Γ. Ελεγκτής: «Δεν μου δίνουν στοιχεία»
07:29 - 01 Νοεμβρίου 2016
Συνέχεια στη διαφωνία που υπάρχει στο κατά πόσο θα πρέπει να διενεργείται από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας διαχειριστικός έλεγχος στο Συνεργατισμό δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (31 Οκτωβρίου) στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του Προέδρου της Αβέρωφ Νεοφύτου που στόχο έχουν την αφαίρεση του Συνεργατισμού από το πεδίο αρμοδιότητας του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος όπως ανέφερε πως ακόμη να του επιτραπεί η έναρξη του νενομισμένου ελέγχου.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέμενε στη θέση ότι όταν κάποιος χειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να ελέγχεται από μηχανισμό ανεξάρτητου ελέγχου και ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι έχει εκφράσει την ετοιμότητά του στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όπως πτυχές που τυχόν είναι ευαίσθητες που έχουν να κάνουν με τον διαχειριστικό έλεγχο που θα διενεργεί να μην τις δημοσιοποιεί.
Το Υπουργείο Οικονομικών δια του Προϊσταμένου της Μονάδας Διαχείρισης του Συνεργατισμού εξέφρασε εκ νέου την σύμφωνη άποψη του Υπουργείου με τις προτάσεις νόμου του κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι το θέμα εμπίπτει στην σφαίρα άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε αναφέρει ότι το κοινοβούλιο, «θα πρέπει ν` αποφασίσει, εκτιμώ την ερχόμενη Παρασκευή, αν θα συνεχίσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση ή θ` αφαιρεθεί δια νόμου, να μην γίνεται ο διαχειριστικός έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή, λόγω της ιδιάζουσας φύσης του Συνεργατισμού που δεν είναι απλά μια άλλη κυβερνητική υπηρεσία και απλά μια άλλη κρατική εταιρεία, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια τράπεζα».
«Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις», είπε. Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είναι μια συστημική τράπεζα, πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου, «δεν ελέγχεται μόνο από την Τράπεζα την Κεντρική της Κύπρου αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχουν και κάποιες συμφωνίες με την Ευρώπη όσον αφορά τους όρους χρηματοδότησης, της ανακεφαλαιοποίησης της». Αλλά αυτά, σημείωσε, «είναι καθαρά πολιτικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε το παράπονο ότι ενώ υποτίθεται ότι την περασμένη Πέμπτη (27 Οκτωβρίου) θα ξεκινούσε ο έλεγχος του Συνεργατισμού όταν η ομάδα των ελεγκτών παρουσιάστηκε επιτόπου για έλεγχο «τους είπαν ότι `για να πάρετε στοιχεία θα πρέπει να πάρουμε την έγκριση από τους νομικούς μας συμβούλους, στείλτε μας γραπτώς τι θέλετε`».
«Τα σεβαστήκαμε όλα», ανέφερε, για να προσθέσει ότι αυτό που δόθηκε εν τέλει στους ελεγκτές ήταν αντίγραφο των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων οι οποίες είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. «Τα σφράγισαν ως εμπιστευτικά και τα έδωσαν στους συναδέλφους `ελάτε για ν` αρχίσετε τη δουλειά σας`», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό ήταν απαράδεκτο.
Αναφέρθηκε ακόμη σε καταγγελία που έχει λάβει που δεν έχει καταστεί εφικτό να ελέγξει σχετικά με προσφορά για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών εκφράζοντας την θέση ότι θα είναι και για το Συνεργατισμό θετικό αν φανεί ότι εξετάστηκε μια καταγγελία από την Ελεγκτική Υπηρεσία και κρίθηκε ανυπόστατη. Αν όμως, πρόσθεσε, «διαπιστωθεί ότι υπήρχε ένας μεμπτός χειρισμός, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει και ο έλεγχος για νοιώθουν και οι ίδιοι ότι υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος που θα τους ελέγξει». Είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι μπορεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να υποκαταστήσει τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι μόλις βγήκε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στις 30 Αυγούστου ο ίδιος επικοινώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του είπε ότι «αν υπάρχουν πτυχές τυχόν ευρημάτων μας οι οποίες θεωρείτε ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν, όπως πράττουμε παραδείγματος χάριν με τα ευρήματά μας για το Υπουργείο Άμυνας τα οποία δεν δημοσιοποιούμε ποτέ, είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε την συγκεκριμένη αυτή πτυχή».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, «θεωρώ ότι άλλο είναι η διενέργεια ελέγχου και άλλο η δημοσιοποίηση ή όχι των ευρημάτων».
Διαβεβαίωσε ότι είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να κάνουμε ζημιά. Μπορούμε να στείλουμε μια εμπιστευτική έκθεση στη Βουλή και να σας ενημερώσουμε, μπορεί να μην χρειαστεί να γίνει ούτε αυτό εάν ο Υπουργός Οικονομικών δείξει ότι λαμβάνει μέτρα για να άρει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή στο Συνεργατισμό έλαβε την έγκριση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και των εποπτικών θεσμικών οργάνων τα οποία δεν ασχολούνται με την διαδικασία, αλλά με την ουσία των διορισμών.
Απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή του είπε ότι «έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη ζημιά που μπορεί να προκαλούμε. Εσείς νομίζετε ότι προστατεύετε το δημόσιο συμφέρον. Εγώ θεωρώ ότι στο θέμα του Συνεργατισμού του προξενείτε - κατά την άποψή μου - τεράστια ζημιά».
Η τράπεζα λειτουργεί όπως όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Τάκης Ταουσιάνης, σημειώνοντας ότι φυσικά και υπάρχουν οι διαδικασίες ελέγχου που απαιτούνται από όλες τις τράπεζες αφού «αν δεν υπήρχαν θα μας έκλειναν. Δεν θα μας άφηναν να λειτουργούμε».
Αναφορά έκανε επίσης η σημασία που έχει στον τραπεζικό τομέα η εμπιστοσύνη αλλά και το θέμα της εμπιστευτικότητας. Ο κ. Ταουσιάνης είπε ότι έχουμε τη διαβεβαίωση του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την Ευρώπη. Βεβαίως, πρόσθεσε, «εμείς αυτού του είδους την ευθύνη δεν την αναλαμβάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κομφούζιο. Υπάρχουν οι νομικές γνωματεύσεις. Εσείς λέτε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση. Οι Νομικοί μας οι Σύμβουλοι λένε κάτι διαφορετικό».
Εξέφρασε την παράκληση της Επιτροπείας προς τη Βουλή να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Δεν μπορούμε να είμαστε στην αβεβαιότητα, διότι πραγματικά τούτο σκοτώνει τον οργανισμό. Αποφασίστε εσείς τι θέλετε να γίνει σαν Πολιτεία πλέον», είπε. Εμείς, διαβεβαίωσε, «θα σεβαστούμε ότι αποφασίσετε», εκφράζοντας την ελπίδα όλοι να το σεβαστούν.
Ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Ανδρέας Μουσκάλλης ανέφερε ότι βασική μας θέση είναι ότι πρέπει να επανέλθει ο Συνεργατισμός πίσω στα μέλη του. Κύριος στόχος όλων μας, είπε ο κ. Μουσκάλλης, είναι να προφυλάξουμε τον συνεργατισμό σαν κόρη οφθαλμού διότι είναι η μόνη κυπριακή τράπεζα που εξυπηρετεί τον λαό, την κοινωνία αλλά και το κράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο τα όποια εμπόδια ή παρεμβάσεις στη διαχείριση της ΣΚΤ διαταράσσουν την ομαλή της λειτουργία, και τη θέτουν σε δυσμενή θέση έναντι των ανταγωνιστών της. Εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή περισσότερο θα βλάψει παρά θα ωφελήσει.
Σε ειδική αναφορά του στο Γενικό Διευθυντή Νικόλα Χατζηγιάννη είπε ότι διορίστηκε με την ίδια διαδικασία με τον προηγούμενο ενώ μετέφερε την θέση όλων των οργανωμένων συνεργατιστών υπέρ της πρόσληψης του κ. Χατζηγιάννη.
Ο Αντιπρόεδρος της ΣΚΤ Λάμπρος Πιερή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες στις οποίες ελέγχονται από ανάλογα σώματα άλλων χωρών, οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ήταν εξαρχής κρατικές τράπεζες, η σλοβενική είχε λάβει στήριξη από το κράτος αλλά δεν έλαβε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ενώ για την πορτογαλική ότι οι ελεγκτές της αναφέρονται ως οι PWC.
Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπείας Κύπρος Έλληνας μίλησε ιδιαίτερα για τον κίνδυνο δημοσιοποίησης δεδομένων. Εμείς ελεγχόμαστε καθημερινά. Κάθε μήνα έχουμε κλιμάκια από τους θεσμούς, είπε, προσθέτοντας ότι αυτοί δεν δημοσιοποιούν στοιχεία. Εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος, πρόσθεσε ο κ. Έλληνας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στους ελέγχους που διενεργούνται στο Συνεργατισμό τόσο από τις ανεξάρτητες μονάδες ελέγχου όσο και από την Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Κομισιόν σε συνεχή βάση. Ήδη την ερχόμενη Δευτέρα εκπρόσωποι του Συνεργατισμού θα έχουν συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, είπε. «Δεν μπορούμε και να θέλουμε να κάνουμε κάτι που να μην είναι εις Φρανκφούρτη ή εις Βρυξέλλες γνωστό», πρόσθεσε.
Ενημέρωσε επίσης ότι η EKT διατηρεί το δικαίωμα αν πάσα στιγμή να απομακρύνει άτομα τα οποία δεν κρίνει ότι είναι “fit & proper” (κατάλληλα). Σε αναφορά του στα αποτελέσματα του Συνεργατισμού είπε ότι έχει την ψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην κυπριακή αγορά και ότι λειτουργεί με τεράστια ρευστότητα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ