Powered by

Κάρνεϊ: Κίνδυνος φυγής τραπεζών λόγω «σκληρού» Brexit

Oι τράπεζες που έχουν έδρα τη Βρετανία μπορεί να αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, ένα με ενάμισι έτος πριν από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θεωρήσουν πιθανό ένα «σκληρό Brexit», προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε στους Βρετανούς βουλευτές ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει τον έκτακτο σχεδιασμό, σε περίπτωση που η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πτώση στην αξία της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα είναι «αναγκαία» αλλά όχι καλοδεχούμενη. 

Ο κ. Κάρνεϊ σημείωσε σε αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών την Τρίτη 15 Νοεμβρίου πως η υποτίμηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα είναι αναγκαία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

«Η βρετανική οικονομία έχει μια μεγάλη εξωτερική ανισορροπία, η οποία, όπως αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε. «Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι μέρος του μηχανισμού προσαρμογής», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν χαρακτήρισε αυτή την υποτίμηση και ως καλοδεχούμενη. «Η αγοραστική δύναμη της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 20%. Η προτεινόμενη προσαρμογή θα ήταν μέσω μιας αύξησης στην εγχώρια βαρύτητα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

UBS: Η επενδυτική στρατηγική για τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν-Τραμπ για δασμούς… «Θέλουμε μία win-win συμφωνία»
Κάμψη στις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Ανοδική πορεία σε ετήσια βάση
Γερμανία: Ανακάμπτει η βιομηχανία-Αγώνας δρόμου για τους δασμούς Τραμπ
Σουηδία: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού επηρεάζει τη μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο
Απώλειες για τον χρυσό με το βλέμμα σε δασμούς και δολάριο-Στα 3.306 δολάρια η ουγγιά
Εμπορικά αντίποινα Κίνας κατά Ε.Ε.-Στο στόχαστρο οι προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού
Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία της 9ης Ιουλίου-Τα σενάρια για τις κρίσιμες 72 ώρες
Αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες-μέλη της συμμαχίας του ΟΠΕΚ
Πεπεισμένος για εμπορικές συμφωνίες πολύ γρήγορα ο Σκοτ Μπέσεντ-Σε τι συνίσταται η αμερικανική στρατηγική