Powered by

Merci, Brexit! Η Γαλλία πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

«Πανηγυρίζουν» στο Παρίσι μετά τις εξελίξεις στην παγκόσμια λίστα των μεγάλων οικονομιών που επαναφέρει τη Γαλλία στην πέμπτη θέση, έπειτα από δύο χρόνια και πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η βρετανική λίρα έπεσε σε ποσοστό 15% σε σχέση με το ευρώ, αλλά και το δολάριο από την ημέρα που οι Βρετανοί επέλεξαν το Brexit και σαν αποτέλεσμα η βρετανική οικονομία υποχώρησε πίσω από εκείνη της Γαλλίας.

Το βρετανικό νόμισμα δεν υπήρξε ποτέ τόσο αδύναμο στην πρόσφατη ιστορία, όσο μετά την 23η Ιουνίου, όταν και οι Βρετανοί επέλεξαν μαζικά την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισοτιμία βρετανικής λίρας – δολαρίου έπεσε στα 1.27 δολάρια, επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί το 1985.

Η απότομη αυτή πτώση ήταν αποτέλεσμα εν μέρει και της ανακοίνωσης της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι πως αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, εκκινώντας τη διαδικασία αποχώρησης το αργότερο ως το Μάρτιο του 2017. Οι αγορές αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο στις εξαγγελίες της May εν όψει του συνεδρίου των Συντηρητικών.

Βεβαίως, η πτώση της στερλίνας συνοδεύτηκε από αύξηση των μετοχών των χρηματιστηριακών επιχειρήσεων, σε ποσοστό περί τα 15%. Η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος λειτουργεί αποσυμπιεστικά και τελικά θετικά για την αντανγωνιστικότητα των βρετανικών επιχειρήσεων. Όπως σημειώνει από την άλλη η γαλλική Le Figaro, η αντίδραση αυτή στο χρηματιστήριο θεωρείται εν πολλοίς φυσιολογική σε περιόδους υποτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση της αξίας του νομίσματος, φέρνει υποτίμηση της βρετανικής οικονομίας στο σύνολό της, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Κάπως έτσι και κυρίως επειδή η Μεγάλη Βρετανία σημειώνει πτώση και όχι λόγω κάποιου θαύματος ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας, το ΑΕΠ της Γαλλίας εμφανίζεται πιο ψηλά με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να αλλάζουν θέση στην πέμπτη και έκτη της παγκόσμιας κατάταξης.

«Η Γαλλία γίνεται και πάλι η πέμπτη οικονομία με το υψηλότερο ΑΕΠ, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο» ήταν ο τίτλος των Financial Times στο διαδικτυακό τους ιστότοπο.

Το οικονομικό μέσο, που χαρακτηρίζεται από τη γαλλική Le Figaro, ως «η Βίβλος των ευρωπαϊκών υποθέσεων» σχολιάζει κάπως πικρόχολα το γεγονός και ισχυρίζεται πως η Βρετανία ρισκάρει να απολέσει την οικονομική της ευημερία εξαιτίας της πολιτικής τους επιλογής.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας