Όχι από Βουλή στην αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων
08:23 - 08 Οκτωβρίου 2016
Μετά από μακρά συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων και συναφών θεμάτων, με τις 14 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ υπέρ, δύο αποχές από τους Αγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα του ΔΗΚΟ και τους 30 παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων εναντίον.
Το νομοσχέδιο διαλάμβανε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, να μην απαιτείται έγκριση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα εφόσον αυτή έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θα καταψηφίζει επειδή ο προτεινόμενος νόμος, εξυπηρετεί τα κεφάλαια από το εξωτερικό για να πάρουν τα κόκκινα δάνεια συμπατριωτών μας.
Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να υποβοηθήσει ώστε να αφαιρεθεί από την Κεντρική Τράπεζα η εξουσία να δίνει άδεια, στα επενδυτικά ταμεία.
Πρόσθεσε πως κατά την εκτίμηση της Συμμαχίας καταργείται η πρόνοια για πώληση δανείων ενός εκατομμυρίου και άνω και διασφαλίζονται τα ξένα συμφέροντα.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας αφού ανέφερε ότι αυτοί που θα αγοράσουν τα δάνεια δεν φιλανθρωπικές οργανώσεις, υπενθύμισε ότι "χαλαρώσαμε τη νομοθεσία για το Χρηματιστήριο και οδηγηθήκαμε στο σκάνδαλο", Πρόσθεσε ότι είμασταν χαλαροί με την εποπτεία των τραπεζών και καταλήξαμε στην οικονομική καταστροφή, μια νέα χαλάρωση με την προτεινόμενη τροποποίηση δυνατόν να έχει τις ίδιες επιπτώσεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει επειδή διευκολύνει την πώληση πακέτων δανείων.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως τροποποιούμε νόμους για να γίνουμε ελκυστικοί σε επενδύσεις. Υπάρχει η άποψη πως όταν καταργούμε ελέγχους οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Είπε ακόμα πως δεν θα φτάναμε εδώ που φθάσαμε αν οι εποπτικοί έλεγχοι ήταν πιο αυστηροί.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως αυτή η χώρα στερείτο ελέγχων "και δεν συμφωνούμε με πακετοποίηση δανείων".
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε ότι η αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική και αν παρεμποδίσουμε την πώληση δανείων προωθούμε τις εκποιήσεις.
Πρόσθεσε πως δεν θα αλλάξουν οι όροι των δανείων και είπε ότι υποκρινόμαστε και δεν κατανοούμε ότι η τράπεζα είναι ο καταθέτης. Αν δεν πωλήσουν δάνεια θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και θα ακολουθήσει νέο κούρεμα, είπε διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του σε κούρεμα είναι καθ΄ υπερβολή.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι με βάση τις κείμενες νομοθεσίες, απαιτείται η έγκριση δύο αρχών της Κεντρικής Τράπεζας και της Κεφαλαιαγοράς, και διατύπωσε τη θέση πως "προσπαθείτε να δημιουργείστε την εικόνα ότι καταψηφίζοντας θα αποτρέψετε του αιμοβόρους αγοραστές να κατασπαράξουν τους δανειολήπτες".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ