Powered by

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η εισήγηση Τόμσεν σε Λαγκάρντ για την Ελλάδα

«Δεν υπάρχει καμία πρωτοτυπία στη στάση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα». Με τη φράση αυτή στελέχη με άμεση γνώση των συζητήσεων των Ευρωπαίων με το Ταμείο αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον και τις αντιδράσεις των στελεχών του στις πιέσεις, ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκθεση που ετοιμάζει προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Αν και, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η έκθεση θα παρουσιαστεί στο ΔΣ «όταν κριθεί ότι υπάρχει πρόγραμμα που να βγαίνουν οι αριθμοί», ωστόσο, αξιωματούχοι των θεσμών, που μίλησαν στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ, αναφέρουν ότι ο Δανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου έχει ετοιμάσει εισήγηση προς την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία επιμένει πως «με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και χωρίς ελάφρυνση χρέους, το πρόγραμμα δεν βγαίνει».

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, στην εισήγηση Τόμσεν, υπάρχουν ακόμη οι παραδοχές πως, ακόμη και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου δεν θα καταφέρει φθάσει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,6% του ΑΕΠ, τουλάχιστον έως το 2021. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει ότι απαιτείται σημαντική ελάφρυνση χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Στην εισήγηση ξεκαθαρίζεται ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους «τώρα», αλλά κρίνεται ως απαραίτητα προϋπόθεση αυτά να εξειδικευθούν στο σύνολό τους, προκειμένου και το Ταμείο να υπερκεράσει το πρόβλημα του καταστατικού του, αλλά και οι αγορές να έχουν την πλήρη εικόνα για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ελάφρυνση σε δόσεις….και με προαπαιτούμενα
Στην εισήγηση Τόμσεν προτείνεται ακόμη, τα μέτρα για το χρέος, αφού εξειδικευθούν στο σύνολό τους, να εφαρμόζονται στη βάση ενός Μνημονίου, δηλαδή, για κάθε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η Αθήνα να πρέπει να επιτύχει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτυγχάνεται, θα αποφασίζεται και η ενεργοποίηση των μέτρων μείωσης του χρέους.

Το ΔΝΤ όμως επιμένει και στη λήψη σκληρών διαρθρωτικών μέτρων, που επίσης θέτει ως προαπαιτούμενα, ώστε να συναινέσει σε νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Τα μέτρα περιγράφονται στις τεχνικές εισηγήσεις των στελεχών του Ταμείου και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα με την έκθεση για το Άρθρο 4, που διεξήγαγε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Πρόκειται για την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, ουσιαστικά για περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, την δραστική μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 8636 ευρώ σήμερα στα 4.500-5.000 ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, καθώς και την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, που περιλαμβάνει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών, αλλαγή του νόμου για την κήρυξη των απεργιών, δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία. Το ΔΝΤ δεν δέχεται, επίσης, καμία συζήτηση για κατάργηση προηγούμενων μνημονιακών ρυθμίσεων στα εργασιακά, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στην επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μόνο εφόσον υλοποιηθούν όλες αυτές οι απαιτήσεις, το ΔΝΤ θα δεχθεί να εμπλακεί εκ νέου στο ελληνικό πρόγραμμα, με ένα δάνειο, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξεπερνά τα 6-8 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια για την αξιολόγηση…στη σκια Τραμπ
Κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να διαχειριστούν ένα επιπλέον πρόβλημα, που προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Οι κραδασμοί που θα προκαλέσει ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, όσο και στο μέτωπο της φορολογικής, εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τα επακόλουθα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, κατά συνέπεια και στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, το ζητούμενο είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης.

Δύο είναι τα σενάρια, τα οποία παραθέτουν αξιωματούχοι των θεσμών.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι Ευρωπαίοι «θα υποχρεωθούν να δείξουν ευελιξία, ώστε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, προκειμένου να αποφύγουν την αναζωπύρωση άλλης μίας εστίας έντασης, ανάμεσα στις πολλές που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν».

Στο δεύτερο –και πιο απαισιόδοξο- σενάριο, οι ίδιοι αξιωματούχοι θεωρούν πιθανό οι Ευρωπαίοι ηγέτες «να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο απέναντι στον κίνδυνο γιγάντωσης των κινημάτων λαϊκισμού και εθνικισμού και να επιλέξουν να στείλουν ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής σε αυτά τα φαινόμενα». Σε αυτό το σενάριο, θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να «δώσουν στην Ελλάδα μια εύκολη συμφωνία» με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, αλλά και στην Ιταλία με το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Σε δεύτερη φάση, η ανησυχία έγκειται στο εάν οι θέσεις που έχει λάβει κατά το παρελθόν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον της Ελλάδας, οδηγήσουν σε αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ εντός του Ταμείου.

Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του ΔΝΤ, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι μεν ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου (17%), δεν το διευθύνει όμως. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται αλλαγή των ισορροπιών, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2017. Εφόσον, όμως η αξιολόγηση παραταθεί και μετά από αυτό το χρονικό σημείο (όπως είναι το πιθανότερο) τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα