί νομίζουν ότι τα έχω πουλήσει όλο το μερίδιό μου και δεν έχω πια καμία σχέση. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το άλλο κομμάτι είναι το Ίδρυμα και τέλος είναι οι δραστηριότητες και επενδύσεις που δεν ακούγονται, όπως μετοχές, ομόλογα και ακίνητα που δίνουν ένα σταθερό εισόδημα».
Όσον αφορά την τελευταία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει, είναι η αγορά του ακινήτου όπου φιλοξενήθηκε η τελετή απονομής ,στην οδό Ευριπίδου, καθώς και το ακίνητο της Χαριλάου Τρικούπη.
«Άρα προχωράτε σε επενδύσεις σε μια αγορά, όπως αυτή των ακινήτων, που θεωρείται από πολλούς “πεθαμένη”» ρωτήσαμε αυτομάτως με τον Σ. Χατζηιωάννου να απαντά ότι «εκεί βρίσκεις τις ευκαιρίες! Οι καλύτερες ευκαιρίες στην Ελλάδα, είναι στα ακίνητα στο κέντρο σε περιοχές υποβαθμισμένες, που ίσως να μην έχεις εισόδημα αμέσως αλλά κάποια μέρα, θα διορθωθεί η οικονομία, θα μειωθούν οι ουρές, δεν θα χρειάζεται να δίνουμε φαγητό από αυτό το κτίριο (σ.σ. το κτήριο της Ευριπίδου), οπότε θα μπορεί να το νοικιάσει παραδείγματος χάριν μια τράπεζα και να έχεις εισόδημα».
Ο γνωστός επιχειρηματίας, είναι αισιόδοξος για το μέλλον διότι πιστεύει στους κύκλους της οικονομίας και όπως σημειώνει «Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, τίποτα δεν είναι για πάντα, όλα θα πάνε καλά».
Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Στέλιου Χατζηιωάννου, συμπεριλαμβανομένης της easy Group, βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία. Με την οικονομία της χώρας να κινείται σε ρυθμούς Brexit ζητήσαμε την εκτίμησή του αναφορικά με τις επιπτώσεις τόσο γενικά για την κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και ειδικά στις δικές του εταιρείες «Σε πολύ απλό επίπεδο, αν παρακολουθήσετε τη μετοχή της EasyJet, έχει πέσει επειδή είναι αεροπορική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει και για την British Airways και για την Ryanair. Δηλαδή η αγορά φοβάται, οι επενδυτές φοβούνται ότι αν γίνει ένα αυστηρό Brexit, μπορεί να μειωθούν κάποια από τα δρομολόγια. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι Βρετανοί, ενώ το έχουν πάρει το θέμα πολύ πατριωτικά, αν βρουν μια λύση με το μεταναστευτικό, πολλοί από τους υπόλοιπους τομείς θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα. Αν ρωτήσεις έναν Βρετανό, αν θέλει να έχει την επιλογή φθηνών αεροπορικών εταιριών, θα σου πει ότι αυτό δεν το έχει σκεφτεί και ότι αυτό δεν θα είναι ένα από τα αποτελέσματα που θα επιφέρει το Brexit. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα γίνει ένας συμβιβασμός και κάποιοι τομείς δεν θα επηρεαστούν σημαντικά».
Τέλος, αναφορικά με το ποιο θα είναι επόμενο βήμα τoυ Easy Group, ο Sir Στ. Χατζηιωάννου, δήλωσε «Μια από τις επιχειρήσεις που κέρδισαν βραβείο είναι η Mermix και ενοικιάζει τρακτέρ σε αγρότες. Είναι κάτι σαν την Uber των αγροτών. Αυτό είναι είδηση… μπορεί να κάνουμε μαζί ένα Εasy Farmer».
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com