Έρευνα και καινοτομία μπορούν να προσφέρουν περισσότερα
07:37 - 15 Νοεμβρίου 2016
Την πεποίθησή του ότι ο τομέας της τομέας της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να συνεισφέρει πολύ περισσότερα από ότι προσφέρει σήμερα στον τόπο μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Με συλλογική δουλειά, η έρευνα και ανάπτυξη μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία νέων, δυναμικών, και υψηλής προστιθέμενης αξίας τομέων της οικονομίας που θα διαφοροποιήσουν ουσιαστικά το αναπτυξιακό μας μοντέλο και θα το καταστήσουν πιο ισόρροπο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση πορεύεται στη νέα εποχή της καινοτομίας μέσω μιας συνεκτικής πολιτικής που δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα στο οποίο θα μπορεί να ευδοκιμήσει η καινοτομία.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα οικοσύστημα στο οποίο τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, και ο ιδιωτικός τομέας θα έχουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία για να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα μπορούν να προωθηθούν στην αγορά για να δημιουργήσουν εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
«Ως Κυβέρνηση προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος», είπε.
Αναφέρθηκε και στο νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ένα μόνο από τα μέτρα του πλαισίου πολιτικής είναι η νέα νομοθεσία για παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις που καταρτίστηκε από την ίδια την Προεδρία κατόπιν μελέτης βέλτιστων διεθνών πρακτικών και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ο νέος επενδυτικός νόμος που επεξεργαζόμαστε και αφορά την δημιουργία μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων, καθιστά τις επενδύσεις που αποδίδουν έμφαση στην Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία εντάξιμες στον μηχανισμό.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της σύνδεσης της εκπαίδευσης αλλά και της πανεπιστημιακής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής έρευνας μέσω τεχνοβλαστών σε πανεπιστήμια, τα λεγόμενα University Spin-offs.
Είπε ακόμη ότι οι τα κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2016-2020, για να τονίσει πως ο ίδιος προσδοκεί ότι μέσα από καλά σχεδιασμένα προγράμματα, τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό από ερευνητές και επιχειρήσεις που έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Τονίζοντας ότι γίνονται σημαντικά βήματα μπροστά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να θωρακίσουμε την οικονομία της Κύπρου με ένα ισόρροπο και πιο δημιουργικό αναπτυξιακό μοντέλο και καλύψουμε με τον καλύτερο τρόπο τα ελλείμματα πολιτικής και παθογένειες του παρελθόντος, και η έρευνα και καινοτομία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της πολιτικής».
«Το γνωρίζουμε ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου οικοσυστήματος και των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία να ευδοκιμήσουν και στον τόπο μας», κατέληξε.
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι ο ουσιαστικός ρόλος της καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γενικά στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μέτρια απόδοση της κυπριακής οικονομίας στον τομέα αυτό, καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής καινοτομίας στη χώρα μας.
Αναφέρθηκε στην παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου η Κύπρος κατατάσσεται στην 83η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες στον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και στην 85η θέση στον πυλώνας της καινοτομίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως η χώρα μας έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης στους παράγοντες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και ειδικότερα στον παράγοντα καινοτομία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ