«Βουλιάζει» από ασκούμενους η Νομική Υπηρεσία
07:40 - 10 Νοεμβρίου 2016
«Βουλιάζει» από ασκούμενους η Νομική Υπηρεσία. Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εν δυνάμει ασκούμενων δικηγόρων, η μη ύπαρξη διαθέσιμων θέσεων στα δικηγορικά γραφεία καθώς επίσης και η αδυναμία καταβολής χρημάτων για την πληρωμή τους, αποτελούν μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς πτυχιούχους νομικών σχολών να βρουν θέσεις σε δικηγορικά, προκειμένου να κάνουν την άσκηση τους. Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω κατάστασης, είναι να μαζεύονται όλο και περισσότεροι ασκούμενοι στη Νομική Υπηρεσία, η οποία βάσει του νόμου, είναι υποχρεωμένη να δέχεται για άσκηση όλους τους πτυχιούχους, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν θέση σε ιδιωτικό γραφείο. Σήμερα, ένας δικηγόρος της Δημοκρατίας μπορεί να έχει υπό την επίβλεψή του μέχρι και πέντε ή έξι ασκούμενους παράλληλα, γεγονός που στο τέλος δυσκολεύει, αντί να βοηθά στο δικό του έργο.
Αυξάνεται το φαινόμενο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ασκούμενων αυξάνεται, κυρίως λόγω και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότεροι από 600 ασκούμενοι. Η μή πρόσληψη τους από τα δικηγορικά γραφεία, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αυτό αυξάνει τον αριθμό τους στη Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με δεδομένα που εξασφάλισε το InBusinessNews:
- Μέχρι στιγμής, το 2016 έχουν εγγραφεί στη Νομική Υπηρεσία για άσκηση 415 ασκούμενοι
- Το 2015 έκαναν την άσκηση τους στην υπηρεσία 450 ασκούμενοι,
- Το 2014 έκαναν την άσκηση τους 452
- το 2013 έκαναν την άσκηση τους 406
- Το 2012 έκαναν την άσκησή τους 380
- Το 2011 έκαναν την άσκηση τους 350
- Το 2010 έκαναν την άσκηση τους 336
Το πρόβλημα είχε περιγράψει, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Όπως ανέφερε, το θέμα είχε παλαιότερα μελετηθεί με εισήγηση να διοχετεύεται μεγάλος μέρος των ασκούμενων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα με καταβολή από το κράτος του μηνιαίου ποσού που προβλέπει ο νόμος. «Πρέπει να το επανεξετάσουμε», κατέληξε.
«Να ανοίξουν και αλλού θέσεις»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε στο InBusinessNews ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η καταβολή του μηνιαίου μισθού των ασκούμενων από το κράτος στους ιδιώτες. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα συνιστούσε αντικίνητρο. Ο κ. Ιωαννίδης εισηγείται να ανοίξουν θέσεις για ασκούμενους και σε άλλους χώρους, όπως τα δικαστήρια, η αστυνομία και τα γραφεία των Επιτρόπων. «Δεν θα υπάρχει διαφορά για έναν ασκούμενο, αφού και πάλι θα πηγαίνει στο δικαστήριο», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε πως αν και το θέμα έχει ξανασυζητηθεί, επιβάλλεται να γίνει διαβούλευση και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις από το Νομικό Συμβούλιο, προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι προβλέπει ο νόμος
Βάσει του νόμου, αν ένας εν δυνάμει ασκούμενος δικηγόρος πάρει τρεις αρνητικές απαντήσεις από ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, τότε μπορεί να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία είναι υποχρεωμένη να τον δεχτεί. Σημειώνεται ότι στους ασκούμενους δίδεται μηνιαίο επίδομα 260 ευρώ, το οποίοι είναι και το κατώτατο που προβλέπει η νομοθεσία. Βεβαίως, σε ένα ιδιωτικό γραφείο, ένας ασκούμενους μπορεί να πάρει και περισσότερα.