Powered by

Ινδία: Ουρές έξω απο τις τράπεζες

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από τις τράπεζες στην Ινδία την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου κατά το άνοιγμα τους για πρώτη φορά έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπία.

Κάποιες τράπεζες στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, είχαν ήδη παραλάβει το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 ρουπία, δύο μέρες αφότου ο Πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπία αποσύρονται για λόγους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η απόφαση-βόμβα, όπως χαρακτηρίστηκε ανακοινώθηκε την Τρίτη, κάτι που ώθησε πελάτες να σπεύσουν στις αυτόματες ταμειακές μηχανές και να αποσύρουν μικρότερα χαρτονομίσματα πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι πελάτες θα μπορούν να ανταλλάξουν τα παλαιότερα χαρτονομίσματα με τα νέα ή να τα καταθέσουν στους λογαριασμούς της από σήμερα.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πόσες τράπεζες σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, είχαν προμηθευτεί το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 ρουπία. Τα νέα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπία θα κυκλοφορήσουν σε κατοπινό στάδιο.

«Η χώρα διαθέτει περίπου 125.000 τραπεζικά καταστήματα και ένα εκτεταμένο δίκτυο ταχυδρομικών γραφείων στις αγροτικές περιοχές, κάτι που είναι αρκετό. Σας αφήσουν την διαδικασία ανταλλαγής να ξεκινήσει και θα δούμε αν θα χρειαστούν περισσότερα,» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Αρούν Τζαϊτλί.

Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί υποστηρίζει πως μόνο οι φοροφυγάδες θα ζημιώσουν από αυτή την κίνηση, της τελευταίας σε μια σειρά μέτρων κατά της διαφθοράς που ανακοίνωσε ο Μόντι. Αναλυτές καλωσόρισαν την απόφαση, λέγοντας ότι ενώ η κατανάλωση θα υποχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο στάδιο μέχρι τα νέα χαρτονομίσματα κυκλοφορήσουν στην αγορά, σε μακροχρόνιο ορίζοντα η κίνηση αυτή θα ενισχύει την ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας