Powered by

Επιχειρούν «φρένο» στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων

Αλλαγές δεδομένων στο πολύκροτο ζήτημα με τις πολλαπλές συντάξεις που λαμβάνουν πρώην και νυν κρατικοί αξιωματούχοι, αναμένεται να επέλθουν το επόμενο διάστημα. Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Δικαστηρίου να δικαιώσει έξι πρώην πολυσυνταξιούχους κρατικούς αξιωματούχος, η σύνταξη των οποίων παρανόμως, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, αποκοπτόταν μερικώς, φέρνει ξανά στο φως τη δημοσιότητας το πρόβλημα της καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο ή και τριών συντάξεων ταυτόχρονα. 

Όπως ανέφεραν στο InBusinessNews κοινοβουλευτικές πηγές, το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση πιθανότατα αρχές του 2017, αφού ολοκληρωθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού και η συζήτηση άλλων, επειγόντων νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Ολομέλειας. 

Ήδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμεί η συζήτηση δύο προτάσεων νόμου που κατέθεσε πριν από το καλοκαίρι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, και οι οποίες φιλοδοξούν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο ή και τριών συντάξεων ταυτόχρονα.

Επιλογή ανάμεσα σε δύο συντάξεις
Οι δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ αφορούν κυρίως αξιωματούχους, οι οποίοι θα εκλεχθούν ή διοριστούν μετά την ψήφιση και εφαρμογή του αναφερόμενου νομοσχεδίου. 

Βάσει της πρώτης πρότασης, ο αξιωματούχος θα καλείται να επιλέξει μεταξύ της σύνταξης του βουλευτή ή της επαγγελματικής του σύνταξης. Πιο αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορεί να λαμβάνει και τις δύο συντάξεις και συνεπώς, κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα κληθεί να επιλέξει τη μια από τις δύο, λογικά την υψηλότερη εκ των δύο. Το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος εκ των προτέρων θα γνωρίζει το γεγονός αυτό, δεν θα του δώσει το δικαίωμα νομικής προσφυγής στο μέλλον. 

Η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει επέκταση του ορίου ηλικίας στην καταβολή σύνταξης των αξιωματούχων/βουλευτών, στο 65ο έτος της ηλικίας τους και όχι στα 60 όπως ισχύει σήμερα. 

Πρόταση και από το ΥΠΟΙΚ
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των πολυσυνταξιούχων αξιωματούχων, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε σχετική πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε και κατατέθηκε την περασμένη Άνοιξη στη Βουλή. «Δίνει μια σωστή ρύθμιση, η οποία στέκει Συνταγματικά. Πιο συγκεκριμένα, κάνει διάκριση τυχόν επαγγελματικής σύνταξης και των συντάξεων που προκύπτουν από αξιώματα , τα οποία δεν μπορεί να είναι πολλαπλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ
Το θέμα απασχολεί και το ΑΚΕΛ. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews, o βουλευτής του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, το ΑΚΕΛ προτίθετο να καταθέσει στη Βουλή δική του πρόταση νόμου για αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά μετά τις διεργασίες βουλής – Υπουργείου Οικονομικών. «Περιμένουμε να δούμε την πρόταση του ΔΗΣΥ και να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, χωρίς να αποκλείει κατάθεση πρότασης νόμου στο μέλλον και εκ μέρους του ΑΚΕΛ. 

Και πρόταση νόμου από το ΔΗΚΟ
Πρόταση νόμου ετοίμασε και το ΔΗΚΟ, η οποία στοχεύει στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στους κρατικούς. Συγκεκριμένα, η πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου προβλέπει ότι η επαγγελματική σύνταξη που κερδήθηκε για υπηρεσία στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξαιρείται από τον συμψηφισμό των συντάξεων των αξιωματούχων. 

Δειτε Επισης

Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία