Στάσιμα αναπτυξιακά έργα ελέω προσφυγών στην ΑΑΠ
15:28 - 16 Νοεμβρίου 2016
Συνήθεια τείνει να γίνει πλέον η προσφυγή προσφοροδοτών διαγωνισμών του δημοσίου, στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ΑΑΠ). Η συχνότητα με την οποία προσφοροδότες καταφεύγουν στη Επιτροπή, πριν την κατακύρωση των προσφορών, είναι τέτοια, που προκαλούνται σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στις διαδικασίες, όσο και στα ίδια τα προωθούμενα έργα
Η ψήφιση, την περασμένη Άνοιξη, εναρμονιστικής με την ΕΕ νομοθεσίας, βελτίωσε κάπως την κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις, τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που εξέτασε το θέμα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τάσης αυτής, όπως επισημάνθηκε, είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή την νέας αίθουσας επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού, έργο το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, όπως και η κατασκευή βιολογικού σταθμού στην Άχνα, ο οποίος έμεινε τελικά στα συρτάρια, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων και μετέπειτα, εξ αιτίας της αλλαγής των γεωπολιτικών δεδομένων.
Προσφυγές … με τη σέσουλα!
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, υπάρχουν περιπτώσεις που έγιναν μέχρι και τέσσερις προσφυγές στην ΑΑΠ, πριν την κατακύρωση της προσφοράς. «Υπάρχουν προσφοροδότες, οι οποίοι αν και γνωρίζουν ότι θα χάσουν, προσφεύγουν στην ΑΑΠ για να εξετάσουν τη δομή και τα χαρακτηριστικά της πρότασης του άλλου προσφοροδότη, τον οποίο καταγγέλλουν, με σκοπό να βρουν τρόπο να την ακυρώσουν», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
«Κανουν την προσφυγή, με τη λογική ότι κάτι θα βρουν στην πορεία για να στηρίξουν το επιχείρημα τους και να ακυρώσουν την ανταγωνιστική γι αυτούς προσφορά», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε, μάλιστα σε μια περίπτωση δημόσιου διαγωνισμού του 2014, ο οποίος κατακυρώθηκε μόλις πρόσφατα, εξ΄αιτίας αυτής τα κατάστασης.
Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως πρόβλημα παρατηρείται και στις μετά την κατακύρωση, προσφυγές, οι οποίες εμπίπουν πλέον στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου. «Εκεί είναι το μεγάλο πάρτι και είναι εκεί που μεγάλοι κερδμένοι είναι οι εργολάβοι», τόνισε.
Σημειώνεται πως, βάσει των όσων λέχθηκαν στην Επιτροπή, ο χρόνος που αναλώνεται για ολολήρωση των διαδικασιών από τις αναθέτουσες αρχές υπολογίζεται πείπου στους εφτά μήνες, ενώ χρειάζονται άλλοι τρεις με τέσσερις μήνες για εξέταση μιας προσφυγής από την ΑΑΠ. Συνεπώς, κάθε μια προσφυγή που γίνεται για ένα διαγωνισμό, συνεπάγεται καθυστέρηση ενός περίπου χρόνου.
Χρειάζονται αλλαγές
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης εστίασε στην ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για άρση των προβλημάτων. Μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε την εισαγωγή πιο αυστηρών κριτηρίων για το διορισμό μελών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. «Η Πρόεδρος της Επιτροπής της προσδίδει κύρος, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε όσοι διορίζονται εκεί, να έχουν τουλάχιστον νομικές γνώσεις και εμπειρία στις δημόσιες συμβάσεις, έτσι ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται ορθότερα και πιο γρήγορα», σημείωσε.
Σημειώνεται πως σχετικό νομοσχέδιο για βελτίωση της κατάστασης βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει αύξηση του αριθμού των νομικών που θα διορίζονται στην ΑΑΠ, καθώς επίσης και των ανθρώπων με γνώσεις σε δημόσιες συμβάσεις. Προβλέπει επίσης επιστροφή μέρους των τελών που καταβάλλονται για τις προσφυγές, στους επιτυχόντες που θα προσφεύγουν στην Αρχή.
Τονίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα τέλη για καταχώρηση προσφυγής στην ΑΑΠ ξεκινούν από τις €4.000 (για προσφορές μέχρι τα €3 εκ) και αναλόγως της αξίας της προσφοράς, ανεβαίνουν μέχρι και τις 25 χιλιάδες ευρώ.
Το υπό εξέταση νομοσχέδιο προβλέπει επίσης διαδικασίες επίσπευσης της εξέτασης των προσφυγών.
«Μας ενοχλούν οι καθυστερήσεις»
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συζήτησης, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται για τέτοιους σκοπούς, επιφέρουν καθυστερήσεις και στην ανάπτυξη του τόπου. «Επιθυμούμε σμίκρυνση του χρόνου, όχι όμως εις βάρος της ποιότητας των αποφάσεων», τόνισε. «Δεν θέλουμε να επαναληφθούν μεγάλα λάθη του παρελθόντος εις βάρος του φορολογούμενου», κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου.