Πάφος: Πολιτιστική πρωτεύουσα με budget €8 εκατ.
07:30 - 15 Νοεμβρίου 2016
Την εκτίμηση ότι η επισκεψιμότητα στην Πάφο θα αυξηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό την επόμενη χρονιά, εν όψει της ανάληψης από την πόλη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017, εκφράζει ο πρόεδρος του Οργανισμού «Πάφος 2017», Χρίστος Πατσαλίδης.
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ενάμιση μήνα πριν το ορόσημο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο κ. Πατσαλίδης αναφέρεται στις καθυστερήσεις των έργων, στο μειωμένο budget, τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Οργανισμός για να φέρει σε πέρας το έργο του, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο, καθώς επίσης και στα οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη του από όλη αυτή τη διαδικασία. Εκφράζει δε την θέση πως αν δεν υπήρχε το Πάφος 2017, σε καμία περίπτωση δεν θα ωρίμαζαν αυτά τα τόσο σημαντικά έργα υποδομής στην πόλη.
Αύξηση επισκεψιμότητας
Στη συνέντευξη του, ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2017 η τουριστική κίνηση στην Πάφο θα αυξηθεί. Όπως εξήγησε, βάσει ευρωπαϊκών μελετών, όταν μια πόλη γίνεται πολιτιστική Πρωτεύουσα, τότε η επισκεψιμότητά της κατά την επίμαχη χρονιά αυξάνεται περίπου κατά 15%. «Αναμένουμε ότι το 2017 η Πάφος θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της σημαντικά και ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, θα δώσει την απαραίτητη ώθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αγώνας δρόμου για τα έργα
Ένα μήνα πριν την ανάληψη του χρίσματος, ο κ. Πατσαλίδης επισημαίνει ότι ο οργανισμός είναι πανέτοιμος, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι συγκεκριμένα έργα υποδομής, τα οποία βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Δήμου Πάφου και είναι αναγκαία για την υλοποίηση προγραμματισμένων από τον οργανισμό δράσεων, θα είναι έτοιμα εγκαίρως. «Ένα από τα θέματα που μας απασχολεί, είναι ότι και τα έργα υποδομής θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Πάντως, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι όποιες καθυστερήσεις δεν θα είναι τέτοιες που να δημιουργήσουν ουσιαστικά προβλήματα», σημείωσε. Ερωτηθείς για το ποια έργα είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν έγκαιρα, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις προγραμματισμένες δράσεις του Οργανισμού για το Πάφος 2017, ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και θα γίνει η τελετή έναρξης και το Χάνι του Ιμπραήμ.
Πολιτιστική πρωτεύουσα με budget €8 εκατ.
Σύμφωνα με τον Χρίστο Πατσαλίδη, το συνολικό budget του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με πολλές προσπάθειες και περικοπές κατάφερε να συρρικνωθεί στα 8 εκατομμύρια ευρώ, από τα 22, στα οποία είχε αρχικά κοστολογηθεί. Αιτία, η οικονομική κρίση και η αδυναμία εξεύρεσης πόρων από τον οικονομικό τομέα. Όλες οι προσπάθειες για μείωση του προϋπολογισμού, τόνισε, έγιναν μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και με τρόπο που να μην επηρεαστεί το περιεχόμενο της πρότασης για το Πάφος 2017, όπως αυτό είχε εγκριθεί αρχικά. «Καταφέραμε, με σκληρή δουλειά, διατηρώντας κατά 80% το περιεχόμενο της πρότασης για το Πάφος 2017, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 152 projects, πέραν των 350 δράσεων, πέραν των 1200 δημιουργών και καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Πατσαλίδης.
Παράδειγμα προς μίμηση
Ο Πρόεδρος του «Πάφος 2017», αναφέρθηκε με υπηρηφάνεια στη θετική αξιολόγηση που απέσπασε το έργο του Οργανισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απένειμε στην Πάφο και το Βραβειο Μελίνα Μερκούρη. «Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πάφος αποτελεί παράδειγμα για το πώς μικρές πόλεις της Ευρώπης μπορούν να αξιοποιήσουν το Θεσμό και να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα αυτού του επιπέδου, αντάξιο μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας. Κι αυτό είναι τιμητικό, ειδικά μετά την έντονη αμφισβήτηση που δεχθήκαμε και τα όσα έλεγαν διάφορες Κασσάνδρες ότι θα αφαιρεθεί ο τίτλος από την Πάφο», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.
Όλα του Πάφος 2017 δύσκολα…
Ο Χρίστος Πατσαλίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Οργανισμός από την αρχή της λειτουργίας του, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την Κύπρο. Όπως εξήγησε, η Πάφος κέρδισε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο του 2012. Για λόγους εσωτερικούς του Δήμου Πάφου, καθυστέρησε οκτώ μήνες να συσταθεί ένας Οργανισμός , ο οποίος θα έτρεχε την όλη διαδικασία. Εν τέλει, τον Μάρτιο του 2013, λίγο μετά το κούρεμα καταθέσεων, αποφασίστηκε η σύσταση του Οργανισμού με τη σημερινή του σύνθεση. «Ξεκινήσαμε έχοντας μπροστά μας ένα μεγαλεπήβολο, εγκεκριμένο σχέδιο πρότασης, η βασική κοστολόγηση του οποίου άγγιζε τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Και ήταν μόλις λίγες μέρες μετά το κούρεμα. Συζητώντας με τον Δήμο Πάφου, μας είχε αναφερθεί ότι οι διαθέσιμοι πόροι ήταν μόλις 20 χιλιάδες ευρώ», ανέφερε, κατά τη διήγησή του. «Ήταν μια περίοδος», πρόσθεσε, «που ούτε ο ιδιωτικός τομέας μπορούσε να βοηθήσει και η κυβέρνηση μπορούσε να προσφέρει μόνο δώσει 5 εκ. Η εξεύρεση των πόρων και η αγωνία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας, δημιουργούσαν μια καταθλιπτική εικόνα, γι αυτό υπήρξαν αμφισβητήσεις εντός και εκτός Κύπρου για το κατά πόσον μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τα έργα. Δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε την πρόταση που είχε εγκριθεί, γι αυτό και εστιάσαμε στην προσπάθεια να μειώσουμε δραματικά τα λειτουργικά έξοδα. Έγινε μια τεράστια αναθεώρηση κοστολογίου –το ΔΣ και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε χωρίς αμοιβή για τρία χρόνια – ενώ γι ενάμιση χρόνο δουλεύαμε με μόλις 2 εργαζόμενους, αντί για 30 ή 40 άτομα που θα έπρεπε να εργοδοτούνται», συμπλήρωσε.
Η προίκα της Πάφου
Ο Χρίστος Πατσαλίδης αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη που έχει να αποκομίσει η Πάφος από όλη αυτή τη διαδικασία. Πρώτο και βασικότερο όλων, το γεγονός ότι στην πόλη γίνονται τουλάχιστον εφτά σημαντικότατα έργα υποδομής, τα οποία με δεδομένη της οικονομική κρίση, δεν θα προχωρούσαν αν δεν υπήρχε το ορόσημο του 2017. Η πόλη αποκτά δύο θέατρα, βλέπει το ιστορικό της κέντρο να αναβαθμίζεται και τους ιστορικούς της χώρους να ενοποιούνται, και να καθίστανται ελκυστικότατος πόλος έλξης για τους τουρίστες και είναι αυτά τα στοιχεία που συνιστούν τη σημαντική «προίκα» της πόλης από την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, είναι και η αλλαγή του profile της Πάφου, η οποία πέραν από τον ήλιο και τη θάλασσα, επιθυμεί να καθιερωθεί και ως ένας εναλλακτικός προορισμός με ενδιαφέρουσες και ποιοτικές δράσεις για τον τουρίστα. «Επιπλέον, ο κόσμος της Πάφου μαθαίνει για τη σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς, ενώ παίρνει εμπειρίες και τεχνογνωσία στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων», κατέληξε.