Powered by

X. Γεωργιάδης: Ανακτήθηκε η χαμένη αξιοπιστία

Μέσα από συστηματική προσπάθεια, συνέπεια και αποφάσεις ευθύνης ανακτάται η εμπιστοσύνη και η χαμένη αξιοπιστία πράγμα το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως οι καταθέτες εμπιστεύτηκαν ξανά τις κυπριακές τράπεζες όταν διαπίστωσαν τις χειροπιαστές κινήσεις αλλαγής, σε σχέση με το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, την εταιρική διακυβέρνηση και το management των τραπεζών. 

Μιλώντας στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως ντόπιες και ξένες επενδύσεις, σε μια σειρά από παραγωγικούς τομείς, άρχισαν να σπρώχνουν την οικονομία μας προς την ανάκαμψη όταν επιβεβαιώθηκε ότι θα διαφυλάτταμε πράγματι την σταθερότητα και ελκυστικότητα του φορολογικού μας πλαισίου. 

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η εμπιστοσύνη αποτελεί το κλειδί και βασική προϋπόθεση που θα επιτρέψει την συνέχιση της πορείας ανάκαμψης και την μείωση της ανεργίας, ενώ επιβάλλεται, όπως είπε, η συνέχιση της προσπάθειας, με την ίδια προσήλωση, με την ίδια ένταση, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε. 

Τραπεζική Ένωση
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως έγιναν πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την Τραπεζική Ένωση. «Η ενιαία τραπεζική εποπτεία πρέπει πράγματι να είναι αυστηρή, προληπτική και αποτελεσματική ούτως ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Με κανένα τρόπο όμως, και θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου, δεν θα πρέπει να μετατραπεί η εποπτεία σε γραφειοκρατική και υπερβολική. Πρέπει μάλιστα να διασφαλιστεί μια περίοδος εποπτικής σταθερότητας, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να επιτύχουν την προσαρμογή και την ανάκαμψη, χωρίς συνεχή μετατόπιση του πήχη», είπε ο κ Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν οι ανοικτές αγορές και ο ανταγωνισμός, ενώ εξέφρασε την ανακούφιση του για την κατάληξη της CETA, καθώς, όπως είπε, τον προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλίγο να μην καταφέρει να ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά.

Επισήμανε πως ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι αυτός που σχετίζεται με το Brexit και με τον τρόπο που μια ώριμη και ευημερούσα κοινωνία σπρώχτηκε από τις δυνάμεις του λαϊκισμού σε αυτή την απόφαση. «Έχω δηλώσει ξανά, πως θεωρώ την άνοδο του λαϊκισμού και των άκρων ως την βασικότερη απειλή όχι μόνο για τις ανοικτές αγορές αλλά και για την ίδια την δημοκρατία».  

«Πρέπει την ίδια ώρα με αξιοπιστία, συνέπεια και κοινή λογική να εφαρμόζονται οι κανόνες της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Και εδώ θεωρώ πως οφείλω, ολοκληρώνοντας, ένα σχόλιο σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες και το οποίο αφορά στις παρατηρήσεις της Κομισιόν επί του προσχεδίου του κρατικού μας προϋπολογισμού». 

Δημόσια Οικονομικά 
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως η κυπριακή Δημοκρατία δεν επιθυμεί αλλά ούτε και επιδιώκει την παραμικρή χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους. 

«Είναι συνεπώς ατυχές να προκύπτει ζήτημα μέσα από μια όχι και τόσο διαφανή, τεχνική διαδικασία που υπολογίζει την δυνητική παραγωγή και η οποία ουσιαστικά υιοθετεί παραμέτρους που υπονοούν ότι η οικονομία της Κύπρου περνά φάση υπερθέρμανσης, κάτι το οποίο είναι, βέβαια, εκτός λογικής.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως πρόσθετα μέτρα είναι εκτός συζήτησης, γιατί θα οδηγούσαν σε πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 3% του ΑΕΠ, κάτι, όπως είπε, εντελώς αχρείαστο και αντιπαραγωγικό, που θα υπονόμευε την αναπτυξιακή προοπτική. 

«Απορρίπτω την όποια αύξηση στη φορολογία με την ίδια ένταση που απορρίπτω την όποια ανεύθυνη αύξηση των δημοσίων δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει ότι «στην περίπτωση που επιλέγαμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών, θα έπρεπε, σε αντίθεση με το τι φαίνεται η Κομισιόν να υπονοεί, να συνοδεύαμε αυτή τη μείωση των δαπανών με αντίστοιχη μείωση στη φορολογίας. Για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ουδετερότητα και σταθερότητα και να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και οικονομικής ανάκαμψης, την οποία επιδιώξαμε και πετύχαμε, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και διαψεύδοντας, το επίπλαστο δίλημμα που απασχολεί την Ευρώπη, περί λιτότητας ή ανάπτυξης».

Χρειαζόμαστε επενδύσεις
Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για να καταστήσουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική, αλλά και επενδύσεις στην ιδιωτική οικονομία.

«Έχουμε σημαντικά υψηλό δημόσιο χρέος και είμαστε δεσμευμένοι στη μείωσή του. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική και αυτό που χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας είναι επενδύσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΕΜΣ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω δανεισμό στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία