Powered by

Φάκελος Ελληνικό: Αλλάζοντας την Ελλάδα

Εντός του 2017 εκτιµάται ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση της µεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης που έχει πραγµατοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, µετά και την πρόσφατη κύρωση της σύµβασης από τη Βουλή. Ο λόγος για την ανάπλαση της έκτασης 6.200 στρεµµάτων του πρώην αεροδροµίου του Ελληνικού, που θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 7,2 δισεκατοµµύρια ευρώ, πλέον 915 εκατ. ευρώ, που είναι το κόστος απόκτησης της έκτασης από το ελληνικό Δηµόσιο. 

Ο επενδυτικός όµιλος Global Investment Group (GIG) που έχει αναλάβει το έργο απαρτίζεται από τη Lamda Development, την κινεζική Fosun και την Eagle Hills από το Άµπου Ντάµπι. 

Σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, το µέγεθος της επένδυσης είναι τέτοιο, που ουσιαστικά θα δηµιουργηθεί µια ιδιότυπη µικροοικονοµία γύρω από το έργο. «Με την έναρξη των εργασιών θα απαιτηθούν χιλιάδες εργαζόµενοι από δεκάδες διαφορετικούς κλάδους – όχι µόνο τον κατασκευαστικό. Σκεφτείτε µόνο τις εταιρείες που θα χρειαστούµε προκειµένου να µας προµηθεύσουν ό,τι θα χρειαστούµε για να δηµιουργήσουµε το πάρκο: από υλικά επίστρωσης των ποδηλατόδροµων συνολικού µήκους 50 χιλιοµέτρων, µέχρι τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, τους φωτισµούς, τα συστήµατα άρδευσης κ.ο.κ. Παράλληλα, πλην των αρχιτεκτόνων, των µελετητών και των τεχνιτών, στα διάφορα στάδια της ανάπλασης θα απασχοληθούν σύµβουλοι κάθε είδους: γεωπόνοι, δικηγόροι, οικονοµολόγοι, επικοινωνιολόγοι και στελέχη marketing. Πρόκειται για τον ορισµό του πολλαπλασιαστικού οφέλους, καθώς, εκτός από τα επτά δισεκατοµµύρια ευρώ που θα επενδύσουµε εµείς, εκτιµούµε ότι θα επενδυθούν ακόµα τρία δισεκατοµµύρια ευρώ από τις εταιρείες που θα ασχοληθούν µε το έργο στα διάφορα στάδια ανάπτυξης και µετέπειτα λειτουργίας του».

«Το Ελληνικό µπορεί να αποτελέσει την ατµοµηχανή που θα οδηγήσει την οικονοµία της χώρας µας στον δρόµο της ανάπτυξης. Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, ξεκινήσει τόσο το καλύτερο» αναφέρει στο Fortune ο υφυπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του Βουλή, ο ίδιος είχε επισηµάνει τις σηµαντικές αλλαγές της νέας τροποποιηµένης σύµβασης που υπεγράφη µεταξύ της οµάδας των επενδυτών και του Δηµοσίου. Μεταξύ αυτών, περιλαµβάνονται η αύξηση της επένδυσης των έργων υποδοµής που θα υλοποιηθούν εντός των ορίων της έκτασης ύψους 1,5 δισεκατοµµυρίου ευρώ, η ανάληψη του βάρους για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, η µείωση της δόµησης κατά ένα εκατοµµύριο τετραγωνικά µέτρα, η µειωµένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας, όπου δεν θα ξεπερνά το 15%, και η ανάληψη ενός βάρους της τάξεως του 50% για την επίλυση του προβλήµατος των σκουπιδιών για τους όµορους δήµους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Τα οικονοµικά οφέλη της επένδυσης είναι ανάλογα µε το ύψος της. Σύµφωνα µε τη σχετική µελέτη που πραγµατοποίησε το Ίδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα έσοδα λειτουργίας που αναµένεται να δηµιουργήσει η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ελληνικού (κύκλος εργασιών των αναπτύξεων) ανέρχονται σε 2,4 δισεκατοµµύρια ευρώ ετησίως προς το τέλος της εξεταζόµενης περιόδου (2017-2041). Άµεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δηµοσιονοµικά έσοδα, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίµηµα για την παραχώρηση της περιοχής, αλλά περιλαµβάνουν και πόρους από την άµεση και έµµεση φορολόγηση του πλούτου που αναµένεται να δηµιουργηθεί. Τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιµέρους επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο της µελέτης αναµένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δισεκατοµµύρια ευρώ (κατά µέσο όρο, 563 εκατ. ευρώ ετησίως). Το 2041 το ΑΕΠ αναµένεται να είναι κατά 7,42 δισεκατοµµύρια ευρώ (+2,4%) υψηλότερο από αυτό που θα ήταν στην περίπτωση που δεν είχε πραγµατοποιηθεί η επένδυση. 

Εξίσου σηµαντικό είναι και το ότι η επένδυση στρέφεται σε µεγάλο βαθµό προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών. Το θεµατικό πάρκο, το καζίνο, τα κτίσµατα που φιλοδοξούν να αποτελέσουν αρχιτεκτονικά ορόσηµα, το ενυδρείο, η παραλία, το πάρκο, όλες οι επιµέρους αναπτύξεις έχουν προσανατολισµό προς το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο που το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα κατά ένα εκατοµµύριο, αριθµός σχεδόν διπλάσιος από τον σηµερινό. Η επίδραση µιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τεράστια για την οικονοµία.

Σε ό,τι αφορά την εµπορική δραστηριότητα, προβλέπεται να δηµιουργηθεί ένα εµπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγµένης και µια παραλιακή ανάπτυξη εµπορίου και αναψυχής στα πρότυπα της Μαρίνας Φλοίσβου. Όπως τονίζει ο Οδυσσέας Αθανασίου, το εµπορικό κέντρο θα είναι µιάµιση φορά µεγαλύτερο από το The Mall Athens, το οποίο είναι και το µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο στην Ελλάδα, µε εκµισθώσιµη επιφάνεια 50.000 τετραγωνικά µέτρα. «Σήµερα τα νότια προάστια δεν εξυπηρετούνται από κάποιο ανάλογο κέντρο» επισηµαίνει. Εκτός από την εµπορική δραστηριότητα, στην περιοχή αναµένεται να κατασκευαστούν και γραφεία συνολικής δόµησης 280.000 τετραγωνικά µέτρα, που πρόκειται να φιλοξενήσουν διάφορες επιχειρηµατικές δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα