Powered by

Μόνο πέντε εταιρείες εκδίδουν έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Κύπρο

Όπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, υπάρχουν πέντε εταιρείες/οργανισμοί που εκδίδουν εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότητας την περίοδο 2011-2015.

Αυτές οι εταιρείες προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (2), από τον κλάδο των προϊόντων υγείας (1), από τον κλάδο της εκπαίδευσης (1) και από τον κλάδο του τουρισμού/αναψυχής (1). Δύο εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες (G4, G3.1, G3) του Global Reporting Initiative (GRI) που είναι οι πλέον διαδεδομένες παγκοσμίως για την σύνταξη εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας. Οι υπόλοιπες εκθέσεις έχουν συνταχθεί χωρίς την χρήση κάποιου συγκεκριμένου προτύπου σύνταξης εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότητας. 

Η έκδοση της πρώτης έκθεσης σύμφωνα με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα του GRI G4 από την Τράπεζα Κύπρου το 2015 θεωρείται ως προπομπός μιας σημαντικής αύξησης των εταιρειών στην Κύπρο που θα εκδώσουν εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότητας τα επόμενα χρόνια. 

Η αύξηση αυτή θα είναι αποτέλεσμα στρατηγικών αλλαγών των κυπριακών εταιρειών, που αντιλαμβάνονται πλέον τα οφέλη της συντεταγμένης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της απεικόνισης της απόδοσής της σε αντίθεση με την παραδοσιακή φιλανθρωπία, αλλά και σημαντικών πρωτοβουλιών, νομοθετικών και μη. Παραδείγματα αυτών των πρωτοβουλιών αποτελούν η έκδοση του κυπριακού προτύπου CYS ISO 26000:2024 (Οδηγός για την Κοινωνική Υπευθυνότητα), η ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την συντονισμένη προώθηση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και η αναμενόμενη προσαρμογή στην κυπριακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/208/EU για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων από εταιρείες.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των κυπριακών εταιρειών που είναι, ή έχουν υπάρξει, μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών είναι μικρό-μεσσαίες επιχειρήσεις, ενώ μόνο το 37% των εταιρειών παραμένουν ενεργά μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου. 

Ο Νίκος Αυλώνας, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), καθηγητής Εταιρικής Υπευθυνότητας στο DePaul University του Σικάγου δήλωσε ‘…”Η Εταιρική Υπευθυνότητα και τα νέα διεθνή αυστηρά πρότυπα του GRI μαζί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για υποχρεωτική πληροφόρηση και διαφάνεια των μεγάλων εταιρειών ως προς την επίδοσή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα ανεβάζει σημαντικά τον πήχη για τις Κυπριακές Εταιρείες και ουσιαστικά προϋποθέτει την δέσμευση τους σε στρατηγικές δράσεις πέρα και πάνω από την φιλανθρωπία’’.

 

Δειτε Επισης

Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία