Ελλάδα: Κρίσιμες μέρες εν αναμονή της απόφασης των θεσμών
13:25 - 19 Νοεμβρίου 2016
Καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους τέσσερις θεσμούς και την πορεία της β’ αξιολόγησης αναμένεται να είναι οι εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένει να πάρει στα χέρια της ένα κείμενο το οποίο θα έχει συνταχθεί από τους τέσσερις θεσμούς και θα περιγράφει αναλυτικά τις θέσεις τους για όλα τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης, κυριότερα εκ των οποίων είναι το δημοσιονομικό, το εργασιακό, αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Τελική ημερομηνία «ορόσημο» είναι πλέον η 5η Δεκεμβρίου, καθώς για τότε έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο Eurogroup. Σε αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου είναι πιθανό να αποχωρήσουν αλλά και να ξαναέρθουν στην Αθήνα, ενώ τίποτα δεν αποκλείει, εκτός από το προγραμματισμένο Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, να υπάρξει και άλλη συνεδρίαση στην προσπάθεια να συμφωνηθούν όλα τα προαπαιτούμενα πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως έλεγε αρμόδια κυβερνητική πηγή, με το κείμενο που θα παραδώσουν οι θεσμοί στην ελληνική πλευρά θα αποκαλυφθούν οι θέσεις τους για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ειδικά οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για όλα τα εκκρεμή θέματα, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες. Από το πόσο σκληρές θα είναι οι απαιτήσεις των τεσσάρων εκπροσώπων -και ειδικά της Ντέλια Βελκουλέσκου- θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξουν πιθανότητες άμεσης ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων τουλάχιστον στα βασικά θέματα.
Οι κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις στο Hilton -οι οποίες σταμάτησαν στις 16 Νοεμβρίου, με τελευταίο θέμα συζήτησης τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με τους πιστωτές τους- θα επαναληφθούν είτε σήμερα είτε αύριο, ανάλογα και με το πότε θα παραδοθεί το κείμενο των θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή τη Δευτέρα, ενώ ήδη οι υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων έχουν ξεκινήσει τη συγγραφή διατάξεων που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα», το οποίο θα πρέπει και αυτό να έρθει στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο -είτε με τη μορφή πολυνομοσχεδίου είτε σε επιμέρους νομοσχέδια-, καθώς μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να είναι ψηφισμένα.
Ειδικότερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που περιλαμβάνει προαπαιτούμενες ρυθμίσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των πρατηρίων καυσίμων, την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, καθώς και ρυθμίσεις για την ΥΠΑ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που αναμενόταν να κατατεθεί στο κοινοβούλιο αργά χθες το βράδυ.
Εντός της μεθεπόμενης εβδομάδας (28/11 με 4/12) αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με επείγουσες διαδικασίες πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν την υιοθέτηση της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά και την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων.
Εντολή ολοκλήρωσης
Με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup εργάζεται η κυβέρνηση, με τη σαφή εντολή του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς, οι οποίοι συνομιλούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, «να κλείσουν οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» το αργότερο έως το τέλος του μηνός.
Η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι είναι εφικτό έως τις 28 Νοεμβρίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την επιχειρηματολογία της, ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο για το χρέος».
Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει την απουσία δημόσιας αναφοράς στην υπόθεση του χρέους κατά τη συνάντηση και συνέντευξη -προχθές- του προέδρου Ομπάμα και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Βερολίνο.
Την ίδια στάση επέλεξαν να τηρήσουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και έναντι του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα διαμήνυσε πως «όποιος αναφέρεται σε ελάφρυνση του χρέους προσφέρει κακές υπηρεσίες στην Ελλάδα και εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις».
Συνεχές ράλι των ομολόγων
Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν και χθες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων ημερών, εν μέσω προσδοκιών για έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ακόμη και τον Δεκέμβριο. Την ευφορία πυροδότησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup, Τόμας Βίζερ.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε χθες στο 7%, σε χαμηλά εξαμήνου, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψε και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, το οποίο βρέθηκε ξανά κάτω από το φράγμα των 700 μονάδων βάσης, στις 677. Αυξημένος ήταν επίσης ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, διαμορφούμενος στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ.
Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς είχε αποκλιμακωθεί περίπου 60 μονάδες βάσης, τάση που συνεχίστηκε σταθερά και αυτή την εβδομάδα.
«Να μη χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα»
Κύριος στόχος για την ελληνική πλευρά παραμένει βέβαια η εξασφάλιση συμφωνίας στο Eurogroup για το ζήτημα του χρέους. Μιλώντας στη «Wall Street Journal», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος «προκειμένου να μη χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην 7ετή κρίση της Ελλάδας.
Εάν κλοτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Όπως υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν γρήγορα ενέργειες.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr