Ευρ. Πανεπιστήμιο: Διαλέξεις «Εκπαίδευση, Κοινωνία και Πολιτισμός»
13:39 - 07 Οκτωβρίου 2016
Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει κάθε εξάμηνο σειρές διαλέξεων ανοικτές στο κοινό με θέμα «Εκπαίδευση, Κοινωνία & Πολιτισμός». Κάθε κύκλος περιλαμβάνει τρεις διαλέξεις που επικεντρώνονται σε μια κοινή θεματική ενότητα.
Σε προηγούμενες χρονιές οι διαλέξεις εστίασαν σε θέματα όπως, Γλώσσα και Εκπαιδευτική Πολιτική, Σύμβολα και Ιδεολογίες, Διαφορετικότητα, Δύσκολα Θέματα στην Εκπαιδευτική Διαδικασία κλπ. Για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο το θέμα θα είναι «Οι Γλωσσικές Ποικιλίες της Κύπρου» και καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα το οποίο δεν έχει μελετηθεί αρκετά, θα συνεχιστεί για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά. Ο πρώτος κύκλος (Οκτώβριος –Δεκέμβριος 2016) θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σχετικές με την Κυπριακή Διάλεκτο, την Κυπριακή Αραβική (Μαρωνίτικη) και την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα.
Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου, ο Δρ Σπύρος Αρμοστής, Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα κάνει διάλεξη με θέμα «Κυπριακή διάλεκτος: η θέση της στην κοινωνία και στο σχολείο». Στην ομιλία αυτή θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν συνήθη ερωτήματα για την κυπριακή διάλεκτο με τρόπο εκλαϊκευμένο, αλλά πάντα στη βάση των πορισμάτων της επιστήμης. Τέτοια ερωτήματα είναι μεταξύ άλλων και τα εξής: Πώς διαφέρει η κυπριακή διάλεκτος από την κοινή νέα ελληνική και ποια η σχέση των δύο; Από πού προέρχεται η κυπριακή διάλεκτος; Έχει η διάλεκτος γραμματικούς κανόνες; Πώς (πρέπει να) αντιμετωπίζεται η διάλεκτος κοινωνικά; Ποια η θέση της διαλέκτου στο σχολείο;
Στις 23 Νοεμβρίου, η Δρ Μαριλένα Καρυολαίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η Κυπριακή Αραβική: προσπάθειες αναβίωσης μιας αραβικής ποικιλίας της περιφέρειας». Η κυπριακή αραβική (ΚΜΑ) αποτελεί γηγενή μειονοτική γλώσσα της Κύπρου που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Η διάλεξη αυτή θα εξετάσει τις ενέργειες που γίνονται για να ανατραπούν οι παράγοντες που την οδηγούν σε εξαφάνιση. Στη διαδικασία ενδυνάμωσης και αναβίωσης της ΚΜΑ διαδραματίζουν ρόλο ένα σύνολο ατόμων, ομάδων και φορέων εντός και εκτός της κοινότητας σε μια πολυεπίπεδη και πολυσχιδή προσπάθεια που λαμβάνει υπόψη τόσο τις πιο αισιόδοξες όσο και τις πιο απαισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον της γλώσσας.
Τέλος, στις 15 Δεκεμβρίου, η Κυπρούλα Μακρή, Ανώτερη Εκπαιδεύτρια Ειδικής /Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα μας μιλήσει για την «Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα». Στη διάλεξή της η κα. Μακρή θα παρακολουθήσει ιστορικά τη Νοηματική Γλώσσα διεθνώς και στην Κύπρο και θα εξηγήσει την οπτική δομή και τα γλωσσολογικά στοιχεία της Νοηματικής Γλώσσας η οποία πραγματώνεται σε ένα οπτικό-κινητικό επίπεδο. Μέσα από την παρουσίαση αυτή θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα όπως: Η γνώση και νομιμοποίηση της Νοηματικής Γλώσσας απαλλάσσει από την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους Κωφούς πολίτες; Η γνώση της κάνει πράξη την ισοτιμία μέσα από τη διαφορετικότητα;
Το πρόγραμμα των διαλέξεων βρίσκεται στον σύνδεσμο:
Σε όσους παρακολουθήσουν και τις τρεις διαλέξεις, δίνεται πιστοποιητικό συμμετοχής. Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 19.30-21.00.
Οι συντονίστριες,
Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Διδακτική της Γλώσσας & Γραμματισμό, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κατερίνα Μαύρου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ενιαία Εκπαίδευση & Υποστηρικτική Τεχνολογία, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Νάγια Στυλιανίδου, Υποψήφια διδάκτωρ, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου