Πετρίδης: Δεν βολευόμαστε στη μετα-μνημόνιο εποχή
13:04 - 01 Νοεμβρίου 2016
Η Κυβέρνηση, επιμένει στις μεταρρυθμίσεις και στο συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, Κυπριακό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει, αντί να βολεύεται, κτίζοντας και στη μετα-μνημόνιο εποχή μια νέα, ωραιοποιημένη αλλά εικονική πραγματικότητα, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης σε παρέμβασή του σε οικονομικό συνέδριο στη Λευκωσία.
«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις minimum συναινέσεις για να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, για να άρουμε τις εναπομείνασες διαχρονικές παθογένειες του συστήματος και να αποφύγουμε την επανάληψη των λανθασμένων πολιτικών που τόσο πολύ μας κόστισαν στην προ-μνημονίου εποχή», είπε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για Υφυπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει ως αρμοδιότητα και ευθύνη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου, και τη σχετική λογοδοσία για την πρόοδο της χώρας.
«Βασικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα Υπουργείο Οικονομίας όχι Οικονομικών και η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει κάτι αντίστοιχο αυτή τη στιγμή, εξ` ου και η έλλειψη επιτελικού ρόλου στη χάραξη πολιτικής», ανέφερε.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι σε ένα σύγχρονο κράτος η συζήτηση περί ανταγωνιστικότητας δεν πρέπει να περιορίζεται στο στενό κύκλο των ακαδημαϊκών συζητήσεων ως γινόταν στο παρελθόν, αλλά να αποτελεί κύρια στόχευση πολιτικής του κράτους.
Ανέφερε ακόμα ότι η ανάπτυξη ούτε δημιουργείται ούτε διατηρείται με το διαμοιρασμό του υφιστάμενου πλούτου, ούτε με τη συνεχή διόγκωση των δημοσίων δαπανών, αλλά δημιουργείται και διατηρείται από τη δημιουργία νέου πλούτου μέσω επενδύσεων.
«Και οι επενδύσεις προϋποθέτουν μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις. Κάτι που ισχύει και για την ίδια την Ε.Ε, η οποία και η ίδια τα τελευταία χρόνια βρέθηκε και αυτή εγκλωβισμένη σε ένα γραφειοκρατικό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο της δημιούργησε σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», ανέφερε.
Σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε όλο τον κόσμο δύσκολη υπόθεση, ανέφερε ότι η εφαρμογή τους προϋποθέτει συναίνεση της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, αλλά τις περισσότερες φορές εξυπακούει συγκρούσεις και πολιτικό κόστος.
«Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Και για να μπορούν να διαρκέσουν δεν πρέπει να γίνουν μόνο με τους όρους της κρίσης που αναγκάζουν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να προσαρμοστεί δια της επιβολής. Για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να προέρχονται από υπεύθυνες πρωτοβουλίες του ίδιου του πολιτικού συστήματος που μπορούν να έχουν βάθος και διάρκεια», είπε.
Αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι το απροσδιόριστο και νεφελοσκεπές, είπε ότι η συνέχιση τους αφορά την ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου προγράμματος που περιλαμβάνει την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα και εύρυθμη λειτουργία στο δημόσιο, τη διασύνδεση του κρατικού μισθολογίου με τις οικονομικές πραγματικότητες, και τη διασφάλιση ότι οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους δεν θα διογκώνονται συνεχώς εις βάρος των παραγωγικών τάξεων ή των άλλων δημοσίων δαπανών.
Επίσης, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης που αφορά την παραγωγή αναπτυξιακής πολιτικής, με τη δημιουργία τριών «επιτελικών», αυτοτελών και υπαγομένων στον Πρόεδρο Υφυπουργείων για την Ανάπτυξη, τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία.
Εξάλλου, όπως ανέφερε, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του «εκτελεστικού» ρόλου σημαντικών τμημάτων του δημοσίου όπως στο Τμήμα φορολογίας, τον έφορο Εταιρειών, το κτηματολόγιο και την πολεοδομία, μέσω και της απλοποίησης των διαδικασιών αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις μεταρρυθμίσεις στον τουρισμό, την παιδεία, και στην πραγματική αυτονόμηση των νοσοκομείων.
Σημείωσε επίσης ότι εκεί που οι μεταρρυθμίσεις έχουν είτε ολοκληρωθεί, είτε προχωρήσει, τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα θετικά και αντανακλώνται όχι μόνο στο ρυθμό ανάπτυξης, στα δημόσια οικονομικά και στην επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά και σε συγκεκριμένους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.
Όπως είπε, στους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κύπρος βρίσκεται στην 16η θέση παγκοσμίως σε σύνολο 190 χωρών όσον αφορά το δείκτη resolving insolvency, ενώ μέσα σε 2 χρόνια ανέβηκε 11 θέσεις στο δείκτη που αφορά την «εκκίνηση επιχείρησης», 16 θέσεις στην «πληρωμή φόρων», 97 θέσεις στην «εξασφάλιση ηλεκτρισμού», 21 θέσεις στην «εγγραφή περιουσίας».
Σε τομείς που οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν ικανοποιητικά, πρόσθεσε, η Κύπρος βρίσκεται σε θέση που δεν την τιμά και είναι αυτοί οι δείκτες που κρατούν πιο χαμηλά απ’ ό,τι πρέπει τη γενική κατάταξη της Κύπρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ