ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Μεγαλύτερο το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας
14:38 - 14 Νοεμβρίου 2016
Τη διαφωνία του με τον τρόπο υπολογισμού της ανεργίας στην Ελλάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) διατυπώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΙΝΕ ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας τη δική του έκθεση. Όπως αναφέρει, στον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αλλά δεν καταγράφονται, οι άνεργοι που καταγράφονται αλλά δεν αναζητούν εργασία, αλλά και όσοι εργαζόμενοι ουσιαστικά υποαπασχολούνται, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολογίζει τους εργαζομένους ακόμη και κάποιον που εργάζεται έστω και μία ώρα κατά την εβδομάδα αναφοράς της έρευνας κάτι που οδηγεί, κατά το Ινστιτούτο, στο ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας υποεκτιμά το πραγματικό.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά με βάση αυτά τα κριτήρια ότι το β’ τρίμηνο του 2016 η ανεργία άγγιξε το 30,8% και δεν ήταν 23,4% όπως ανέφεραν οι υπολογισμοί της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Αύγουστο του 2016. Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας, και σε αυτήν την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 – 24 ετών, καθώς φθάνει το 49,1%, και στις γυναίκες, οι οποίες καταγράφουν ποσοστό ανεργίας 27,6% έναντι 19,4% που καταγράφεται στους άνδρες.
Η έκθεση της ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της ανεργίας κατά ηλικιακή κατηγορία και φύλο, γεγονός που δημιουργεί επικίνδυνες κοινωνικές δυναμικές, καθώς τμήματα του πληθυσμού εμφανίζονται στην πραγματικότητα διαχρονικά αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας. Και σημειώνει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες χωρίς εργασία) ανέρχονται στο 72,2% του συνόλου των ανέργων. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 15 τρίμηνα (από το δ` τρίμηνο του 2012 μέχρι και το β` τρίμηνο του 2016) το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων -που δεν έχουν εργασία πάνω από ένα χρόνο- κυμαίνεται σταθερά πάνω από 800.000 άτομα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ