Powered by

Ecofin: Συμφωνία επί του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για το 2017

Σε συμφωνία κατέληξαν οι 28 της ΕΕ και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αργά το βράδυ της Τετάρτης (16 Νοεμβρίου) επί του τελικού κειμένου του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2017, χωρίς να τεθεί τελικώς θέμα "veto" από την πλευρά των Ιταλών. 

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, τα ξημερώματα της Πέμπτης (17 Νοεμβρίου), ανακοινώθηκε πως όλες οι πλευρές συμφώνησαν, πως ο νέος προϋπολογισμός θα διαθέτει περισσότερα εργαλεία για την απασχόληση και το μεταναστευτικό και πως θα υιοθετηθεί καταληκτικά στις 29 Νοεμβρίου από του Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν οι αναλήψεις υποχρεώσεων για το 2017 ανέρχονται σε 157, 88 δις € και οι πληρωμές σε 134, 49 δις €.

Ο προϋπολογισμός δεσμεύει 5,91 δις € για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης  και την ενίσχυση της ασφάλειας, 11,3% αύξηση σε σχέση με το  2016.

Τα χρήματα θα βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ ως προς την επανεγκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, και τον την επαναπροώθηση εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν. Επιπλέον δαπάνες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση  της τρομοκρατίας και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον περί των 21,3 δις € έχουν μπει στην άκρη για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση της τάξης του 12%  σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Το πρόγραμμα Erasmus+, το γνωστό διασυνοριακό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, θα χρηματοδοτηθεί με 19% παραπάνω κονδύλια από το 2016. Ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει επίσης 500 εκ. € για την ανεργία των νέων, καθώς και  42,6 δις € για τους αγρότες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας